Osman Ayık: Türk turizmine yeni bir yol haritası gerekiyor

Osman Ayık: Türk turizmine yeni bir yol haritası gerekiyor
2012 Türkiye Turizm Zirvesi'nde düzenlenen 'Türkiye'nin Yeni Çekim Alamları Gelişmeye Ne Kadar Açık' başlıklı oturumda Türkiye için büyük gelecek vaat eden turizm segmentleri değerlendirildi. Oturumda söz alan TÜROFED Başkanı Osman Ayık "Biz Türkiye'nin silahsız gücüyüz. Dünyanın her yerini fethediyoruz" dedi.


TurizmGüncel

Oturumda konuşan TÜROFED Başkanı Osman Ayık şunları söyledi:

"Ortada Türk turizminin yarattığı bir değer olduğu gerçektir. Bu değeri küçümsememek lazım. Türkiye'de turizm sektörünün geldiği konum gibi bir konuma gelen başka sektör yok. Biz buraya 30 yılda geldik ve bu sürede çok şey öğrendik.İspanya bu işe 60'larda başladı. Biz ise 80'lerde. Onlar da hatalarını yaptılar. Biz de yapıyoruz. Biz de onlar gibi hatalarımızı düzelteceğiz. Rakamları analiz ettiğinizde Türkiye'de gelen turistin sadece yüzde 45'inin kıyılara geldiğini görüyoruz. Yani Türkiye'de sadece kıyı turizmi yapılmıyor. Türkiye son 10 yılda altyapısını oluşturdu ve  kültürel değerlerine yatırım yapmaya başladı. Sizin sepetiniz zenginleştikçe gelen insan sayısı ve insanların gelme vesileleri de artıyor. Bu süreci çok fazla yadırgamamak lazım. Biz bunun üzerine koyarız. Biz Türkiye'nin silahsız gücüyüz. Dünyanın her yerini fethediyoruz."

TURİZM SEKTÖRÜ ÖCÜ DEĞİL
 
"Birazcık turizme farklı gözle bakalım. Turizm sektörü öcü değildir. Biz sektör olarak biz bu ülkeyi değiştiriyoruz. İnsanlar dünyayla kucaklaşıyorlar. Değerlerini turizm haline getiriyorlar ve çıkış yolunu burada buluyorlar. Bu ülkede çevre bilinci oluştuysa bizimle oluştu. Türkiye'deki ilk atık tesisleri kıyılarda yapıldı. Bize destek verildiği takdirde çok daha iyi şeyler yapacağız. Dünyada tedavi turizmi diye çok ciddi bir pazar var. Hastanelerimiz çok önemli bir seviyede. Türkiye bu açıdan inanılmaz bir pazar. Bugün Avrupa'da çok ciddi bir yaşlı nüfus var. Kür merkezleri kurmalı, saklı termal potansiyelimizi kullanmalıyız .Bize yeni bir senaryo, yeni bir yol haritası gerekiyor."



HER ŞEY DAHİLE 50 EURO VEREN BELEK'TE RESTORANA NEDEN GİTSİN?
 
Oturumda konuşan Türkiye Golf Federasyonu Başkanı  Ahmet Ağaoğlu ise şöyle konuştu:
 
"İstanbul Golf Kulübü bundan 117 sene önce kuruldu. Ancak Türkiye'de golfün kitleler tarafından tanınması 90'lı yılların başında Belek'e yapılan yatırımlarla gerçekleşti. İstanbul Golf Kulübü şimdi kapanıyor. En sonunda bunu başardılar. Dünyada 70 milyon insan golf için seyahat ediyor. İspanya, Portekiz ve Fransa zamanında golfte ön plana çıkmış. İspanya'da 280 golf sahası var ve 5,5 milyar dolar gelir elde ediyor. Bu da ülke turizm gelirinin yüzde 12'lik kısmına karşılık geliyor. Bunlar 2023 gelir hedefi için ipuçlarıdır. Bugün golf turizmi açısından dünyada ABD dışında Belek gibi başka bir yer yok . 
Ancak saha dışı imkanlar Belek'te sıfır. Costa del Sol'da restoranlar, marinalar, barlar var. Her şey dahile 50 euro verip yemek yiyen adam Belek'te restorana neden gitsin? Her şey dahilin olduğu yerde 5 yıldızlı golf otellerine sahibiz. Golf turizminin en yoğun olduğu dönem eskiden ölü sezon olarak  tabir edilen dönemdir .2011 yılında 560 bin satış gerçekleştirdik. Türkiye 2009'dan bu yana golf turizminde her sene yüzde 30 arttı, İspanya, Portekiz ve ABD ise ortalama yüzde 25 düştü. Fiyatlarımız da İspanya ile aynı. Bu sene eylül ayında Dünya Amatör Golf Şampiyonası'nı düzenleyeceğiz. 1200 sporcu ve 5 bin golfsever Belek'e gelecek. Ayrıca dünya profesyonel golf liginde ilk 15 sırada yer alan sporculardan 8'inin katılacağı bir turnuva düzenleyeceğiz. Toplam 70 milyon dolarlık para ödülü dağıtacağız.Bugün devlet başkanınından Norveçli taksicisine herkes için Belek bir golf markası haline geldi. Bir golf turisti günde temiz 200 ruro para harcıyor."



MÜZE TURİZMİ YABANA ATILMAMALI
 
Oturuma konuşmacı olarak katılan İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı müze turizmi adına şunları söyledi:
 
"İstanbul çok harcama yapan haftasonu tatilcilerinin ve meraklı kültür gezginlerin destinasyonu haline geldi. Ülkemizde müze gezme alışkanlığı çok sınırlı. İstanbul Modern yılda ortalama 650 bin ziyaretçi ağırlıyor. 7 yılda 3,7 milyon ziyaretçi müzemizi ziyaret etti. Ancak ziyaretçilerin sadece yüzde 22'si yabancı turistlerden oluşuyor."


Bu Haber 08.02.2012 - 20:55:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zekeriya Can 09.02.2012 - 09:55

    Sayın Ayık Başkanım, Sizinde belirttiğiniz gibi,sağlık ve 55 yaş üstü turizm.Türk Turizminin can damarlarından birisi olabilir.Otellerimizde,bu hedef kitlenin yaşam kalitesine hitap edecek ufak yapısal değişiklikler ile.Sejour bölgelerinde ölü sezon dediğimiz kış peryodunu canlandırır.Sektörümüz ve ortak çalışacağımız Sağlık Sektöründe istihdamın önünü açar.Bu yörelerdeki esnafın yüzünü güldürür.Bu işi yapın Sn Baskanım...TURİZM SEKTÖRÜMÜZDE,TARİHE GEÇİN... Not: Lütfen,zaman ayırın Turizm Güncel deki Turizimde Üst Yapılanma adı altında kaleme aldığım yazıma bir göz atın...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.