Bağlıkaya: Sorumlu kamu değil, kamuya derdini anlatamayan sektör temsilcileri

Bağlıkaya: Sorumlu kamu değil, kamuya derdini anlatamayan sektör temsilcileri
Hükümetin açıkladığı turizm destek paketi hakkında bir açıklama yapan Detur CEO'su ve Firuz Bağlıkaya, paketin seyahat acentelerinin sorunlarına merhem olmayacağını ifade etti. Bağlıkaya, sorumlunun kamu görevlileri değil, sektörün sorunlarını anlatamayan sektör temsilcileri olduğunu belirtti.


Açıklanan pakette seyahat acentelerini ilgilendiren iki madde bulunduğunu belirten Firuz Bağlıkaya, bunlardan birinin A grubu seyahat acentelerine verilen yakıt desteğinin tüm ülkelere yayılması, diğerinin ise Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine teminatsız kredi kullandırılması olduğunu ifade etti. Bağlıkaya, ''Yakıt desteği  şimdilik sadece nisan ve mayıs ayları için uygulanıyor, ayrıca  her seferde 100 koltuk ve üzeri koltuk riskiniz varsa bu desteği alabileceksiniz. Bu madde zaten daha önceden açıklanmıştı. Bu destek tüm yıla mı yayıldı, bu anlaşılamadı.'' dedi.

Destek için bir önceki yıl 400 bin turist getirme şartının aranmasını eleştiren Bağlıkaya, ''Bunun sebebi nedir bilen var mı? 195 bin veya 395 bin getirene teminatsız kredi yok. O zaman 400 bin kişi getirene kadar 'Seyahat Acentesi Belgesi' verilmesin. Türkiye'de bu sayıyı tamamlayan kaç tane A grubu seyahat acentesi var?'' sorusunu sordu.

'DESTEKLER ADRESE TESLİM Mİ?'

''Destekler bir faydası olsun diye mi, yoksa adrese teslim mi?'' diyen Bağlıkaya, ''Kamuyu bu konuda bu kadar adaletsiz bir uygulamaya kimler itiyor? Örneğin, bu teşvikler A grubu seyahat acentelerinin bir önceki yıldaki cirolarına oranlı olarak verilse daha adil, daha kucaklayıcı ve daha kapsayıcı olmaz mıydı? Buna benzer başka kıstaslar bulunamaz mıydı?'' değerlendirmesini yaptı.

'BAZI PAZARLAR TAMAMEN KREDİ TEŞVİĞİNİN DIŞINDA KALMIŞ DURUMDA'

Seçilen ülkelerin neye göre seçildiğini anlamanın mümkün olmadığını söyleyen Firuz Bağlıkaya, ''Örneğin Norveç'ten, İsveç'ten, Danimarka'dan, Finlandiya'dan, Türkmenistan'dan, İtalya'dan, Çek Cumhuriyeti'nden, Bulgaristan'dan, Romanya'dan hangi seyahat acentesi  400 binin üzerinde turist getiriyor? Burada sayılan ülkelerin ne mantıkla yazıldığı meçhul. Bu ve bunun gibi  sayabileceğimiz ülkelerden operasyon yapan tüm tur operatörleri, dolayısı ile de o pazarlar kredi teşviğinin dışında  kalmış durumda.'' ifadesini kullandı.

'SORUMLU KAMU GÖREVLİLERİ DEĞİL, SEKTÖR TEMSİLCİLERİ'

Bağlıkaya'nın yaptığı açıklamanın devamında şunlar belirtiliyor:
 
''Bu metne bakınca kamu görevlilerinin tur operatörü ile seyahat acentesi arasındaki farkı hala kavrayamadıkları açıkça görünüyor. Türkiye'de A grubu seyahat acentesi ve aynı zamanda tur operatörü olan kaç firma var?  A grubu acente sayısı 7 binlere yaklaşırken, teşvik kapsamına girenlerin sayısı 10 veya 15'tir. Sanki kamuoyu bir şeyler bekliyor motivasyonu ile, sektörün gerçek temsilcilerinin görüşleri alınmadan, hiçbir şekilde seyahat acentelerinin  sıkıntılarını çözemeyecek bir paket açıklanmış.''
 
Ben her zamanki gibi bu işin sorumlularının kamu görevlileri değil, sektör temsilcisi kurumlar olduğunu tekrar etmek istiyorum. Seyahat acenteciliği sektörü, kendini anlatamayan bir sektördür. Bu kriz döneminde dahi, yerinde ihracat yaptığımız yine anlatılamamış, yine ihracatçı statüsüne geçememişiz...

'ÇANAKKALE'DE GEMİLER BEKLİYOR DA LİMAN MI BULAMIYORLAR?'
 
Sayın Başbakanımız'dan ve Cumherbaşkanımızdan randevu alamayıp, mektup arkadaşlığı yapmak zorunda kalırsanız, sorunlarızı mektupla ancak bu kadar anlatabilirsiniz. TÜRSAB Başkanı Ulusoy, binlerce seyahat acentesini kapsam dışı bırakan destek paketini överken, acentelerle alay eder gibi yine Yenikapı'ya liman istediğini 1000'inci kez tekrar etmiştir.
 
Biletçilerin, incomingcilerin, outgoingcilerin,  ingoingcilerin, MICE'çıların, rent a carcıların, local acentelerin, yatçılık yapan acentelerin, ki bunlar sektörün yüzde 99'luk kısmıdır, sorunları  hallolmuş da sadece kruvaziyer turizmi yapanların sorunları  bekliyor gibi bir tavır sergileyen başkanın, bıktırırcasına bu isteği dile getirmesi bilinçsizce midir? Zannedersiniz ki, Çanakkale'de gemiler bekliyor da liman yok diye gelemiyorlar.
 
Açıklanan destek paketi, seyahat acentelerinin sorunlarını çözmekten uzaktır, kanayan yaraya merhem olamayacaktır. Bu sektörü, bu sektörden ekmek yemeyenler, olumsuz gidişattan canı yanmayanlar temsil ettiği sürece bu hiçlik devam edecektir. Sektörün önemli bir bölümü, tarihin en büyük krizi  ile karşı karşıyadır.





Bu Haber 23.02.2016 - 09:47:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • TURIZIMCI 23.02.2016 - 10:28

    Yasa baskanim gene en dogrusunu ve gercekleri son soyluyorsun, basaran ulusoyda bos bos demecler veriyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.