Erkan Yağcı: Testi geçip geçmediğimizi Temmuz-Ağustos’ta göreceğiz

Erkan Yağcı: Testi geçip geçmediğimizi Temmuz-Ağustos’ta göreceğiz

ITB Berlin’le ilgili Turizm Güncel’e açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Erkan Yağcı, 2024’ün Türkiye için fiyat ve tanıtım konusunda test yılı olduğunu ve bu testin geçilip geçilmediğinin Temmuz-Ağustos aylarında belli olacağını söyledi.


Turizm Güncel

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, Almanya’da düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

“Erken rezervasyon satışlarında Türkiye, İspanya’nın önünde”

Erkan Yağcı, erken rezervasyon paket tur satışlarında Türkiye’nin İspanya’nın önüne geçtiğini söyledi. Yağcı, “DRV’nin yaptığı araştırmada erken rezervasyon satışlarında Türkiye, İspanya’nın önünde gözüküyor. Dolayısıyla iyi başlayan bir erken rezervasyon dönemi yaşıyoruz.  Şu an aldığımız ilk veriler olumlu bir Almanya pazarı. Almanya, Türkiye’nin önemli bir kaynak pazarı olduğu için buradaki tablo tüm pazarlara da yansır.  Olumlu bir başlangıç gözüküyor şu an Türkiye için. İspanya’ya 15 milyon Alman turist gidiyor. Türkiye bu sene 7 milyon Alman turist hedefleniyor. Türkiye’nin paket turlarda İspanya’yı geçmesinde Türkiye’nin pandemiden sonra ön plana çıkması, yüksek memnuniyet algısı, artan fiyatlara rağmen fiyat-kalite dengesinde rakip destinasyonlara göre önde olması en büyük faktörlerden biri.” ifadelerini kullandı.

“Yaşadığımız enflasyon sıkıntısı ve maliyet artışı tüm ülkelerde var”

Fiyatların sadece Türkiye’de değil tüm destinasyonlarda arttığını belirten Yağcı, “Biz hep şunu kaçırıyoruz; ‘Fiyatlar arttı’ diyorlar hep. Aslında şu an dünyanın tüm destinasyonlarında fiyatlar artmış durumda. Biz buna rağmen Türkiye fiyat-kalite dengesinde önde olduğu için bu konudaki avantajımızı koruyoruz. Fiyat arışından dolayı herhangi gibi bir kaybımız ya da dezavantaja giren bir durum söz konusu değil. Aksine bunun olumlu faydasını görüyoruz. Almanya için İspanya’da fiyatların beklenenden yükselmesi de Türkiye’ye olan talebin artmasını kısmen etkileyebilir. Bizim Türkiye’de yaşadığımız enflasyon sıkıntısı ve maliyet artışı tüm ülkelerde var. Fiyatlar otomatikman tüm destinasyonlarda artıyor. Biz fiyatlarımız artırarak verdiğimiz hizmetin karlılığını alabileceğimiz noktaya getirmeye çalışıyorduk. Burada da rakip destinasyonlara yaklaşan bir fiyat skalası oluşuyor. Onlar da fiyatları artırdığı için bu Türkiye’nin aleyhine bir durum oluşturmadı.” dedi.

“7 milyona ulaşmak son derece önemli”

Yağcı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Almanya pazarında 2024 için 7 milyon turist hedefine ilişkin ise “Bence 7 milyon gerçekçi bir rakam. Bu erken rezervasyondaki artışın devam edip etmeyeceği konusunda çok net bir şey söyleyemiyorum. Almanya pazarının potansiyeline baktığımızda özellikle 2015 ile 2019 arası büyümeyen bir pazar noktasındaydı. 4-4,5 milyona takılmıştı. Bu sene bunu aşarak artık 7 milyon bandına gelmesini hedefliyoruz. İspanya’ya 15 milyon Alman giderken Türkiye’ye 7 milyon gelmesi son derece normal. İleride bireysel gelişlerde de bu rakamı aşabiliriz. Ama 7 milyona ulaşmak son derece önemli. Potansiyeli olan bir pazar. Bu rakamın ileriki yıllarda da artacağını düşünüyorum herhangi bir ekonomik veya politik bir gelişme olmadığı sürece.” şeklinde konuştu.

“Testi geçip geçmediğimiz Temmuz-Ağustos’ta daha net söyleyebiliriz”

2024 yılının Türkiye’deki fiyat artışları için test yılı olacağını söyleyen Yağcı, “Bu sene Türkiye’nin 2019 yılından bu yana yaptığı tüm çalışmaları test edeceği bir yıl. 2024 yılında artık bir normal bir pazar yapısına geçtiğimiz, tüm destinasyonların açıldığı ve herkesin kendi misafirini aldığı bir pazar yapısı var. Bizim de fiyatlarımızı artırdığımız bir dönem. Burada da geldiğimiz noktada bu fiyatların dünya genelinde kabul görmesi, Türkiye’nin yeni geldiği fiyat paradigmasında bunu kabul ettirdiği bir test olacak. Bunu ocak-şubat satışlarıyla söylemek için çok erken çünkü diğer pazarların da devreye girmesi lazım. Fiyatlarımızı koruyarak, her bir ürünün hak ettiği fiyatla satılması gerek. Testi geçip geçmediğimiz Temmuz-Ağustos’ta daha net söyleyebiliriz. Daha yolun başındayız.” açıklamasında bulundu.

“Kiminle konuşsak Türkiye ile ilgili olumlu görüşlerde bulunuyor”

Erkan Yağcı, ITB Berlin Fuarındaki tur operatörlerinin Türkiye satışlarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

Acentelerin Türkiye programlarının ne kadarını sattığıyla ilgili çok bir şey söyleyemiyorum. Aydan aya değişiyor. Açıkça öyle bir rakam da alamadım onlardan. Ama kiminle konuşsak Türkiye ile ilgili olumlu görüşlerde bulunuyor. Açıkçası Almanya’da Türkiye’ye ciddi bir ilgi olduğunu söyleyebilirim. Bunun devam etmesi ve sezona yayılması son derece önemli. Özellikle Kasım ayına ve kış aylarına bunun etkisi olması gerekiyor. Turizmi 12 aya yayma gibi bir hedef var yıllardır yapmaya çalıştığımız. Geçen sene bunu kısmen başardık Kasım ve Mart satışlarıyla. Dinamik bir pazar ama açıkçası pandemiden sonraki olumsuz bir şey olmadığım bir fuar oldu. Ama bu her şey mükemmel, rekor kırdık anlamında değil.  Bu iyi bir başlangıç. Herkesin sabırlı olması lazım. Bu sene yaptıklarımız ve fiyatlarımızın test edileceği bir yıl. Temmuz-Ağustos’u istediğimiz hedefle geçirmemiz önemli olacak.”



Bu Haber 08.03.2024 - 09:32:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.