İngiltere'den Türkiye'ye dönük rezervasyonlarda büyük düşüş

İngiltere'den Türkiye'ye dönük rezervasyonlarda büyük düşüş
Anatolian Sky Holidays Genel Müdürü Akın Koç, ocak ayında İngiltere'den Türkiye'ye dönük rezervasyonlarda yüzde 50 oranında düşüşler yaşandığını açıkladı.


TurizmGüncel

Gecen hafta sonu Mancehter'da düzenlenen Destinasyon Tuketici Turizm Fuarı'na katıldıklarını belirten Akın Koç, 4 gün boyunca stantta kaldığını ve 26 yıllık Türkiye operasyonu hayatında İngilizleri Türkiye'ye karşı bu kadar negatif görmediğini açıkladı.

''İNGİLİZLER İSPANYA, İTALYA VE HIRVATİSTAN'I SORUYOR''

İngiltere'de halkın artık İspanya, İtalya ve Hırvatistan'ı sorduğunu kaydeden Koç, ''Artık çoğu İngiliz Türkiye'yi emniyetli bir ülke olarak görmüyor, bu beni çok üzdü. Müşterilerle Türkiye'yi konuşurken, Tunus ve Mısırr örneğini hatırlıyorlar ve Sultanahmet'teki bombayı da ekleyerek artık Turkiye'yi diğer ortadoğu ülkelerinden cokda farkli görmeme izlenimi veriyorlar. Bazıları ile ciddi tartışmalara girerek ikna etmeye çalıştım. Paris örneğni vererek, 'Paris'te daha kötüsü oldu yani Fransa'ya gitmeycek misiniz, Londra çok mu emniyetli' açıklamasını getirdim ama bunların hiç birisi yeterince ikna edici olmuyor. Hatta birisi, Turkiye'ye gidip kendimi mi patlattıryım diye yakındı.'' değerlendirmesini yaptı.

''İNGİLİZ TÜKETİCİ TÜRKİYE'Yİ NEREDEYSE KARA LİSTEYE ALDI''

İngiltere'de tüketicinin Turkiye'yi neredeyse kara listeye aldığını söyleyen Akın Koç, ocak ayı verilerinde şok düşüşler görüldüğünü ifade ediyor. Koç, ''Tur operotorlerindeki erken rezervasyon ocak ayında bir önceki seneye göre  50% ile 70% arasında düşüş gösteriyor. Suriye göçmenleri ile hemen hemen her hafta gündemde olan Turkiye, Sultanahmet'teki saldırı ile ocak ayında İngiltere medyasının gündemine oturdu. Televizyonlarda ve gazetelerde sürekli olarak 'Türkiye emniyetli bir üke olmaktan çıkmıştır' mesajı işleniyor. İngilitere Dışişleri Bakanlığı, yeni bir saldırı ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek vatandaşlarını sürekli ikaz ediyor. İngilizler TÜrkiye'ye gitmekten korkmuŞ durumdalar.'' diyor.

Türkiye turizminin İngiltere'de büyük mesafeler katederek bu zamanlara geldiğini ifade eden Koç, 90'lı yıllarda 200 bin olan rakamı 2000'lerde 2.5 milyona ulaştığına dikkat çekti. Koç, açıklamasının devamında şu noktaların altını çizdi:

''BOMBALARIN VE MÜLTECİ AKINININ ARASINDA NASIL TURİZM YAPACAĞIZ?''

''Türkiye İngiltere'de iyi kötü bir marka yaratmıştı. Keşke 10 sene geriye gittik diyebilsem. 10 sene öncesi, Irak savaşı ve kuş gribine rağmen, Türkiye'nin İngiltere'de altın yıllarıydı çünkü. Çok daha geriye gidiyoruz. Bombaların ve mülteci akınının arasında biz nasıl turizm yapacağız? Bu yaz Bodrum'daydım ve ordaki mülteci görüntüsü beni şok etmişti. Acaba bu görüntüler turisti nasıl etkiliyor dersiniz? Bu görüntüler, her hafta iki-üç defa televizyonlarda ve gazetelerde çarşaf çarşaf yayımlanıyor. Karaya vuran mülteci cesetleri, doğudaki çatışmalar ve sultanahmet'te patlayan bomba... Böyle bir ülkeyi biz İngiltere'de nasıl pazarlayacak, 'Türkiye emniyetli bir ülke 'diye uristi nasıl ikna edeceğiz. Bazen, 'acaba Türkiye turizmden vaz mı geçiyor' diye düşünüyorum. Madem öyle ise bu devasa oteller neden yapıldı, teşvikler neden verildi? Bu oteller hangi ülkelerden gelecek turistlerle dolacak? İran mı, Ortadoğu mu? Turizmi bu kadar kolay harcama lüksümüz var mı?''

''Gerek şirketim Anatolian Sky, gerekse başkanlığını yürüttüğüm Türkiye Spesiyalisti Tur Operatörleri Derneği adına Türkiye'den acil olarak yardım bekliyorum. Türkiye'de bir olay olduğunda, bir bomba patladığında o bomba aynı amanda bizim ofislerimizin içinde patlıyor ve telefonlarımız günlerce susmuyor. İptal veya bilgi amaçlı telefonlarla başa çıkamıyoruz. Bu olumsuz gelişmeler otellere, acentelere ve esnafa negatif olarak yansıyor.''




Bu Haber 27.01.2016 - 13:52:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Genç Turizmci 28.01.2016 - 09:57

    Sayın Koç ve sn. Ali Veli Bey: Artık hükümeti eleştirmeyi bırakın da biraz çözüm odaklı olalım. Günümüz koşulları ne 90 lı yıllar, ne de için de bulunduğumuz coğrafya... Biraz düşünmek lazım. Ne zaman bir adım atmak, yukarılara ivme kazanmaya başladığımız dönemlerde ister istemez buluveriyoruz kendimizi teröröün, savaşın içinde. Büyük turizm yatırımılarımız daha fazla para kazanacak taviz verilmez. Eee tavi vermezseniz de burada bombalar patlar, terörö olur, okullar yakılır.. Burası orta doğu. Avrupa değil. Karıştırmayalım lütfen... Saygılar...

  • ali veli 27.01.2016 - 02:48

    Sayın Koç, bu durumların olacağı 10 yıl önceden belli idi. Sürpriz değil. Çünkü şu anki yönetimin anlayışında turizm olgusu yok, olmadı da ve olmayacak ta. Bunları düşünerek adım atmak gerek. İspanya,Yunanista ve diğer güney Avrupa ülkeleri çok şanslı,fazla tanıtım a bütçe ayırmadan bu ve diğer seneler bedavadan bizim yaptığımız yanlışlardan,yararlanacaklar, ve hep dua edecekler bu durum hiç değişmesin diye.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.