Erkan Yağcı: Turizmde en çok büyüyen ikinci ülkeyiz

Erkan Yağcı: Turizmde en çok büyüyen ikinci ülkeyiz

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Erkan Yağcı, Türkiye’nin turizm sektörü ile ilgili her verisel karşılaştırmada ilk 10’un içerisinde olduğunu açıkladı.


Turizm Güncel - Antalya

Bu yıl 13. kez düzenlenen Resort Turizm Kongresinde ülke turizmini değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, Türkiye’nin dünya turizminde daha çok ön plana çıkmaya başladığını ve her verisel karşılaştırmada ilk 10 içerisinde yer aldığını ifade etti.

“En fazla turist ağırlayan 10 ülke arasında 3. sıradayız”

2023 yılında turizm büyümesinde Türkiye’nin ikinci sırada olduğu bilgisini veren Yağcı, “Türkiye’nin ön plana çıktığı, dünyadan daha iyi hareket ettiği bir gerçek. Fransa, Yunanistan, İtalya ve İspanya Türkiye’nin süper ligdeki rakipleri. Türkiye bu rakipler arasında iyi bir noktaya veriler ışığında gözler önünde. En fazla turist ağırlayan 10 ülke arasında 3. sıradayız. 2023 yılında turizm büyümesinde ise 2. ülkeyiz. Türkiye, Türkiye ve Türkiye. Her bir verisel karşılaştırmalarda artık ilk 10’un içerisinde yer alıyoruz ve baktığımız her yerde Türkiye’yi görüyoruz. 80’li yıllardan bugüne kadar süren turizm yolculuğumuzu sağlıklı bir şekilde ilerletmemiz gerekiyor. Biz önümüzdeki bütün risklerin farkındayız. Tüm bu sıkıntılara rağmen sektörün ve turizmin büyüyeceğini tüm rakamlar gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

“Doğru yolda olduğumuza inancım tam”

Turizm sektöründe yeni bir sayfa açıldığını belirten Yağcı, “Esasında sektör en iyi günlerini ve yılını yaşıyor. Hem turist sayısında hem de gelirler açısında. Artık sektörde yeni bir sayfa açılıyor. Yeni bakış açısı ile bu yeni dönemin üstesinden en iyi şekilde geleceğimize inanıyoruz. Doğru yolda olduğumuzu ve ilerlediğimize olan inancım da tam. Ben önümüzdeki yıllarda sektördeki önemli unsurun güven olduğunu düşünüyorum. Bakanlığımıza ve Bakanımıza güveniyoruz. Biz TÜROFED olarak ise çalışmalarımızla turizm sektörünün yanında olmaya devam edeceğiz. Biz birbirimize güvenmeyi, birbirimizi dinlemeyi ve birbirimize akıllıca sorular sormayı gerçekleştireceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“2024 yılında neye nelerin neden olduğunu göreceğiz”

Erkan yağcı konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

“Kısa dönemli konaklamalar bizim için önemli bir konu. Özellikle 2023 yıl yılında Türkiye’nin kısa dönemli konaklamalarda nasıl ön plana çıktığı bizim tartışma konularımız arasında. Ara dönem yaşadığımız uyumsuzlukların nedeni olarak bunu görüyoruz. Bununla ilgili bir yasa geçti. Bu yasadan sonra 2024 yılında neye nelerin neden olduğunu göreceğiz.

WTM raporunda 2023 yılında dünyadaki turizm büyümesinde önemli itici ülkenin Türkiye olduğu belirtildi. Dünya turizmine baktığımızda karşımıza hep Türkiye çıkıyor. İki üç sene önce olsa bunun üzerinde durmak isterdim ama bu artık bizim yeni normalimiz.

“2023’ü 60 milyona yakın ziyaretçi sayısıyla kapatacağız”

Rusya bile toparlanmaya başladı. Turizm gelirlerimiz artıyor. Bu sene 60 milyona yakın ziyaretçi sayılarıyla yılı kapatacağımızı öngörüyoruz. 2023, Türkiye’nin ciddi bir büyüme ve en fazla ziyaretçiyi kabul ettiği bir yıl olacak.

Artık Türkiye üst sıralarda, süper ligde. Belli bir irtifaya ulaştık. Bu irtifada yolculuğumuza devam etmemiz gerekiyor.  Fırsatlar devam ediyor. Altyapı çalışmaları, farklı çalışmaların olması çok etkili.

Riskler devam ediyor. Turizmde maliyetlerin artması, personel sıkıntısı gibi sorunlar artık hayatımızın yeni normali. 2023 ve sonrasında artık yeni bir dünya düzeni var. Yeni bir sektör var.  Bunların hepsinin farkındayız.

