Aktay Otel İşletmelerinden Club Med arazisine ilişkin açıklama 

Aktay Otel İşletmelerinden Club Med arazisine ilişkin açıklama 
Fransız tatil köyü Club Med’in Antalya-Kemer’deki arazisini devralan Aktay Otel İşletmeleri A.Ş. araziye ilişkin iddialara yanıt verdi.

“İddialar yanıltıcı ve art niyetli”

Antalya ve Kemer turizminin önemli tesislerinden biri olan Club Med Kemer, seçim öncesinden bu yana farklı iddialar ile tekrar gündemde. Aktay Otel İşletmeleri A.Ş, kendi sorumluluğundaki arazi ile ilgili sürecin tamamen hukuki şartlar ve izinler doğrultusunda ilerlediğini belirtirken, ortaya atılan iddiaları da yalanladı. Tourism Today’e açıklama yapan Aktay Otel İşletmeleri A.Ş’nin üst düzey yetkilileri, ortaya atılan tüm iddiaların yanıltıcı ve art niyetli olduğunu ifade etti. 

Tourism Today’de yer alan haberde şu noktaların altı çiziliyor:

Club Med Kemer olarak biliniyor

Eski adı ile Club Med Kemer olarak bilinen tesis, 1971 yılından bu yana 50 yılı aşkın süredir işletilen ülkemizin önemli turistik tesislerinden biri olarak gösteriliyordu. Bugün ise bu turizm alanının yasal kullanım hakları T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kesin izinli olarak Aktay Otel İşletmeleri A.Ş. sorumluluğuna verildi. Antalya ili Kemer ilçesi 1086 No’lu parsel içerisindeki söz konusu alan Akdeniz Turistik Tesisleri A.Ş. tüzel kişiliği ile 1971 yılından itibaren Fransız asıllı Club Med markası ile işletiliyordu. Arazinin haklarını Aktay Otel İşletmeleri A.Ş.’nin bağlı olduğu şirketler grubu uzun müzakereler sonucunda karşılıklı anlaşarak Akdeniz Turistik Tesisleri A.Ş.’den devraldı. Gerekli tüm yasal izinler ise yetkili kurumlardan ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınarak 7 Nisan 2023 tarihli devir tarihi itibari ile 45 yıllık üst kullanım ve işletme hakkı Aktay Otel İşletmeleri A.Ş.’ye verildi.

Araziye ilişkin iki iddia

Yılların ikonik tesisini devralan Aktay Otel İşletmeleri A.Ş. bu arazide Türkiye ve dünya turizmi için iddialı bir turizm tesisini hayata geçirmek için proje çalışmalarına başlarken basın organları ve sosyal medyada bazı iddialar ortaya atıldı. Bu tesisle ilgili iddiaların ilki kültür varlıkları ikincisi de ormanlar hakkında. Aktay Otel İşletmeleri A.Ş. üst düzey yetkilileri deviralmış oldukları bu izinli turizm tesis alanının güncel sınırlarının, Club Med Kemer olarak bilinen tesis dönemindeki sınırlar ile birebir aynı olduğu, arazide bir genişleme ve yeni imara konu edilecek bir alan açılması gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını belirtiyor. Aktay Otel İşletmeleri A.Ş. Kemer’in ve ülke turizminin geçmişinde çok önemli bir yere sahip, eski adı ile “Club Med Kemer” olarak bilinen turizm tesisini günümüz tüketici ihtiyaçlarına uyarlayarak turizme uyumlu hale getirmek ve bir an önce ülke ekonomisine kazandırarak istihdama katkı sunmak istiyor.

İzin alarak örtü temizliği yapılıyor

Aktay Otel İşletmeleri A.Ş. yetkilileri; kamuoyunda Çalış Tepesi olarak bilinen kalıntıların olduğu bölge ile tahsisli arazinin aynı alanda yer almadığını, söz konusu Çalış Tepesi’nin arazinin iki kilometre uzağında olduğunu belirtirken ağaçların kesildiğine dair iddiaların da asılsız olduğunu söylüyor. 2023’ün Nisan ayında tamamlanan devir işlemleri sonrasında 4 Eylül 2023 tarihinde arazinin çok yakınında yıldırım düşmesinden kaynaklanan önemli bir yangın olayı yaşanıyor. Söz konusu alana, arazinin sarp yapısı, çalı ve bitki örtüsünün yoğunluğu sebebiyle itfaiye ekipleri ulaşamayınca son olarak bölgeye yangın helikopteri ile müdahale edilerek yangın büyümeden kontrol altına alınıyor. 
Bugün söz konusu turizm tesis alanında kesin tahsis hak sahibi olan şirket, tesis alanına çok yakın bölgede ve Kemer bölgesinde geçen sene gerçekleşen riskli yangınları da gerekçelendirerek sorumluluğundaki turizm tesis alanı sınırları içinde, Milli Parklar Müdürlüğü’nce yangına 1.derecede hassas bölge olarak tescil edilen alanda, yangın riskini bertaraf etmek ve yangına önleyici tedbir almak amacıyla, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü makamına, alanda örtü temizliği yapma talebinde bulunuyor ve 30.07.2023 tarihinde izin alınıyor. Tüm işlemler bu izin sınırları içinde ve Milli Park ile Orman Bölge Şeflikleri yetkililerinin gözetiminde ve denetiminde yürütülüyor.

Sınır çitleri yenilenecek

Aktay Otel İşletmeleri A.Ş. yetkilileri söz konusu izinli turizm tesis alanı sınırları içinde var olan ve tesis sınırları dışındaymış gibi lanse edilmeye çalışılan patika yol hakkında da açıklamalarda bulundu. Bu patika yolun resmiyette turizm tesis alanı sınırları içinde yer alırken zamanla tesis sınır çitlerinin tahrip edilmesiyle bugün otel arazisi içindeki patika yol doğal güzergâh gibi kullanılıyor. Aktay Otel İşletmeleri A.Ş yetkilileri tahrip edilerek zamanla yok edilmiş sınır çitlerini yenilemek istediklerini, ısınan hava ile oluşacak yangın riski ve can, mal güvenliği kaygısıyla arazinin korunması gerektiğini söylüyor.

İddialı bir tesis olacak

Yetkililer, yaptıkları tüm açıklamaların arkasında olduklarını söylüyor. Haklarındaki haksız, mesnetsiz ve yasal dayanaktan yoksun tüm iddialardan ve tesisin sürekli farklı amaçlar ile gündeme getirilmesinden rahatsızlıklarını dile getiren Aktay Otel İşletmeleri A.Ş yetkilileri, Antalya ve Türkiye turizmine çok farklı bir tesis kazandırmak istediklerini, bunu da izinli oldukları arazi içinde doğayı ve ormanı koruyarak gerçekleştirmek istediklerini söylüyor.


Bu Haber 16.04.2024 - 21:05:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.