Turizmciler anlatıyor: 2018'i yarılarken sektörde son durum ne?

Turizmciler anlatıyor: 2018'i yarılarken sektörde son durum ne?
2018'in ortlarına geldimiz şu günlerde TurizmGüncel, Türkiye'nin önde gelen turizm destinasyonlarının nabzını tuttu. Yapılan değerlendirmeler, genel olarak sezonun iyi gittiği yönünde. Fiyatlarda belli bir toparlanma olduğunu belirten turizmciler, esas kazancın ise 2019'da sağlanacağı görüşünde.


TurizmGüncel-Özel

2016 ve 2017 yıllarında iki krizli yıl yaşayan turizm sektörü, 2018 yılına umutla girdi. Turizmciler, doluluklar belirli seviyeleri ulaşsa da, gelirlerde henüz istenilen noktaya gelinemediği konusunda hemfikir. Sektörün asıl umudunu bağladığı yıl ise 2019 olarak görülüyor.



İşte turizm bölgelerinde ilk 6 ayın fotoğrafı ve yıl geneline ilişkin beklentiler:

TÜROB Başkanı Timur Bayındır:
TÜKİYE DOLULUKTA AVRUPA'DA EN YÜKSEK ORANA ULAŞTI


2018 yılının ilk 6 ayını geride bırakmak üzereyiz. Geçen 2 yıla göre daha iyimser beklentilerle başladığımız bir yıl olmuştu. İlk 6 aylık gerçekleşmelere baktığımızda da bu beklentilerin turist sayısı artışında gerçekleştiğini görüyoruz. Konaklama sektörü nisan ayında doluluklarda son iki yılın en iyi rakamlarına ulaştı. Nisan ayı gerçekleşmeleri de bu umutlarımızın artmasını sağlıyor. Türkiye'nin Nisan 2018 otel dolulukları 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 19.7 artarak ortalama yüzde 72.6, İstanbul'un ise yüzde 23.6 artarak ortalama yüzde 79.5 olarak gerçekleşti. Bu doluluk rakamlarının 2015 yılı ortalarından bu yana ulaşılan en yüksek rakamlar. Bu oran Nisan 2017’de yüzde 60.6, Nisan 2016’da yüzde 52.2 olmuştu. Yılın ilk 4 aylık döneminde ise doluluklar yüzde 22.7 artarak yüzde 66 oldu. Nisan 2018’da ulaşılan yüzde 72.6’lık oranla Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en yüksek artış oranına Türkiye ulaştı.



''MİSFİR SAYISINDA VE DOLULUKTA ÇİFT HANELİ ARTIŞ BEKLİYORUZ''

Bu gelişmeler ışığında yıl sonu itibariyle hem turist sayısında, hem doluluklarda çift haneli artışlar bekliyoruz. Ancak Türkiye yüksek doluluklarda henüz ilk 10’a geri dönemedi, 11’inci sırada yer aldı. Sırasıyla Macaristan, İrlanda, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Belçika, İspanya, Hollanda, İtalya ve Malta; Türkiye’nin önünde yer aldı.

''FİYAT ARTIŞLARI DA BAŞLADI''

Fiyatlarda da henüz arzu ettiğimiz düzeyde olmasa da artış başladı. Fiyat artışının bu yıl turizm gelirlerine de olumlu yansıması mutlaka olacaktır. Fiyatlarda da yükselme trendi sürüyor. Ancak henüz eski rakamlara dönülemedi. Şimdi hedef fiyatların yükselmesini sağlayacak olan kültür, kongre, iş, cruise vs amaçlı segmentlerin de toparlanmasını sağlamak olmalı.

Fiyatlarda ise henüz iki yıl öncesine dönülemedi. Türkiye genelinde, Average Daily Rate (ADR) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli Nisan 2018’de 67.4 Euro olarak gerçekleşti. Bu fiyat Nisan 2017’de 62.7 Euro olmuştu. Nisan 2015’te ise ortalama fiyat 105 Euro seviyesindeydi.

