Turizmciler TYD'nin yemeğinde buluştu, Narin ve Frenzel'den önemli açıklamalar

Turizmciler TYD'nin yemeğinde buluştu, Narin ve Frenzel'den önemli açıklamalar
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin düzenlediği gelenseksel yemekli toplantı, sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı toplantıda konuşan TYD Başkanı Oya Narin ve Alman Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Michael Frenzel önemli mesajlar verdi.


TurizmGüncel

TYD'nin geleneksel yemekli toplantısı çok sayıda turizmicinin katılımıyla Grand Hyatt Hotel-İstanbul'da yapıldı. Toplantıda konuşan TTYD Başkanı Oya Narin ve Alman Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Michael Frenzel önemli mesajlar verdi.



TTYD Başkanı Oya Narin konuşmasında şu mesajları verdi:

''ALMANYA TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜLKE''

Turizmi her zaman kalkınmanın bir amacı olarak görüyor ve o yönde çalışıyoruz. Bu nedenle Alman Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Micheal Frenzel'in aramızda olması son derece önemli. Almanya, Türkiye ekonomisi açısından önemli bir ülke.

Bugün TTYD otellerden hava limanlarından golf sahalarına, marinalardan hava yolu şirketlerine kadar 250'nin üzerinde büyük yatırımcıyı bünyesinde barındırıyor. Görevimiz hem TTYD yatırımcılarını hem de turizmi daha ileri götürmek.

''AB EKONOMİSİ KAPSAMLI BİR BÜYÜME SÜRECİNE GİRDİ''

Avrupa ekonomisi ilk defa kapsamlı bir büyüme sürecine girdi ve 2008 öncesi seviyelere yaklaştı. AB ekonomilerinde de bir kalkınma var. Türkiye'nin turizm gelirlerinin önemli bir kısmı da AB'li turistleden geliyor.

Almanya ile yaşan gerilim yerini iş birliğine bıraktı. Alman misafirlerimizin sayısını istediğimiz seviyeye taşıyamadık. Alman turizmcilerin Türkiye yatırımlarını yatırımını arttırmak durumundayız.

''HEM BÜYÜMEMİZ HEM DE REFORM YAPMAMIZ GEREKİYOR''

Turizm sektöründe hem büyümemiz hem de bir dizi reformu hayata geçirmemiz gerekiyor.. Darbe girişiminin ardından rekor bir büyüme gösterdik. Bu performans tüm siyasi ve ekonomik dalgalanmalara rağmen Türk ekonomisinin gücünü gösteriyor. Beklentimiz yurt içi ve yurt dışı yatırımını cezbedecek ve enflasyonu kontrol edecek bir ekonomik büyüme.

''SEKTÖR DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİR DÖNEME GİRDİ''

Türkiye ekonomisinin kalkınmasında temel rol oynayan turizme daha farklı bir gözle bakmamız gerekiyor. 2016 yılındaki gelişmeler sektörü ciddi şekilde etkiledi. Daralan talep nedeniyle sektör dikkat edilmesi gereken bir döneme girdi.

Turizmdeki gelir kaybı hükümetin tedbirleriyle bertaraf edildi. Bunun için teşekkür ediyoruz. 2017 yılında alınan tedbirler, turizm verilerinde bir iyileşmeyi getrdi anacak verilere yakından bakmamız lazım.

''GELİRİMİZİN 40 MİLYAR DOLAR OLMASI GEREKİRDİ''

Kişi başına gelir seviyesinde istediğimiz noktada değiliz. Bizim bugünkü şartlarda 40 milyar dolar turizm gelirine ulaşmamız gerekirdi. 2009  yılında 64 milyar dolar cari açık veren İspanya 2017 yılında 26 milyar dolar cari fazla vermiştir. Burada anahtar turizm sektörüdür.

Yaşanan dışsal şoklar ve daralma, sektörün bazı yapısal sorunlarını da ortaya koydu. Mevcut iş modeli sınırlarına ulaştı. Artık bir yeniden yapılanma dönemine ihtiyaç var.

Değişen talebi merkeze alan bir yapılanma artık kaçınılmaz. Bu dönemi turizmde dönüşüm olarak adlandırıyoruz. Markalaşma, çeşitlilik ve destinasyon odaklı yaklaşım gerekiyor.


 
FRENZEL: 2017 TURİZM AÇISINDAN MÜKEMMEL BİR YILDI

Toplantıda konuşan Alman Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Michel Frenzel ise hem kürsel, hem de Türkiye turizmi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2017 yılının turizm açısından mükemmel bir yıl olduğunu ifade eden  Frenzel, ''2017 rekorların kırıldığı bir yıl oldu. UNWTO'nun açıkladığı rakamlara göre geçtiğimiz yıl 1.2 milyardan fazla uluslararası seyahat gerçekleşti.'' dedi.

Frenzel, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

''AVRUPA'NIN ÖNEMİ HALA BÜYÜK''

Bu büyümenin lokomotifi Asya oldu ama Avrupa kaynak pazarları hala çok önemli. Asya'nın büyümesi Avrupa'yla kıyaslandığında belki 2020'de en büyük pazar olacak ama şu anda Avrupa'nın önemi hala çok büyük.

