Tartışmaların merkezindeki FTI’dan kritik açıklama 

Tartışmaların merkezindeki FTI’dan kritik açıklama 
Almanya’da borçları ve finansal durumu nedeniyle tartışmaların merkezinde bulunan FTI, 2022-23 bilançosunu açıkladı. Şirket, ‘ayaktayız, iyi gidiyoruz’ mesajı verdi.

Federal Seyahat Acenteleri Birliğinin (VUSR) FTI’ın finansal durumu ve  geleceği ile ilgili endişeli olduğunu belirten ve şeffaflık talep eden açıklamasının ardından Almanya seyahat sektöründe gözler ülkenin üçüncü büyük tur operatörü olan bu şirkete çevrilmişti. VUSR, söz konusu açıklamayı FTI’ın 2021-22 bilançosuna ilişkin yapmıştı. FTI ise şimdi 2022-23 bilançosunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2022-23 mali yılında FTI’ın cirosu yüzde 10 artışla 4,1 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu yıl ise hem satışlarda hem de gelirlerde çift haneli yüzdesel artışlar bekleniyor. Şirketin dijital dönüşümü devam ederken, yeni yatırımcı bulma sürecinde de ilerleme sağlandı. Şu an itibariyle paket tatil satışlarında Türkiye, Umman ve İtalya lider durumda. 

2023/2024 için pozitif görünüm

Şirketin yaz dönemi ve içinde bulunulan mali yıl için iyimser olduğunu belirten FTI Group CEO’su Karl Markgraf "Erken rezervasyon kampanyalarımız müşterilerimiz tarafından iyi karşılandı ve önümüzdeki sezon için rezervasyonlar şimdiden çok umut verici. Şu anda yaz çıkışlı rezervasyonlarda bir önceki yıla kıyasla çift haneli bir artış yaşıyoruz" dedi.

2023/24 mali yılının tamamı için şirketin büyüme yolunda ilerlediğini ifade eden Markgraf "Rezervasyonlardaki olumlu işaretler göz önüne alındığında, 2023/2024 mali yılı için satışları ve gelirleri bir önceki yıla göre çift haneli artırmayı planlıyoruz" diyor. 

Likidite planlamasında borç ödemelerinin - koronavirüs yardımı ve banka yükümlülükleri - yanı sıra komisyon ödemelerinin ve mevcut işlerden kaynaklanan diğer yükümlülüklerin de dikkate alındığını kaydeden FTI Group, ayrıca Alman Finansal İstikrar Fonundan (WSF) alınan koronavirüs yardımının da olağanüstü bir geri ödeme yoluyla azaltılabileceğini bildirdi.

İyileştirilmiş süreçler için dijital dönüşüm

FTI’ın son aylarda dijital dönüşüm süreçlerinde ve sistemlerin iyileştirilmesinde önemli ilerlemeler kaydeden Karl Markgraf, "Geleneksel olarak geniş ve yüksek kaliteli ürün yelpazemizi artık satışta daha iyi erişilebilirlik ve daha da verimli sistemlerle birleştiriyoruz. Bu da müşteri memnuniyetini daha da artırmamızı ve ortaklarımızla işbirliğini geliştirmemizi sağlayacak" şeklinde konuştu. Her bir şirkette çok sayıda sistemin birleştirilmesi gerektiği için büyük bir entegrasyon çabasına ihtiyaç duyan FTI, dönüşüm sürecinin bir parçası olarak, şu anda otellerle yapılan ödeme işlemleri için, genellikle varış noktasına göre farklılık gösteren sistemleri standart hale getiriyor.

Yatırımcılarla görüşmelerde iyi ilerleme kaydedildi

Öncelikle dijital dönüşüm yatırımları için taze sermaye toplamak amacıyla 2023 yılında yatırımcılarla görüşmelere başlandığını açıklayan FTI, 23 Eylül 2023 tarihinde kamuoyunu bu konuda bilgilendirdiğini hatırlattı. Şirket açıklamasında “Ana hissedarımız, bankalar ve koronavirüs yardımından sorumlu kurumların temsilcileriyle birlikte, hızlı bir sonuca ulaşmak için güvenle çalışıyoruz. Süreç, 4 milyar avronun üzerinde satış yapan ve birçoğu yurt dışında bulunan 120 ayrı şirkete sahip bir işletme için karmaşık olsa da iyi bir ilerleme kaydediyor.” denildi.

Paket tatil destinasyonlarında liderler Türkiye, Umman ve İtalya

Paket tatil segmentinde Mısır, kış aylarında en çok satılan destinasyon olduğunu anlatan Markgraf "Mısır pazarının güçlü bir şekilde gelişeceğinden eminiz. Beklediğimiz gibi, jeopolitik gerginlikler turizm sektörüne yansımadı ve bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz" diyor. Bununla birlikte, bu yıl ITB'nin partner ülkesi Umman da, serin sezonda cazip fiyatlar ve geniş bir teklif yelpazesiyle ziyaretçi çeken Malta ve uzun mesafe segmentinde Okyanusya - özellikle Avustralya - gibi bir önceki yıla kıyasla talepte önemli bir artış gördü. Burada, pandemi arası nedeniyle oluşan telafi süreci şimdi etkisini gösteriyor gibi görünüyor. Yaz dönemi için Umman Sultanlığı, paranın karşılığını fazlasıyla veren Türkiye, Tunus ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri gibi destinasyonlar bir önceki yıla kıyasla çift haneli satış artışıyla bir kez daha gezginlerin gözdesi oldu. Fiyat açısından nispeten sabit kalan İtalya da tur operatörlerinin en iyileri sıralamasına girmeyi başardı. Markgraf, "Bütçeye duyarlı müşteriler ve aileler için, programımıza ilk kez dahil olan trend destinasyon Arnavutluk'un yanı sıra 2024 yılında tatil bütçelerini mümkün olduğunca az zorlayacak Slovenya, Bulgaristan, Tunus ve Türkiye ile geniş bir seçenek sunuyoruz" dedi. Tur operatörü, en iyi tırmanan Avustralya'nın ötesinde bile uzun mesafeli rotalara yönelik talebin arttığını bildirmeye devam ediyor.

Markgraf devamında şunları söylüyor: "Birçok insan için deneyim faktörü giderek daha önemli hale geliyor ve uzak ülkeler egzotizmi, yabancı manzaraları ve farklı kültürleriyle özellikle heyecan verici. Bu nedenle gidiş-dönüş seyahatler de dahil olmak üzere bir tur operatörünün güvencesiyle bireysel seyahatlere giderek daha fazla odaklanılıyor, ve bu bize net bir büyüme potansiyeli sunuyor.”


Bu Haber 28.02.2024 - 19:27:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.