Ankara’da Rus Müziği Müzesi ziyarete açıldı

Ankara’da Rus Müziği Müzesi ziyarete açıldı

Ankara’da bulunun Türk-Rus Dostluk Evi’nde Rus Müziği Müzesi açıldı.


Ankara'daki Türk-Rus Dostluk Evi’nde Rus gazeteci Aliona Palazhchenko tarafından Rus Müziği Müzesi açıldı.

Rusya Büyükelçiliği, Rus Evi ve Türk-Rus Dostluk Evi Müze Naşkanı Erol Uğurlu’nun destek sağladığı müzenin açılış törenine Belarus Cumhuriyeti'nin Türkiye Büyükelçisi Viktor Rybak, Rusya Büyükelçiliği elçi-müsteşarı Sergei Koritsky, Ankara'daki Rus Evi Başkanı Alexander Sotnichenko, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Müdürü Sibel Ayhan Bayer, Anadolu Medeniyetleri Müzesi temsilcileri, Ankara üniversiteleri ve Rusça dil kursları öğretmenleri ve müzisyenler katıldı.

Müzede müzik malzemelerinin kitapların, dergilerim, plakların, müzik kitaplarının ve halk çalgılarının yanı sıra Alexandrov Kızılordu topluluğu tarafından müzeye bağışlanan konser kostümü ve düğme akordeonunu ve Rus müzisyenlerin imzaları sergileniyor. Müze, sergilerin yanı sıra bir kütüphane, notalar ve vinil plaklardan oluşan bir koleksiyona da ev sahipliği yapıyor.

Müze hakkında konuşan Rus gazeteci Aliona Palazhchenko şu ifadeleri kullandı:

“Türkler çok müzisyen bir millettir ve onlar da bizim gibi dayatılan Batı müziğinden bıkmışlardır. Ulusal motifleri duymak istiyorlar. 11 yılı aşkın süredir Türkiye'de çalışıyorum ve Türklerin Rus kültürüne ve bir bütün olarak halkımıza ne kadar samimi bir ilgiyle yaklaştığını fark ettim. Onların ilgisi ve iyi niyetine göre ilişkimizi müzik yardımıyla geliştirebileceğimizi düşündüm. Ben de müzisyenim, Türkçeyi de Niküfer, MFO, Ayna, Zülfü Livaneli gibi sanatçıların Türkçe şarkılarından öğrendim. Dolayısıyla bu müze benim için hem bir hobi hem de bir misyon.

 Tarihi öneme sahip müze nesnelerine sahip olma ihtimalimin düşük olduğunu çok iyi anlıyorum. Bu nedenle müze sergisini bir iç mekan olarak görüyorum. Asıl faaliyetler konser panelleri, şarkı çevirileri, notaların toplanması, şarkılar aracılığıyla Rusçayı tanıma, Rus ve Türk müzisyenlerin buluşmaları. Türkler müziğimiz hakkında çok az şey biliyor ama ona büyük bir ilgileri var.

Bugün Moskova'da 440'tan fazla müze varsa, Türkiye'nin başkentinde ancak üç düzine var. Moskova’ya göre kanaatimce Ankara'da çok az turistik yer var. Umarım müzemiz Ankara müze kompleksine katılır ve turistlerin ziyaret edebileceği sıra dışı bir obje daha olur.

 Bütün dünya Çaykovski ve Rahmaninov'u tanıyor, ancak çok az kişinin bildiği Sovyet bestecilerinin aynı seviyesinde dahi olan Alexandra Pakhmutova, Nikita Bogoslovsky, Alexey Rybnikov da var. Ayrıca 1980-90'ların Sovyet ve Rus rock müziğinin, yurtdışında sunulmayı hak eden dünya rock'ın altın çağının bir parçası olduğuna inanıyorum. Şu ana kadar “Piknik”, “Aria” ve “Master” gruplarına yönelik stantlar kurduk ama diğer kült gruplara – “Kino”, “Nautilus Pompilius”a yönelik stantlar da hazırlıyoruz.

Rusya'ya, Rus diline ilgi duyan, müze dostu olmak isteyen, Rus şarkılarının Türkçeye çevrilmesine yardım etmeye hazır olan, notalar arayan tüm müzik severleri işbirliğine davet ediyoruz”



Bu Haber 18.05.2024 - 10:26:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.