''FİYATLARDA AYNI HIZDA TOPARLANMA BEKLEMEK YANLIŞ OLUR''

Fiyat artışı da olacaktır, ancak turist ve doluluk artışı kadar hızlı bir yükseliş bekleyemeyiz. Fiyatlardaki yükseliş trendinin de bu kadar hızlı olmasını beklemek yanlış olur. Bu yıl ilk etapta yüzde 10-15 civarında bir fiyat artışı yakalayabiliriz. Ancak fiyatlarda 2013-2014 seviyelerine dönmemiz biraz zaman alacaktır. 

Yıl iyi başladı, iyi devam ediyor ve iyi devam edecek gibi görünüyor. Henüz doluluklarda Mayıs ve Haziran ayı verileri belli değil. Ancak yükseliş trendinin devamını bekliyoruz. Zaten Mayıs ve Haziran aylarında hek yerli hem yabancı turist trafiğinin hızlanması bu durumu teyid eder nitelikte. Sonuç olarak yaz dönemine umutlu girdik ve umutlarımız koruyoruz. İlk 6 aylık gerçekleşmeler de bunu teyid ediyor.

''KDENİZ VE EGE'DEKİ DOLULUK ORANLARI MEMNUNİYET VERİCİ''

İstanbul’a özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerinden talep Ramazan ayında da sürdü. Akdeniz ve Ege bölgelerinde ise kısa tatila rağmen yerli tatilcilerden önemli bir talep gözlemliyoruz. Otellerde doluluk oranlarının bayram tatili vesilesiyle bu bölgelerde oldukça memnuniyet verici olduğunu söyleyebiliriz.

Seçimler nedeniyle Ramazan ayının bitimi ile başlamasını beklediğimiz talep artışı bir süre ertelenmiş görünüyor. Özellikle Ortadoğu pazarının seçimler sonrasında hareketlenmesini bekliyoruz

Yüksek kur yurtdışına çıkışları bir miktar etkiledi. Yerli turist açısından asıl hızlanmanın temmuz ayının ikinci haftasından itibaren başlamasını beliyoruz.


Erkan Yağcı-AKTOB Başkanı
ANTALYA SENE BAŞINDAN BU YANA YÜZDE 43 BÜYÜDÜ


Antalya'nın 15 günlük haziran ayı havalimanı giriş verilerine baktığımızda geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 34'lük bir büyüme olduğunu görüyoruz. Yılbaşından bugüne kadarki kümülatif büyümemiz ise yüzde 43 oldu.

''SONRAKİ REZERVASYONLAR BELİRLEYİCİ OLACAK''

Genel olarak erken rezervasyon rakamlarının yüksek seyretmesi sezon doluluklarını öngörülür hale getirdi. Fakat erken rezervasyon indirimlerinin sonlanması nedeni ile bu dönem ve sonrasında yapılacak rezervasyonlar özellikle ağustos-ekim dolulukları ile sezon gelirlerinin ne denli büyüme göstereceği noktalarında belirleyici rol oynayacak.

Tabi burada önemli bir diğer konu uçak kapasitelerinin yeterli olması. Dönemsel olarak sıkıntı yaşansa da, bu konuda da farklı çözümlerle giderildiğini görüyoruz. Özellikle hafta sonu günlük sınır girişlerinde 2014 yılına benzer trende girmiş olduğumuzu söyleyebiliriz.

''TALEBİ KASIM-NİSAN DÖNEMİNE DE YAYMALIYIZ''

Özetle hem doluluklar hem de gelir 2017 yılına kıyasla çift haneli bir büyüme gösterecektir. Özellikle fiyatlarımızı dolayısı ile gelirlerimiz arttırmamız gerekiyor.
Bu pozitif ivmenin özellikle kış sezonunda da devam etmesi, kış dolulukları açısından son derece önemli. Mayıs-ekim arasındaki talep yoğunluğunu kasım-nisan arasındaki döneme de yaymamız gerekiyor.


