Mustafa Deliveli: 2024’ün ana teması doluluk değil enflasyon, kur ve maliyetler olacak

Mustafa Deliveli: 2024’ün ana teması doluluk değil enflasyon, kur ve maliyetler olacak

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanı Mustafa Deliveli, 2024 sezonunun ana gündeminin otel dolulukları değil, enflasyon, kur ve maliyetler olacağını söyledi.


Turizm Güncel

Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli, Almanya’da düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı sonrası Turizm Güncel’e değerlendirmede bulundu.

“2024’te yabancı ziyaretçi hedefimiz 1,9 milyon”

2024 yılında 1.9 milyon yabancı ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Deliveli, “ITB Berlin Uluslararası Turizm Fuarına ilgi beklendiği gibi yüksekti ve Marmaris-Dalaman Havalimanı bölgesi olarak yaptığımız görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini söyleyebiliriz. 2023 yılını Dalaman Havalimanına yaklaşık 1 milyon 750 bin yabancı ziyaretçi ile rekor sayıya ulaşarak kapattık. Gelen yabancı ziyaretçiler arasında ana kaynak pazarımız olan Birleşik Krallık için 1.2 milyon ziyaretçi sayısıyla 2023 rekor senesi olarak gerçekleşti. Bölgemizin 2024 sezon satışları ve planlanan uçak koltuk sayıları, yüzde 10 büyüme ile 2024 yılında 1.9 milyon yabancı ziyaretçi sayısına ulaşacağımızı işaret ediyor. 15 gün sezonun öne çekilerek 15 Martta ilk uçakların inmesi ve 20 Kasım’a kadar devam etmesi bölgemiz için olumlu bir gelişme.” ifadelerini kullandı.

“Ön göremediğimiz maliyet artışları bizleri kaygılandırıyor”

Doluluk nedeniyle bir endişeleri olmadığını fakat maliyet artışlarının turizmciyi zorladığını kaydeden Deliveli şu açıklamalarda bulundu:

“Doluluk yönünden bir endişemiz olmasa da, işletme giderlerimiz ve ön göremediğimiz maliyet artışları bizleri kaygılandırıyor. Devam eden yüksek enflasyon, maliyet artışları ve kur beklentileri turizmcilerin fiyatlamada zorlanmasına sebep oluyor. 2023 yılında her ne kadar faizler düşük olsa da, kısa vadeler ve düşük limitler sebebiyle krediye erişimde güçlük yaşadık. 2024 yılında vadeler ve limitler yükselse de zirve yapmış yüksek faiz oranları üzerinden 48-60 ay gibi uzun süreler boyunca sabit faiz ile kredi kullanmak cazip olmuyor. Enflasyon ve kur makasının açılması hem turizmcinin kar marjını daraltıyor hem de yabancı ziyaretçinin kullandığı para biriminin alım gücünün düşmesiyle Türkiye’nin geçmişe kıyasla çok pahalı olduğu algısı yaratıyor. 2023 sezonu seçimlere kadar bu senaryoyu yaşamıştık, bir benzerini de bu sezonda bekliyoruz. 2024 sezonunun ana temasının doluluk değil, enflasyon, kur ve maliyetler olacağı kanısındayım.”



Bu Haber 11.03.2024 - 13:44:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.