'Tablo böyle giderse tur operatörleri Yunanistan ve İspanya'ya yönelir'

'Tablo böyle giderse tur operatörleri Yunanistan ve İspanya'ya yönelir'
Fethiye otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, World Travel Market (WTM 2015) Londra Fuarı'nda Fethiye, Muğla ve genel olarak Türkiye turizmi için 2015 değerlendirmesi yaptı. Torunoğulları, 2016 sezonundan beklentiler, yapılan anlamaşmalar ve tur operatörlerinin Türkiye’ye yaklaşımına dair de açıklamalarda bulundu.


Türkiye'de turizmin gidişatını bölgeler bazında ayrı ayrı değerlendirmek gerektiğini belirten FETOB Başkanı Yavuz Torunoğulları, bütün halinde bakıldığında sayıların bazen yanıltabildiğini söyledi. Torunoğulları, ‘’Örneğin Dalaman'da bugün Büyük Britanya pazarı büyük rakamlarla düştü demek haksızlık olur. 2015 sezonunda Britanya pazarının Dalaman bölgesindeki düşüşü toplamda yüzde 4 civarındadır. Bu yüzde 4'ü yaşadıklarımız ve geçirdiğimiz süreç düşünüldüğü zaman çok da büyük görmemek lazım. Bence Dalaman bölgesi ve özelinde Fethiye için başarılı bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim.’’ dedi.

Dalaman’ın iç pazarda yüzde 17’lik bir artış yakaladığını da değinen Torunoğulları, şunları söyledi:

‘Biz Dalaman için 2015'i bir önceki yıla göre kurtardık. Yaklaşık olarak aynı rakamları yakaladık diyebilecek bir noktadayız. Ancak Büyük Britanya pazarını Bodrum için, İzmir veya Antalya için konuşursak oradaki düşüşler daha sert; çift haneli rakamlar var. Dolayısıyla o yüzden pazar pazar bakmak lazım" dedi.

‘MUĞLA’NIN KAYBI 200 BİN, DAHA KÖTÜSÜNÜ BEKLİYORDUK’

2015 rakamlarını Muğla açısından değerlendiren Torunoğulları, "2015 yılı için geçen yıl bu vakitlerde konuştuğumuz zaman Türkiye'nin önündeki en büyük tehlike Rusya pazarıydı. Çünkü Rusya pazarının siyasi ve ekonomik durumu gelişmelerin olumsuz olacağını göstermişti. Beklenilen gibi oldu. Özellikle Rus pazarına bağlı Kemer gibi Antalya'nın belli bölgeleri daha çok etkilendi. Bizim Fethiye ve Dalaman olarak Rus pazarından şu kadar etkilendik dememiz yanlış olur; çünkü bu pazardan aldığımız rakam düşük. Muğla'ya 2014 yılında toplam 3 milyon 300 bin yabancı misafirin geldiğini görüyoruz. 2015 yılında ise 3 milyon 100 bin kişi gelmiş durumda. 200 bin gibi bir rakam söz konusu. Bu 200 binlik rakam yüzde 6-7'lik bir düşüş anlamına geliyor. Tabii ülkenin içinden geçtiği süreç ve yaşananlar düşünüldüğü zaman bunu çok büyük bir kayıp olarak görmüyoruz. Korkulan rakamların gerçekleşmediğini görüyoruz" diye konuştu.

‘HADİSELERİN SEZON ORTASINDA OLMASI BU SEZON İPTALLERİ AZALTTI’

Britanya'da tatil iptallerinin 8 hafta önceden yapılması gerektiğini hatırlatan FETOB Başkanı Torunoğulları, haziran seçimlerinden sonraki Suruç olayı ve devamındaki terör olaylarının yaşandığı dönemde yapılacak iptallerin en erken eylül rezervasyonlarını etkilemesi anlamına geldiğini ve hadiselerin sezon ortasında gerçekleşmiş olması nedeniyle turistlerin paralarını ödeyip tatil aldıkları için iptallerin gerçekleşmediğini dile getirdi. Yavuz Torunoğulları, terör olaylarının özellikle ekim ayı ve sonrasındaki yeni rezervasyonları etkilediğini sözlerine eklerken bu olayların olmaması halinde yüzde 6 civarındaki kayıpların da yaşanmayabileceğini vurguladı.

‘TUR OPERATÖRLERİ YÜZDE 5-6 KAPASİTE AZALTTI’

Asıl endişenin 2016 sezonuna dönük olduğunun altını çizen Torunoğulları şu değerlendirmelerde bulundu:

