Akın Koç: Bakanlık bizim gibi tur operatörlerini kaale bile almaz!

Akın Koç: Bakanlık bizim gibi tur operatörlerini kaale bile almaz!
Diamond Star Holidays Genel Müdürü Akın Koç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “Nitelikli turisti yakalamamız lazım” açıklamasına ilişkin bir yazı kaleme aldı. Nitelikli turist konusunda Türkiye’nin sınıfta kaldığını kaydeden Koç, az ama yüksek harcama grubuna mensup turistleri getiren tur operatörlerini Turizm Bakanlığının kaale almadığını ileri sürdü.

Akın Koç’un ‘Nitelikli turist’ başlıklı yazısını okurlarımızın dikkatine sunuyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ‘nitelikli turist gerekir’ sözü ilgimi çektiği için bu yazıyı yazma gereği duydum. Doğrusu bunu okuduğuma şaşırdım. Çünkü yapılan uygulama ile söylenen birbirini tutmuyor. Yıllardır Türkiye nitelikli turisti çok ama çok ihmal etmiştir. Turistin kalitesine ve niteliğine bakmadan sürekli kişi sayısına oynamış ve bunda da başaralı olmuştur. Ayrıca bununla her sene övünmüştür. Ancak nitelikli turist getirme ve o çizgideki turist sayısını artırmada sınıfta kalmıştır. Bunun nasıl olduğunu çok basit bir iki örnek ile belirtmek istiyorum.

Kendimizden örnek verebilirim. Biz Diamond Star Experience olarak, kişiye özel ürün, çok merkezli ve kruvaziyer (Gulet Cruise) spesiyalisti olarak çalışan İngiltere merkezli, çokça ödül almış bir tur operatörüyüz. Ağırlıklı olarak odaklandığımız bölgeler, Kapadokya, sıcak hava balonu turları, İstanbul, Doğu Anadolu özel gezileri ve mavi yolculuk gibi turlardır. Bizim gönderdiğimiz müşterinin yüzde 99’u nitelikli turisttir ancak bizim gibi çalışan tur operatörlerinin gönderdikleri sayı çok büyük değildir, zaten olamaz da. Yani bizler niş pazara hitap ediyoruz, bu da pazarın yüzde 10 ile 15’idir. Fakat ortalama ödenen para kitle turizmine ödenenin 3 kat fazlası, ülkede bıraktığı para da kitle turizmin 3 katından fazladır. Ayrıca Türkiye’nin en ihtiyaç duyulan bölgelerine turisti götürüyoruz. Gelin görkünki bizim gibi tur operatörlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı kaale bile almaz küçük diye. TUI, Jet2 gibi kitle turizmine çalışan büyüklere yılda milyonlarca pound reklam katkısı verir, onlarla toplantılar yapar, bize gelince sayımız az diye hiç bir katkıda bulunmaz, arayıp sormaz. Halbuki nitelikli turisti gönderen nitelikli ürün satan bizim gibi küçük tur operatörleridir. Bizim gibi onlarca tur operatörü var. 

Eğer Sayın Bakan bu konuda samimi ise bence en basit iki şey yapmalı; Birincisi bizim gibi nitelikli turist getiren tur operatörlerini tanıyıp onlara maddi ve manevi destek sağlamalı. Diğer önemli konu ise tabii ki ülke çapında yapılan reklam görselleri. Artık plajı bilmeyen mi var da sürekli plaj reklamı yapılıyor? Tabi ki kitle turizmi yapılsın ben buna karşı da değilim. Artık Türkiye boğazına kadar kitle turizmine dalmış durumda, buna ihtiyacı var.  Ama hiç değilse biraz da nitelikli turistin gideceği kültür ve tarih kokan yerlere, Kapadokya, İstanbul, Göbeklitepe, Nemrut Dağı, Ani, Van, mavi yolculuk gibi alanlara ağırlık verilsin. Artık çok lüks gulet yatlarımız var. Biraz bunlar desteklensin, biraz da bunların görselliği kullanılsın. Yazık, halbuki Türkiye ikinci bir İtalya olabilirdi, bizim elimizde olan ürün, tarih ve kültür çok eşsiz.

Beğenmediğimiz Yunanistan hükûmeti bile bize gereğinden fazla değer verir, ülkesine davet eder, her sene bizi 5 yıldızlı otelde misafir eder, bütün transferleri VIP yapar, uçak paramızı öder biraz daha Yunanistan’a nitelikli turist gönderelim diye. Sayımızı falan hiçbir zaman sormaz, sadece Yunanistan’ı satıyor olmak yeterli onlar için.

Umarım çok geç kalınmış bu politikayı hayata geçiririz, her şey dahil sisteminde başaralı olduğumuz kadar nitelikli turist getirmede de başaralı oluruz. Türkiye olarak sadece sayıların artışı ile övünmek yerine kişi başına düşen gelirin artışı ile de övünelim.”


Bu Haber 09.01.2024 - 14:25:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ÇOK DOĞRU

    Halit Suavi Ahipaşaoğlu 19.01.2024 - 01:39

    Kısa kar peşinde koşarken uzun vadeyi ıskalıyoruz. Asla geç değildir. Umarım Sn Ersoy mesajı almıştır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.