Oya Narin: 10 yılda 800 milyon turist hedefliyoruz

Oya Narin: 10 yılda 800 milyon turist hedefliyoruz

Turizmi ülke ve yıl geneline yaymayı hedeflediklerini söyleyen Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, Türkiye’ye 10 yılda 800 milyon turist gelmesini beklediklerini ifade etti.


Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, 2023 yılı değerlendirmesi ve 2024 yılı hedeflerini açıkladığı yeni yıl kutlama mesajını yayınladı.

“56 milyar dolarlık gelir hedefini tutturacağız”

Türkiye’ye 10 yılda 800 milyon turist gelmesini hedeflediklerini söyleyen Oya Narin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyetimizin 100. yılında girdiğimiz 2024 yılını, turizm sektörü olarak yeni umutlarla ve net bir gelecek vizyonu ile karşılıyoruz. 2023 yılında ülkemizde ve dünyada yaşanan büyük acıları geride bırakmış olmayı dilerken, turizmciler olarak bu acıları dindirmek adına katkı sunmuş olmanın ve ülkemizi küresel rekabette öne çıkarabilmenin huzuru içindeyiz.

2023 yılı başında iddialı hedefler ile yola çıktık. Bakanlığımızın 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir hedefine ulaşmak üzere sektör olarak birlikte hareket ettik. İlk 11 ayda gelen veriler gösteriyor ki, 56 milyar dolarlık gelir hedefini tutturacağız ve 57 milyon ziyaretçi ile hedefimize çok yaklaşacağız. Ziyaretçi sayımızdaki yüzde 11, turizm gelirlerimizdeki yüzde 12 oranında artış turizmde 2033 vizyonumuza da olumlu veri sağlıyor.

“Bu 10 yıl içinde Türkiye'yi 800 milyon turistin ziyaret etmesini öngörüyoruz”

Ziyaretçi sayısında ilk 5 ülke içindeki yerimizi korurken, tüm turizm göstergelerinden sağladığımız iyileşmeler, sürdürülebilir ve nitelikli tesislerimiz ile dünya turizmindeki yerimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Uluslararası araştırmalar da Türkiye'nin 2024 yılında Avrupa'da en çok ziyaret edilen ikinci ülke olarak Fransa'yı geçeceği tahminleri ile beklentilerimizi destekliyor. Türk turizmi bugünlere yapılan değerli konaklama tesisleri, havalimanları ve ulaşım atağı ile ulaştı. Son 20 yıldaki Türk turizmine sağladığı değerli katkıları sebebiyle Cumhurbaşkanımıza da teşekkürü bir borç biliriz.

2024 yılında da yüzde 10 seviyesinde bir büyüme ile 60 milyar dolarlık bir gelir hedefine ulaşırken, sağlık turizminde 2.5 milyon kişiyi ağırlamayı, kurvaziyer turlarında ise 2 milyon ziyaretçiyi geçmeyi, tüm turizm modlarında gelişim sağlayarak, yeni yatırımlar ile turizmi yıla ve yurda yaymayı hedeflemekteyiz.

2033 yılında GSMH’ya yaptığımız yüzde 5,5 olan katkıyı yüzde 7,5'e kadar çıkarmayı ve turizm gelirlerimizi 135 milyar dolar seviyesine ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu 10 yıl içinde Türkiye'yi 800 milyon turistin ziyaret etmesini öngörüyoruz.

“2026’da 71 milyar dolar turizm geliri hedefi”

Orta Vadeli Program (OVP); 2026’da 71 milyar dolara ulaşması hedeflenen turizm gelir seviyesi ile Turizm sektörüne cari işlemler dengesinin sağlanması noktasında önemli bir görev verdi. Bu görevi gerçekleştirebilmek adına, Turizmciler, ihracat desteklerinden ve stratejik sektör teşviklerinden turizm sektörünün de eksiksiz yararlanabilmelidir.

Turizm 2024 yılına girerken Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında yatırımlar ile yükselmektedir. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) olarak ülkemizin büyük ölçekli ve nitelikli turizm yatırımcı şirketlerinden oluşan üyelerimiz ile 200 bin yatağın üzerinde kapasite, 20 bin uçak koltuğu, 15 havalimanı, 15 bin yat kapasiteli marina ve ülkemizdeki tüm kruvaziyer limanları, 6 adet tur operatörü ile turizme yaklaşık 60 milyar dolarlık yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.  Derneğimizin 35. Yılında; başta yüksek bir üst düzey bir katılım ile tamamlanan Turizm Yatırım Forumu - TIF2023 olmak üzere, sektörümüze vizyon ve küresel bağlantılar sağlayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Büyük Atatürk’ün izinde ve Cumhuriyet ilkeleri ışığında yolumuza devam ettiğimiz 100. yılımızda, bu güven ile 2024 yılını karşılıyor, yeni yılın ülkemize ve dünyaya yeni umutlar ve refah getirmesini diliyorum. “



Bu Haber 30.12.2023 - 17:57:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.