Bülent Kuş: Yüzde 68'lik büyümeyle giderken, hedefimizin altında kaldık

Bülent Kuş: Yüzde 68'lik büyümeyle giderken, hedefimizin altında kaldık
Tatilbudur Genel Müdürü Bülent Kuş, 2016 değerlendirmelerini, 2017 hedef ve beklentilerini ve iç pazarın durumunu TurizmGüncel’e anlattı... Geçtiğimiz yıl yaşanan darbe girişimi öncesi hedeflerinin çok üzerinde olan yüzde 68'lik büyüme oranına ulaştıklarını belirten Bülent Kuş, ''Bu yıl iddialıyız, hedeflerimizi aşacağız.'' diye konuştu.


Leyla Durmaz – TurizmGüncel

Tatilbudur Genel Müdürü Bülent Kuş, açıklamalarına 2017 yılının nasıl geçeceğine dair önemli veriler sunan EMITT Turizm Fuarı’nı nasıl geçirdiklerini anlatarak başladı.

YENİ YIL, YENİ LOGO

Bu yılki fuarın kendileri açısından ayrı bir önemi olduğunu belirten Kuş, ‘’Fuarda, yeni logomuzun lansmanını yaptık. Tatilbudur, 2017 yılına yeni logosuyla, yeni bir enerjiyle giriş yaptı.’’ ifadelerini kullandı.

Fuarda Tatilbudur’a dönük ilginin oldukça yüksek olduğunu belirten Kuş, ‘’Standımıza ilgi çok yoğundu, görüşmelerden nefes alamadık’’ dedi.

‘’15 TEMMUZ’A KADAR YÜZDE 68 BÜYÜMEYLE GELDİK’’

Önlerine 1 milyon hedefini koydukları 2016 yılında, terör saldırıları darbe girişimi sonrası turizmde yaşanan sorunların her ticari işletme gibi kendilerini de etkilediğini belirten Kuş, şunları söyledi:

‘’Biz 15 Temmuz’a kadar bir önceki yıla göre hedeflerimizin çok üzerinde olan yüzde 68’lik bir büyümeyle gidiyorduk. Darbe girişimiyle birlikte, herkeste olduğu gibi bizim işlerde de bir yavaşlama oldu. Bu dönem kısa sürse de, satışlar bu süreçten önceki önceki yüksek seyrini kaybetti. Bu da büyüme hedeflerimizin altında kalmamıza neden oldu.

‘’BÜYÜME ORANIMIZ YÜZDE 34’TE KALDI’’

Geçtiğimiz yılın başında, hedefimizi yüzde 45 olarak belirlemiştik. Sonuç olarak, 2016 yılında, Tatilbudur olarak yüzde 34’lük bir büyüme oranı yakaladık. Yüzde 68 ile giderken, büyüme oranının bu seviyede kalması üzücü olsa da, ülkemiz açısından her anlamda zorlu bir yıl olan 2016’da büyümeyi başardığımız için mutluyuz.’’

‘’BÜYÜME HEDEFİMİZİ YAKALADIK, 1 MİLYONU AŞACAĞIZ’’

2017 hedeflerini sorduğumuz Bülent Kuş, erken rezervasyon satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 54 ileride olduğunu açıkladı.

‘’Satışlardan gayet memnunuz’’ diyen Kuş, ‘’Geçtiğimiz yıl önümüze koyduğumuz 1 milyon hedefini maalesef tutturamadık. 2017 yılı için büyüme hedefimizi ise yüzde 52 olarak belirledik. Şu anda zaten yüzde 54 oranını yakalamış durumdayız. İnşallah bu yıl planladığımız gibi giderse, 1 milyon hedefini aşmış olacağız.’’