Diğer önemli gelişme ise Rusya'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı. UNWTO'nun rakamlarına göre Rusların harcamasında yüzde 27'lik artış olmuş. Bu pazar siyasete bağımlı ve dalgalanmalara açık. Bu nedenle öngörüde bulunmak çok zor ama Rusya Türkiye içi çok önemli bir pazar.

''KAZANAN İSPANYA OLDU''

Avrıpa'da seyahatlerin önemli br bölümü yine Avrupa'nın güneyine yapılıyor. Bu dönemin kazananı İspanya oldu. Nasıl oluyorsa İspanya her dönemin kazananı oluyor.

Şehir gezilerinde yüzde 16 gibi bir büyüme gerekleşti. Turizm sektörü tüm dünyada büyüyor. Geçmişten daha önemlisi gelecek. Ancak tahminler belirsizlikleri de beraberinde getiriyor.

UNWTO önümüzdeki yıllar için yüzde 4-5 bandında bir büyüme öngördü. Diğer turzm örgütleri de turizmde yüzde 5'lik global artış öngörüyor.

''ALMANYA'DA TÜRKİYE REZERVASYONLARI ARTIYOR''

Geçen yıl Türkiye'de temel bir büyüme olcağını söylemiştim. Şu anda da Türkiye rezervasyonları Almanya'da büyük artış gösteriyor. TUI, ön rezervasyonlarda yüzde 70 artış olduğunu söyledi. Bunu tur operatörleri ile görüştüm ve teyit ettiler. Türkiye muazzam bir geri dönüş yapıyor. Otellerin kalitesi ve adil fiyat politikası ile öne çıkıyor Türkiye. Türkiye aileler eaile dostu alternatifleri sunuyor.

''MÜŞTERİ GELİYORSA FİYATLARI MAKSİMİZE EDELİM ANLAYIŞI VAR''

İspanya'ya uçan Air Berlin iflas etti ve uçuş sayısı düştü. İspanya'nın rekabet durumu kötüleşti. Destinasyonlarda 'Müşterileri geliyorsa ve büyüme varsa fiyatlar maksimize edilmelidir' anlayışı var. Bunu Mısır'da da gördük. Ancak bu politikanın olumsuz geri dönüşleri oldu. İspanya'da da benzer bir durum söz konusu.

''FİYATLARI DENGEYİ BOZMADAN ARTTIRIN''

Fiyatlar ile ilgili tavsiyemiz, fiyatlara dikkat edin ve dengeyi bozmayın. Dengeyi bozmadan fiyatları arttıralım.

Artan turist sayısı beraberinde sorunları da getirecektir. Bu da kalabalıklaşma sorunu. Turizmin kendi başarısına kurban gitmemesi konusunda uyarılarım oldu İspanya'da bu yaşandı örneğim.

Bir ülkeye gittiğinizde otele girerken hala 50 sene önceki gibi imza atıyoruz. Buna itiraz ediyoruz. Almanya'da bazı yelerde bu işler dijitalleşti. Bu kadar yüksek sayıdaki turisti nasıl karşılayacağımız konusunda çalışmamız lazım. Kalabalıklaşma bazı destinasyonlarda sektörü baltalıyor.



LÜTFİ ELVAN: TURİZM SEKTÖRÜ 60 YILDIR BÜYÜYOR

Toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise TTYD için, ''200'e yakın üyesiyle üyelerinin sektöre yaptığı 50 milyar dolarlık yatırımı ve 150 bine yakın istihdamıyla TYD büyük işlere imza atmıştır.'' dedi.

Turizm sektörünün 60 yıldır kesintisiz büyüdüğüne dikkat çeken Elvan konuşmasında şunları ifade etti:

''TURİZM VAZGEÇİLMEZ BİR SEKTÖR''

Cari açığın kapanmasındaki etkisinin farkına varılmasıyla birlikte sektörün önemi artmıştır. Uluslararası turist sayısı son 15 yılda iki katına çıkmış ve 2017 yılında 1.2 milyara ulaşmıştır. 2010 yılında uluslararası turist sayısının 1.8 milyara ulaşması bekleniyor. Turizm sektörü yatırımda hizmete kadar tüm aşamada pek çok sektör ile etkileşim halinde. Vergi gelirleri, döviz girdisi ve istihdama katkısı açısından vazgeçilmez bir noktadadır.

''YATIRIM BÜYÜK GELİR DÜŞÜK''

Büyük yatırımlar yaptık ama turist sayısı dikkate alındığında düşük gelirler sektörün gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. Turizmin yeni bir stratejiye ihtiyacı var. Turizmde dönüşüm programının hayata geçirilmesi önem arz ediyor.

''HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNDEN ÇIKMALIYIZ''

Ben her şey dahil sisteminde çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Mevcut turizm olanaklarımız, global turizm pazarından daha fazla pay alabileceğimizi gösteriyor. Kıyı bölgelerimiz, şu andakinden daha fazla turizme hizmet etme potansiyeline sahip.

''2018'DE ALMAN TURİST YİNE BİR NUMARA OLACAK''

2017 yılında Almanya turist sayısında ilk sırayı Rusya'ya kaptırdı. Ben Almanya'nın 2018'de yeniden bir numaraya yerleşeceğine inanıyorum. Turist başına geliri 1000 dolara çıkarmamız gerekiyor. Bu, yüzde 5 olan cari açığı yüzde 2.5'e düşürmemiz anlamına geliyor.



 




Bu Haber 25.01.2018 - 09:40:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.