ALTİD Başkanı Burhan Sili:
ALANYA ANTALYA TURİZMİNDE YÜZDE 30 PAY ALACAK

Bu yıl Türkiye'nin 40 milyon, Antalya'nın ise 12 milyon civarında bir turist beklentisi var. Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısında Alanya'nın yüzde 30 civarında pay alacağını öngörüyoruz.

''TURİZM CARİ AÇIĞIN TAMAMINI KAPATABİLİR''

Misafir memnuniyeti açısından fiyat-kalite dengesiyle rakip ülkelerin önünde olan Türkiye, dünyadaki tüm kaynak pazarlara hitap edebilecek çeşitliliğe sahip. Dış politikamız güçlenip yurtta ve dünyada barış esintisi arttıkça, tam kapasite çalışan turizm cari açığın tamamını kapatabilecek bir sektör. Şartlar iyileştikçe turizmden elde edilen gelir de artıyor.

2017 yılına göre fiyatlarımız ortalama yüzde 15-20 civarında arttı. Bu yıl kişi başına harcama 700 doların üzerine çıktı. Doluluk oranlarımız ise haziran itibariyle yüzde 90’lara ulaştı


FETOB Başkanı Bülent Uysal:
İÇ PAZARDA PLAN DEĞİŞTİ


Fethiye bölgesindeki oteller mayıs ayını yüzde 80-85 civarında doluluk ortalamasıyla kapattı. Ramazan bayramının kısa olması, 24 haziran seçimi ve üniversite sınavlarının ertelenmesi haziran ayında tatile çıkacak yerli misafirlerimizin tatil planlarını temmuz ve ağustos ayına ertelemesine neden oldu.

''İÇ PAZAR ÇALIŞAN OTELLER DOLULUK SIKINTISI YAŞADI''

Bu nedenle yerli misafir ağırlıklı çalışan tesilerimiz haziran ayında doluluk sıkıntısı yaşadı. Yabancı turist ağırlıklı çalışan otellerimizde haziran ayı doluluklarının yüzde 90'ın üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz Ancak tesislerimizin büyük bir çoğunluğu bayram döneminde yüzde 100 doluluk oranlarına ulaştı.

''İNGİLTERE'DE YÜZDE 40 ARTIŞ VAR''

Fethiye bölgesinin ana pazarı olan İngiltere'de geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 artış yaşıyoruz.  Almanya, Hollanda ve Belçika  pazarlarında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 civarında artış var. Ancak bu pazarlarda kaybettiğimiz misafir sayısı çok fazla olduğu için, artışa rağmen bu pazarlardan gelen misafir sayısı tatminkar seviyede değil.

''RUSYA BÖLGEDE İKİNCİ BÜYÜK PAZAR  DURUMUNA YÜKSELDİ''

Sevindirici olan, geçtiğimiz son iki yılda ivme kazanan Rus ve Ukraynalı misafir sayılarındaki artış. BDT pazarında bu yıl, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 65 artış bekliyoruz. Üç yıl önce bölgemizde ağırlığı olmayan Rusya pazarının 2018 sezonu itibari ile 2. büyük pazar durumuna yükselmesi bizleri oldukça mutlu ediyor.

Bu vesile ile Fethiye turizmine ve ülke turizmine ''inanan'' bu doğrultuda kapasitelerini arttıran yerli ve yabancı tüm tur operatörlerine Fethiye Otelciler Birliği adına teşekkür ederim. Her şey beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşirse 2018 turizm sezonu en iyi sezonlardan biri olaca. 2019 yılının ise  bölge ve ülke turizmi için rekorlar yılı olacağını umuyorum.


KAPTİD Başkanı Yakup Dinler:
KAHKAHA ATTIRMADI AMA TEBESSÜM ETTİRDİ


Kapadokya için 2018’in ilk yarısı eski (evet eski çünkü krizden ötürü sektör değiştirdi) bir acenteci abimizin deyimiyle ''kahkaha attırmadı ama yüzümüzde ufak bir tebessüm sağladı'' Ama tebessüm deyip geçmemek lazım; bu tebessüme cidden o kadar çok ihtiyacımız vardı ki zira 2015’in 2. yarısından beri Türkiye’de krizi turizm anlamında en derinine kadar hisseden ve en çok zarar gören bölge kesinlikle Kapadokya oldu. Bu kriz sürecinde bölgeyi ayakta tutan sadece 2 pazar vardı: İç pazar ve gurbetçiler.