‘’DÖVİZDEKİ ARTIŞ, YURT DIŞI TALEBİNİ ETKİLEMİYOR’’

Dövizde yaşanan yükselişin yerli turisti Türkiye’de kalmaya daha çok teşvik edip etmediğini sorduğumuz Kuş, sorumuzu şu şekilde yanıtlıyor:

‘’Tatilbudur olarak yurt dışında da her yıl büyüyen bir trendimiz var. Bu sene dövizin yükselmesinin satışlara elbette etkisi oldu. Çünkü Türk turistin alım gücü zayıfladı. Ancak şu ana kadar çok da hissedilir bir düşüş görmedik. İnsanlar yurt dışına gitmekten vazgeçmiyor. Zaten yurt dışı tatili planlayan Türk turistler, genellikle belli bir harcamayı göze alarak plan yapıyorlar.’’



''İNANILMAZ FİYATLARLA UÇAK + OTEL SATIYORUZ''

Kriz yılı 2016’da oldukça uygun fiyatlardan tatil yapan yerli turistler, 2017’de de benzer avantajlara sahip olacak gibi duruyor.

Geçtiğimiz yıl 139 liradan başlayan fiyatlarla iç pazara dönük ‘Yaza Merhaba’ kampanyası başlatan Tatilbudur, bu yıl da benzer kampanyalar sunacak. Bu derece düşük fiyatlardan konaklama + uçuş kampanyalarının müşteride kuşku uyandırıp uyandırmadığını sorduğumuz Bülent Kuş, şunları söylüyor:

‘’Geçen yıl ‘Yaza Merhaba’ kampanyamız müşterilerimizden oldukça yoğun ilgi gördü ve satışlarımızı önemli oranlarda etkiledi. O dönemde de böyle sorular geldi. Bu bizim için çok da yeni bir kampanya değil. Biz geçtiğimiz yıl erken rezervasyon döneminde de 5 gecelik rezervasyon yapan herkese ücretsiz uçak bileti veriyorduk. Zor ama bunu başardık. Uçak bileti vermediğimiz misafirlerimize de otobüs bileti ya da benzin parası verdik. İnanılmaz avantajlı kampanyalar yapıyoruz.

Bu sene de benzer kampanyalarımız var. Özellikle Onur Air ile birlikte yaptığımız kampanya, çok ilgi görüyor. Kampanya kapsamında, çok uygun fiyatlarla otel + uçak dahil paketler sunuyoruz. Uçak koltuklarını her otele özel de paketleme yapabiliyoruz. Uçak ve konaklama ayrı ayrı satın alındığında fiyatlar yüksek olsa da, paketin içinde otel ve uçak olduğunda fiyat çok uygun hale gelebiliyor.’’

‘’TÜRKİYE TALEBİ DOĞAL OLARAK AZALIYOR, AMA KARAMSAR OLMAMAK LAZIM''

Türkiye’nin içinden geçtiği durum tüm sektörleri etkilese de, en fazla etkilenen sektörlerden biri turizm oldu. Ancak yeri turistler çalışan şirketler, bu krizi görece daha rahat atlattılar. Türkiye turizminin genel anlamda yaşadığı sıkıntılar hakkında görüşlerini sorduğumuz Kuş, şu değerlendirmeleri yaptı:

‘’Son dönemde Türkiye’de yaşanan terör saldırıları, yabancı turistlerin güvenlik riskinden ötürü ülkemizi ikinci plana itmesine neden oldu. Bu durumda doğal olarak ülkemize gelen yabancı turist sayısında önemli oranlarda düşüşe sebep verdi.

Ancak tabloyu çok karamsar değerlendirmemek lazım. 2017’de Rus turistlerin geri dönüşünün muhakkak olumlu etkileri olacak. Döviz kurundaki artışın da özellikle İngiltere pazarında olmak üzere bazı pazarların Türkiye talebinde bir miktar artış sağladığını görüyoruz.

''İNSANIMIZ BU ÜLKEYİ TANIYOR, TATİLDEN VAZGEÇMİYOR''

İç pazar ise bu kadar kırılgan değil. Türk vatandaşları terör saldırıları sebebiyle tatil yapmaktan vazgeçmiyor. Çünkü biz bu ülkede yaşıyoruz ve terörün her yerde her an olabileceğini biliyoruz. Bu yüzden iç pazarda talebin oldukça yüksek olduğunu ve aksi bir durum olmadıkça talebin böyle devam edeceğini söyleyebiliriz.’’



Bu Haber 06.02.2017 - 17:42:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.