Mehmet Nuri Ersoy: Bu tartışma magazin!

Mehmet Nuri Ersoy: Bu tartışma magazin!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Avrupa’da yaşanması beklenen enerji krizi nedeniyle Avrupalı yaşlıların kışı Türkiye’de geçireceğine dair haberlerin ‘magazin’ olduğunu söyledi.


NTV canlı yayınına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Galata Kulesi, Kapadokya’da peri bacalarının içinden geçen yol, Avrupa’dan beklenen ‘doğalgaz turisti’ başlıklarda değerlendirmelerde bulundu.

Kız Kulesi’ne orijinalinde olmayan ekler yapılmış

Kız Kulesi’nin 1940’lı yıllarda çıkan yangından sonra çok ağır bir renovasyondan geçtiğini belirten Mehmet Nuri Ersoy “Yangında ahşap olan külah kısmı yanıyor. O dönemin gözde malzemesi beton ve nervürsüz demir kullanılıyor. Bu malzemeler şimdi restorasyonda kullanılması yasaklı malzemeler. Ağır bir malzeme ve bu malzemeler zamanla dayanıklılığını yitiriyor. Daha sonra 1990’lı yıllarda burada ihale yapılarak bir tadilat yapılıyor ve binanın yükleri artırılıyor. Bu tadilatta yapıya daha da fazla yük bindiriliyor. Zaman içinde binanın üzerine betonarme bir kubbe yapıyorsunuz ve yığma binanın üstüne oturtuyorsunuz. Ayrıca sistem birbirine bağlı değil. Bir deprem veya hortum olsa yıkılır. Restorasyona başlamadan önce bir bilim kurulu oluşturduk. Üniversite raporları için İTÜ ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitelerinin uzmanlıklarından yararlandık. Tadilattan önce basın toplantısı düzenledik ve yapılacakları anlattık. Ayrıca tüm bu bilgileri restorasyon için açtığımız siteye de koyduk. Çalışmalar başladığı zaman betonarme yüzeyleri raspalanma işlemleri yapılıyor. Burada beton ve kirişlerin birbirine bağlanmadığını ve malzemeye deiz kumu karıştırıldığını tespit ediyorlar. Ayrıca binaya olmaması gereken özgün halinin dışında ara katlar, ek balkonlar yapılmış. Binaya haddinden fazla yok bindirdiğiniz zaman çatlaklar ve boşluklar oluşmaya başlıyor. Denizin altında da birçok yol ve delikler açılmış akıntılar nedeniyle. Bu da binayı statik açıdan olumsuz etkilemiş.” dedi.

Ahşap külah yapılacak

Özgün yapının tespiti için özel aletlerle röntgen çekildiğini kaydeden Ersoy “Özgün duvarları kırmıyoruz, sonradan yapılan yapıları yıkıyoruz. Yıkılan ve külah yok denilen kısım sonradan yapılan kısım. Yerine orijinal şekilde ahşap olarak yapılacak. Restorasyon çalışmalarını II. Mahmut dönemini baz aldık ona uygun bir şekilde yeniden yapacağız. İçerisinde ticari işletme olmayacak. Müze Kart geçerli olacak. Vatandaşlarımız istedikleri şekilde gelip görebilecekler. Mart ayında ben çıktığım bir canlı yayında anlattım bunu. Başlarken bu kadar dayanıksız olduğunu bilmiyorduk. Çalışmalardan sonra tespit edip böyle bir karar alındı. Dezenformasyon farklı bir şekilde çalışıyor.” dedi.