“Önümüzdeki 10 yılda Türkiye parlayan yıldız olacak”

Tüm bu sıkıntılara rağmen sektörün ve turizmin büyüyeceğini raporlar gösteriyor.  Ekomomist’in kapağında iki şeyi ön plana çıkarıyorlar. Turizm gelirlerinde bir yıl rekor elde ediliyor ama dünyadaki jeopolitiksel gelişmeler ve ekonomik sıkıntılar da önümüzdeki yılın gündemini ve turizm sektörünü belirleyecek bir durum.

Beşer yıllık serilerle baktığımızda aslında Türkiye 2016’da bir kırılma yaşıyor. Sonra biz toparlıyoruz ama önümüzdeki 2024 ve 2025 yılları bence sektör açısından son derece hassas ve önemli bir dönem. Bu dönemde hepimizin üstüne çok büyük görevler düşüyor. 2024 ve 2025 yılları Türkiye’nin yeni gelmiş olduğu, yaratmış olduğu paradigmada başarısını devam ettirmek için göstereceği güven ve sektörün kendine göstereceği özgüven son derece önemli olacak.

Önümüzdeki 10 yılda Türkiye parlayan yıldız olacak ama bunun yanında hiç olmayan rakipler de giriyor.  Yeni destinasyonlar açıklanıyor. Bunun en basit örneği Suudi Arabistan. Turizme inanmayan ülkeler artık turizme inanarak bu sektöre yatırım yapıyor. Ama Türkiye tüm bu gelişmelere rağmen gücünü koruyacağını gösteriyor. Sürdürülebilirlik bunun bir parçası.

“2024 ve 2025 yılları güvenin belirleyeceği yıllar olacak”

TGAnın kurulmasıyla turizmde yeni bir sayfanın açıldığını düşünüyoruz. Sektör çok şanslı bir dönemi yaşıyor. En iyi yılımızı da yaşıyoruz.  Gelir açısından da ziyaretçi sayısı açısından da. Hepimizin düşündüğü ve olmasını istediği turist rakamlarına ve gelire doğru bir yola çıktık. Bence bir karar aldık sektör ve kamu olarak. Buradaki en önemli unsurun güven olduğunu düşünüyorum. 2024 ve 2025 yılları güvenin belirleyeceği yıllar olacak. Bizler de elimizden gelen her şeyi yaparak sektörü canlı tutmaya çaba harcıyoruz.

Uluslararası partnerlerimize de bir mesaj iletmek istiyorum. Bu sene çok duyduk, fiyat artışları oldu. İki nedenle fiyat artar teori olarak. Talep çok olur, biz fiyatı artırmak isteriz arz kısıtlıysa. Veyahut arz ve talep dengededir ama sunduğunuz hizmetle hak ettiğiniz fiyat arasında bir fark varsa o farkı kapatmak için bir fiyat artışı yaparsınız. Bence Türkiye, bunun mücadelesini verdi ve bu yüzden fiyat artışları oldu. Buradaki bu gerçekliği de görerek Türkiye’nin yeni konumlandırmasında bunun da bu şekilde devam etmesi gerektiğine son derece inanıyorum.

Bugüne kadarki kısır döngüden, kısır tartışmalardan az turist, çok turist, ucuz turist, pahalı turist tartışmalarından çıkıp yeni gerçeklerle yeni bakış açılarıyla bu yeni dönemi yapacağımıza inanıyorum. Bu hepimiz için çok önemli bir görev çünkü buraya gelmek kolay olmadı. 2019’dan bu yana harcanan çaba son derece anlamlı.

“Turizmde güven endeksi oluşturmalıyız”

Bizim bu saatten sonra yapacağımız turizmde de bir güven endeksi oluşturup, kendimize güvendiğimizi, dünyanın da artık bu destinasyona güvenmesi gerektiğini ve hak ettiği fiyata satılması gerektiğine inanmasını hep birlikte sağlayacağız. Bunu da yapacak olan bizleriz.

Yeniden bir şeye gerek yok. Geldiğimiz seviyeyi koruyup onun üzerinden hacmimizi genişleteceğiz. Yapılacak şeyler de azalıyor artık. Dolayısıyla bize biçilen rolü değil de artık bizim kendimize biçtiğimiz rolü oynamak son derece önemli. Biz birbirimize güvenmeyi, birbirimizi dinlemeyi ve akılcı sorular sormamız gerektiğini düşünüyorum.

ChatGPT’te ‘Türkiye turizmi 2023’te nasıl olacak?’ diye sordum. O da, ‘Türkiye sürdürülebilirlikte öncü bir ülke olacak, teknolojide gelişmiş olacak, kültürü ön plana çıkarmış olacak, ürün çeşitliliğini sağlayacak, ulaşımda her türlü kolaylığı sağlamış olacak ve her bakımda turizme katılımını sağlamış olacak’ cevabını verdi.  Yapılanlar ilerisi için de doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.” 

 



Bu Haber 24.11.2023 - 13:01:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.