"Seçime kadar bir güvenlik endişesi vardı. Zaten Rusya'daki ekonomik sıkıntılar, rublenin dolar karşısındaki durumu hala devam ediyor. Bütün bunlar dikkate alındığı zaman 2016 için iyi şeyler söylememiz mümkün değildi. Türkiye'de 1 Kasım'da bir seçim yaşandı. Farklı siyasi görüşlere sahip olabiliriz ancak başarılı bir seçim geçirildi. Seçimde bir anormallik ve hile durumunun olmadığı konuşuluyor. Halkın yaptığı tercihe saygı duymak lazım. Şimdi güçlü bir iktidar var. Hükümeti bir an önce oluşturup, güvenlik, ekonomik ve sosyal anlamda hamlelerimizi yapıp ülkeyi huzura kavuşturmamız lazım. Turizm huzura ve barışa endeksli bir iştir. Biz bu huzuru tesis edip ilgili ülkelerin yetkililerine ilettiğimiz zaman bunun olumlu yansımaları olacaktır. Bu tablo üzerinden tur operatörleri ile konuştuğumuz zaman 2015 yılından daha kötü olmayacağı net bir şekilde ifade edildi. Yine Türkiye'yi bölgeler bazlı değerlendirmek lazım. Örneğin Dalaman 2015 yılından daha kötü olmaz ancak Bodrum veya Antalya, Alanya için aynı şeyi söyleyemeyiz. Seçim daha yeni oldu. Tur operatörleri uçak anlaşmalarını daha önce yaptıkları için belli oranda kapasite kıstılar. Açık konuşursak yüzde 5-6 civarında koltuk kısıldı. Seçimden sonraki gelişmeler, tüketicinin ürünlerimize ilgi göstermesi, bizim reklam ve imaj çalışmalarımız neticesinde bir ilgi oluşursa tur operatörü bu ilgiyi görecek ve eksiltmiş olduğu uçağı tekrar planlamaya alabilecektir. Biz bunları açıkçası ocak ayından önce göremeyiz."

‘SAYIMIZIN DÜŞÜK OLDUĞU UZAK DOĞU GİBİ PAZARLARA YATIRIM YAPMALIYIZ’

Tanıtım ve imaj çalışmalarının sadece fuarlara endeksli olmaması gerektiğini, fuar sonrasındaki hamlelerin de önemli olduğunu vurgulayan Torunoğulları, "Türkiye'de hep yeni pazarlar konuşulur. Buna katılıyorum ama önce güçlü olduğumuz pazarlarda gücümüzü korumalıyız. Çünkü bize sayıları sağlayan bu pazarlar. Temel pazarlarda gücümüzü koruyacak hamleleri yapmaya devam edip sayımızın düşük olduğu pazarlara dönük çalışmalar da yapmalıyız. Sektör olarak Çin ile orantılı Uzak Doğu pazarının sektör ve kamu olarak ciddiye alarak kesinlikle yatırım yapmamız lazım. Çünkü buradaki sayılar büyük sayılar ve bir anda bizim kapasitelerimizi fark ettirebilecek sayılar. Geçen yaz yaşadığımız talihsiz olaylara rağmen Çin'den Kore'den misafirlerimiz geldi ve ciddi artışlar sağlandı. Şimdi bunun farkında olup sırtımızı dönmememiz lazım" şeklinde konuştu.

‘İÇ PAZAR ALMANYA YA DA RUSYA GİBİ KALICI OLABİLİR’

Öte yandan Rusya'daki durumun böyle devam etmesi halinde yine iç pazarın dayanak olacağını belirten Torunoğulları iç pazarın gücünü iyi anlamak ve tur operatörleri ile bu pazarın ihtiyaçlarını doğru belirleyerek hammeler yapmak gerektiğini belirtti. Turonoğulları konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Bu yıl Türkiye net gördü. Herhangi bir pazarda sıkıntı yaşandığı zaman bunu domine eden iç pazar oldu. Belki eksik yaptı veya fazla yaptı; düşük veya yüksek fiyatla yaptı. İç pazarın önemi daha iyi anlaşıldı. Eğer bu noktada bazı eksikler varsa Türk tur operatörleri ile bir araya gelip gerekli düzenlemeleri yapmamız lazım. Sadece yüksek sezona yayılan değil tüm sezona yayılan bir çerçeve oluşturmamız lazım. Konaklama sektörü o zaman iç pazara ayırdığı kontenjanı muhafaza edecektir. İç pazarı bütün sezona yaymamız ve planlamamız lazım. Eğer bunu yaparsak iç pazar en az bir Almanya veya Rusya pazarı kadar kalıcı olacaktır. Konaklama sektörünün de buna ihtiyacı var."

‘TABLO BÖYLE SÜRERSE TUR OPERATÖRLERİ YUNANİSTAN VE İSPANYA’YA YÖNELİR’

2014 yılı fiyatlarıyla 2016 yılına gidildiğini belirten Torunoğulları, "Geçen yıl kontratımızı yaptık ve bazı hadiseler yaşandı. Hasarları azaltmak için sadece tur operatörü teklif yapmadı. Biz de tur operatörüne teklif yaptık. Doluluklar yakalandı ama bazı fedakarlıklarda da bulunuldu. Biz 2016 kontratlarını yapmış durumdayız. Britanya pazarının kontratları hazirandan önce yapıldı. 2015'ten 2016'ya 2014 yılından 2015'e geçen fiyatları koruduk. Aslında bizim şu anda 2014 fiyatlarımız pazarlanıyor. Eğer 2015 yılından kötü olmayacaksa biz vermiş olduğumuz ile devam ederiz. Ekstra bir aksiyon veya indirime gidileceğini sanmam. Görüntü şimdilik böyle. Mesele tüketicinin talebi ve tur operatörünün politikası. Ülkemizde benzeri istikrarsızlıklar olursa tur operatörleri o zaman hamle yapacak. Bizim rakip olarak gördüğümüz Yunanistan, İspanya gibi ülkelere yönlendirme yapacak" dedi.




Bu Haber 06.11.2015 - 08:25:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.