Hediye Güral Gür: Faturalar nereye kadar gidecek kestiremiyoruz

Hediye Güral Gür: Faturalar nereye kadar gidecek kestiremiyoruz

Kış dönemi Avrupa’dan beklenen turistlerle heyecanlanan turizm sektörü, artan enerji maliyetleri nedeniyle otelleri açıp açmama ikilemi yaşıyor.


Yaz döneminde gelen zamlar vatandaştan sanayiye, perakendeden turizme, tüm kesimlerin kış dönemi faturalarında cebini yakmaya başladı.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre, bu yıl Avrupa'da yaşanan enerji krizi nedeniyle hareketli geçmesi beklenen kış döneminde TL bazında 5-6 kata kadar artan fatura ödemeleri otelleri kapılarını açıp açmama konusunda ikilemde bıraktı.

Bazı otellerde personel maliyetinin önüne geçen faturaların yeni rezervasyonların maliyetlerini karşılamadığına dikkat çeken sektör temsilcileri, dolulukların kar etmeye yetmediğine ve otellerin kış döneminde açmama kararı alabildiğine dikkat çekti.

“Açılacak çok fazla otel yok”

Enerjinin şu anda otelciler için en büyük giderlerden biri haline geldiğini kaydeden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, “Zorlanıyoruz. Kış dönemlerinde çok fazla misafir ağırlayamadığımız için enerjinin giderlerdeki payı çok yüksek oluyor. Dolayısıyla bazı bölgelerde açık olan oteller kışın gelecek misafirleri ağırlayacak. Ama Avrupa'daki enerji sıkıntısından dolayı gelebilecek misafirler için açılacak çok fazla otel yok. Çünkü enerji ve personel maliyetleri maalesef o doluluklar ile kâr etme sınırına gelmiyor. Kış için enerji maliyetleri çok yüksek olduğu için birçok otel açmayacak. Zaten açmıyordu yine açmayacak” açıklamasını yaptı.

“Personel maliyetiyle yarışıyor”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkan Yardımcısı Hediye Güral Gül, ise enerji faturalarının sektör açısından kritik seviyeye geldiğini aktardı. Kış dönemi öncesinde enerji maliyetlerinin iki katına çıktığına dikkat çeken Gül, “Bizde daha önce personel en önemli giderimizdi şu anda enerji de en kritik giderler arasına girdi. Kış döneminde bu iki katına çıkan rakam daha da yükselecektir. Şu anda maliyetler çok arttı ama idare edebiliyoruz. Nereye kadar gidecek bu faturalar kestiremiyoruz” diye konuştu.



Bu Haber 01.11.2022 - 14:33:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.