Turizmcilerin söyleyemediğini Fatih Altaylı söyledi: Düşük döviz kuru...

Turizmcilerin söyleyemediğini Fatih Altaylı söyledi: Düşük döviz kuru...
Her şeye zam gelmesine rağmen otel oda fiyatlarına zam gelmediğini söyleyen gazeteci Fatih Altaylı, düşük döviz kuru nedeniyle bu sene turizmcilerin kazanamayacağını ve zarar etmemek için çalışacaklarını ifade etti.

Turizm Güncel

Tecrübeli gazeteci Fatih Altaylı, YouTube üzerinden yayınladığı videoda geçtiğimiz günlerde açıklanan ‘Kamuda Tasarruf Paketi’ne ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Türkiye’de döviz kurunun baskılandığını ve bunun başta turizm olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilediğini ifade eden Altaylı, bir ara aşırı değerli TL’nin olduğu Türkiye’de şimdi de döviz kurunun baskılandığını belirtti. Altaylı “Belki bilerek belki bilmeyerek, aynı şeyi Ali Babacan döneminde de yaşadık. ‘Güçlü TL, düşük dolar’ Garip olan şu; TL de tam güçlü değil. McDonald’s endeksi var mesela. Dünyadaki en pahalı McDonald’s’ı Türkler yiyor. Bu çok zırva bir durum. Demek ki bizde TL güçlü değil, ama dolar da güçlü değil. Bu zenginlerin hayatını kolaylaştırıyor. Büyük paranın olması lüks tüketimi patlatır. Geçmişte olduğu gibi ithalat patlayacak, ihracat sönecek.” dedi. 

Konunun turizmle ilgili boyutuna da değinen Altaylı şunları söyledi: 

“Şimdi turizmci ne yapacak bu kurlarla? Domatese zam geliyor, bibere zam geliyor, çarşafa zam geliyor, elektriğe zam geliyor, suya zam geliyor ama adamın dolarla sattığı odaya zam gelmiyor. Fiyatları da yukarı çekemiyor çünkü dünya çapında bir rekabet var. Bu sene bütün turizmciler zarar etmemek için iş yapacaklar. Para falan kazanamayacaklar. Geçen sene 10 kazandıysa bu sene bir kazanacak, yarım kazanacak, başa baş getirirse dua edecek. Çünkü kur düşük. 

Ne Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ne de Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kimse hayal satmasın. Ekonomi politikaları doğru bir politika değil. Daha önce başımıza iş açan bir politikanın beterini şu anda yaşıyoruz. Ama demek ki bildikleri sadece bu. Tasarruf paketinin hedefi 100 milyar TL. Bu da 3 milyar dolar yapıyor. Türkiye’nin derdini 3 milyar dolar çözecekse ben vereyim çözsünler. 3 milyar dolar ne ki? Merkez Bankası’nın 1-2 haftada sattığı para.“


Bu Haber 15.05.2024 - 18:01:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kazıkçı Oteller Batabilir

    Salih ÇAKIROĞLU 24.05.2024 - 10:31

    Bizdeki otel fiyatları Avrupanın iki katından fazla, adamlar para kazanmak değil fahiş kazanmak peşinde, 10 kazanmasın 2 kazansın ne olur. Gene kazançlı

  • Davut Soner 16.05.2024 - 11:26

    Helal olsun, Fatih beye.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.