Torba yasada turizm merkezlerini enerji yatırımlarına açacak teklif

Torba yasada turizm merkezlerini enerji yatırımlarına açacak teklif
Hükümetin TBMM’ye önceki gece sunduğu, yargının 3. havalimanı inşaatı ve benzeri yatırımlar konusunda engelleyici karar vermesini önlemek için Jeotermal Kurul oluşturulmasını öngören torba tekliften bir sürpriz daha çıktı. Teklife göre, Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri'ne enerji tesisleri yapılmanın önü açılacak.


Buna göre, Gökova gibi Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm koruma ve Gelişim bölgesi içinde kalan yerlerde enerji üretilmesine de 5 bakandan oluşan Jeotermal Kurul karar verecek. Kamu yararı gözetilerek verilecek kararla, ilgili Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ile bu alanlar için hazırlanmış onaylı imar planları yeniden düzenlenebilecek.
 
Çok sayıda AKP milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan torba teklif, şu düzenlemeleri içeriyor:

-  Kalkınma Bakanı başkanlığında kurulacak Jeotermal Kurul, jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit edecek.

-  Jeotermal kurul, kaynak arama ve işletme ruhsatlarında, jeotermal ruhsatlar ile maden ruhsatlarının çakışması halinde, “ülke ekonomisi ve kamu yararı” doğrultusunda kaynağın önceliğine göre karar verecek. Böylece su kaynağı olduğu için maden ruhsatı verilemeyen yerlerde Kurul kararıyla izinler kolaylıkla çıkabilecek.

-  Teklifle Gökova gibi Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri’ne, Jeotermal Kurul kararıyla enerji yatırımı yapılmasının önü açılacak. Jeotermal Kurul, yine, “ekonominin gelişimi ve kamu yararı” diyerek karar verecek. Kurul tarafından alınacak olan “kamu yararı” kararı gereği, bu alanlar için hazırlanmış onaylı imar planları yeniden düzenlenecek. (Milliyet)


Bu Haber 15.02.2014 - 10:27:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.