''ÇİN, BREZİLYA V ARJANTİN HATIRI SAYILIR BİR YOĞUNLUĞA ULAŞTI''

2018 yılının ilk yarısında Çin Halk Cumhuriyeti başta olmak üzere, Brezilya ve Arjantin’den gelen dostlarımız bölgede hatırı sayılır bir yoğunluğa sebep oldu. Hem yıldızlı oteller hem de bölgenin mistik havasını yansıtan kayadan oyma/mağara oteller ve sıcak hava balonları tatmin edici bir doluluk oranına sahip oldu. Satış rakamları anlamında bölgenin en iyi yılı olarak tabir edeceğimiz 2014’ün çok uzağında olmamıza rağmen, bu gidişat bize 2019 özellikle de 2020 için büyük umut verdi. 2018’in ikinci yarısında da başlayan yaz sezonu döneminde gurbetçilerimizi yine bölgemize ağırlamayı umut ediyoruz. Eylül - ekim gibi yılın sonuna kadar ise bir Uzakdoğulu hareketi olacağı görülüyor.

''AVRUPA VE KUZEY AMERİKALILAR DA GELİRSE...''

Gelecek yıllarda Kapadokya’nın lokomotifi olan Avrupalı ve Kuzey Amerikalı turistlerin tekrar bölgemize gelmeye karar vermesi durumunda yine güzel günlerin yakın olacağı kanaatindeyim. Ayrıca Türkiye’ye en çok turist gönderen Rusların bölgemize ilgisi de çok ciddi boyutlarda. Ancak tüm temaslarımıza rağmen Kapadokya-Antalya uçak seferlerinin ısrarla konulmaması bu pazarda olan ilerleyişimize sekte vuruyor.


GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu:
İYİ GİDİYORUZ


Son iki senede kötü sezonlar yaşadık. Bunun üzerine bu seneye umutla girdik. Bölgenin n önemli dinamiği İngiltere. Bu önemli bir faktör. Bu pazarda yüzde 35-40 büyümeyle gidiyoruz. Nisan-mayıs ve bayramla beraber iç pazar ve diğer pazarların da devreye girmesiyle iyi gidiyoruz.

''SIKINTILARIMIZ DEVAM EDİYOR''

Tabi bu verimli ve bol kazançlı bir sezon geçirdiğimiz anlamına gelmiyor. Finansal sıkıntılarımız devam ediyor. Ama umutluyuz Pakslar da oldukça iyi geliyor. Bu yıl Rusya ve Ukrayna'dan gelişlerde de ciddi bir atış var. 

''SENEYE 2017 KONTRATLARI İLE GİRDİK''

Bu sene fiyatlar konusunda yapacağımız çok bir şey yoktu. 2017 kontratları ile seneye girdik. Ama 2019 kontratlarını zamlı olarak yaptık. Özellikle İngiltere pazarında ciddi bir yükseliş yaşıyoruz. Bizim para kazanamamız 2019'da başlayacak. Şu anda otellerdeki doluluklar yüzde 100 seviyelerine geldi.

''TUR OPERATÖLERİ KIŞIN DA UÇACAK''

Marmaris'te sezon 29 Mart'ta başlıyor ve normalde 3 Kasım'a kadar devam ediyor. Bu sene büyük tur operatörleri kışın da Dalaman bölgesini programına aldı. Haftada en az 7 uçuş yapacaklar. Kış dönemi de verimli geçecek gibi görünüyor. Hedefimiz, bütçeli hava yolu şirketlerinin de kış sezonunda uçuşlarını devam ettirebilmek. Böylece münferit olarak gelen turistleri de ağrılayabileceğiz.





Bu Haber 19.06.2018 - 15:28:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.