“Peri bacası ile arasında 33 metre mesafe var”

Kapadokya’da peri bacalarının yıkılarak içinden yol geçirildiğine ilişkin iddialara da yanıt veren Ersoy “Paylaşılan fotoğrafta bir iş makinesi peri bacalarını yıkıyor gibi bir görüntü var. 2016 tarihli Unesco raporunda Bakanlığa ‘burayı koruyabilmen için yeni bir sistem oluşturman gerek’ deniliyor. Buraya alan başkanlığı kuruluyor. Kaçak yapılara hızlı bir şekilde müdahale edilebilmesi ve alan hakimiyetinin sağlanabilmesi için. Aslında yıkılan yerle peri bacası arasında 33 metre mesafe var oradaki kaçak tuvalet yapı yıkılıyor. 400’den fazla kaçak yapıyı yıktık. Hatta aynı yapıyı 4 kere yıktığımız oldu. Biz yıkıyoruz adam bir daha yapıyor. Dezenformasyonun getirdiği bir süreç var. Biz baskılarız seçim öncesi istediğimizi yaptırırız. gibi bir algı var. Geri adım atmadık atmayacağız bu zaman kadar. 10 defa yapsalar 10 defa da yıkacağız bu kaçak yapıları.” ifadelerini kullandı.

“5-7 metrelik traktör yolunu 10 metreye genişletiyoruz”

Mevcut yolun açık hava müzesinin üzerinden geçtiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı “Bakanlığa yazıyoruz ama bu yolu kapatırsanız çevre ilçelerin bağlantısını kesersiniz diyor. Ama bu yol zarar veriyor yapılara. Alternatif yol şu şekilde bulundu: Bu yol var olan bir tarla yolu. Traktörlerin kullandığı 5-7 metre genişliğinde bir yol. Bu yolu 10 metreye genişletiyoruz. Yolu da burada bulunan saklı kiliseden de uzaklaştırıyoruz. Bunun için kamulaştırma gerekiyordu. Valiliğe biz parasını ödüyoruz siz kamulaştırın dedik ve yaptık. İptal edilecek yolda bir çalışma yaptık ve gördük ki bu yolun altında da yer altı şehri var. Yapılan işlem aslında bir kurtarma işlemi.

Eğer biz bu yoldan feragat edersek 5-10 yıl sonra Göreme’yi kaybederiz. En doğru alternatif zaten var olan bu tarla yolu. Bunu zaten herkes kabul ediyor.” iddiasında bulundu.

“Sene başından bu yana 19 festival ve konser iptal edilmiş”

Son dönemin bir diğer tartışma konusu festival iptalleri ile ilgili de konuşan Ersoy, “Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ne kadar az kısıtlama ve iptal olursa o kadar iyi olduğunu düşünüyoruz. Bizim için ne kadar çok etkinlik olursa o kadar iyi. Bazen bölgesel aksaklıklar olabiliyor ve kaymakamlıklar iptal kararı alabiliyor. Bizde kaymakamlık ilk merci. Daha sonrasında hukuk mercilerine başvurularak kararın iptali istenebilir. İçişleri Bakanlığından verileri istedim. 2022’nin başından bugüne kadar yaklaşık 5 bin konser verilmiş. Bunun sadece 19’u iptal edilmiş. Bunun 13’ü kaymakamlıklar 6’sı da organizatörler tarafından iptal edilmiş. Kültür yolu festivallerini dokuza çıkarttık.” açıklamasını yaptı.

“Şu kadar turist bekliyoruz demek magazin”

Ersoy ayrıca, Rusya ile yaşadığı siyasi problemler nedeniyle bu kış doğalgaz sıkıntısı yaşaması beklenen Avrupa’da emeklilerin kışı Türkiye’de geçireceğine ilişkin haberlerle ilgili konuştu. Ersoy konuyla ilgili olarak “Türkiye çok yoğun turist alan bir ülke. Dolayısıyla kışın gelecek 50 – 100 bin turist bizim verilerimizi değiştirmez. Ne bölgeselde ne de ülke ölçeğinde bir etki yapar. Avrupa’dan kışın gelecek turistler bizim hedeflerimizi değiştirmez. Kriz çıktı şu kadar turist bekliyoruz demek magazin.” şeklinde konuştu.



Bu Haber 19.09.2022 - 13:20:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.