Mehmet Nuri Ersoy: Nitelikli turist yakalama hedefimiz var

Mehmet Nuri Ersoy: Nitelikli turist yakalama hedefimiz var

Antalya turizmi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy “ Antalya, ziyaretçi sayısında 2019'da rekor kırmıştı. İnşallah bu sene bu rakamı yakalar diye düşünüyorum.” dedi.


Kepez-Duacı Mahallesinde bulunan Aile Yaşam Merkezindeki toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şu anda günlük 100 bin ziyaretçi alan Antalya’nın turizmin başkenti olduğunu söyledi.

Bu yıl 14-15 milyon ziyaretçi sayısı ile Antalya’da pandemi öncesi rakamlara yakın bir sayıya ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Ersoy “Antalya, ziyaretçi sayısında 2019'da rekor kırmıştı. İnşallah bu sene bu rakamı yakalar diye düşünüyorum. Temmuz ayı da fena değil. Antalya şu anda günlük 100 bin ortalama ziyaretçi alıyor. 98-99 bin, bazı günler 100 bine kadar buluyor. İnşallah temmuzdan sonra, ağustosta da artarak ciddi rakamlara tekrar Antalya'da gelmiş olacağız.” diye konuştu.

“Nitelikli turist yakalama hedefimiz var”

Antalya’ya yeterince turist geldiği taktirde tarımın da otomatikman ayağa kalkacağını kaydeden Ersoy “Tabii turizmde sezonu 12 aya getirmemiz gerekiyor. Turizm sezonunu 12 aya çıkardığımız zaman hem personel açısından sürdürülebilir bir personel politikası oluşturmuş oluyoruz hem de çok daha değerli yatırımların burada gerçekleşmesinin önünü açmış oluyoruz. Nitelikli turist yakalama hedefimiz var. Nitelikli turistin daha fazla Antalya'ya gelmesini sağlıyoruz. Bu da esnafımıza, çiftçimize gelir olarak, hareket olarak dönmüş oluyor. Bu açıdan da yapılan çalışmalar çok çok önemli" ifadelerini kullandı.



Bu Haber 17.07.2023 - 15:07:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Misafir Degilim 18.07.2023 - 11:59

    insallaha masallaha kaldiysa isimiz Allah yardimcimiz olsun. Rus tanidiklarim daha ucuz diye maldivlere gidiyorlar.

  • NİTELİKLİ TURİSTİN ADRESİ OLMAYACAĞIZ MALESEF

    Sletat sıfır sıfır yedi 18.07.2023 - 10:13

    Bence bakan beyin bir gün CIP terminali bırakıp normal terminali kullanmalı ve orada gördüğü doldur boşalt misafirlerinden nasıl bir Nitelikli turist beklentisi içine girmemizi istiyor onu bize iyi anlatmalı. Betonlaşma ile şehri iyice bellemişiz, geceliği 5000 euro veren adamı çukur dolu asfaltlarda taşırsanız nitelikli turist yakalayamazsınız, şehri bu kadar hoyratça betonlaştırıp kalabalıklaştırırsanız nitelikli turist yakalayamazsınız, konaklama vergisini otelden alıp, verginin alınan şehrin alt yapısına harcanmasını sağlayamazsanız nitelikli turist sağlayamazsınız, Side de Alanya da denize 8 cadde bant hotel var, bu kadar çok niteliksiz yatak için onay verirseniz millet oda ve koltuk doldurmakla uğraşır, sizde hava limanında bu adamın bizim ülkede ne isi var yahu dediğiniz kalite ve tipteki adamlara turist demezsiniz. her şey de olduğu gibi yanış yapıyoruz yanlış planlıyoruz ve maalesef buna sizde engel olamıyorsunuz, olamayacaksınız , o kadarı elinizde değil.

  • Turistik Bölgelerde Ezan ve Mobil Mescitler

    Fehime Korkmaz Bingöl 18.07.2023 - 07:06

    Bakanın söyledikleri doğru. 12 ay turizm hem iletmeler hem çalışanlar için sürdürülebilirlik sağlayacaktır. Yükselen turizm geliri tarım başta olmak üzere çok sayıda sektörü ekonomik yönden güçlendirecektir. Bu nedenle saliteli turist sayısını artırmak tüm ülke için önemli, üzerinde uzlaşılan bir hedeftir. Öte yandan hükümetin vergilerimizi ortak hedefler doğrultunda, kendi içinde çelişkili davranışları var. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün , 11 Temmuz’da 81 müftülüğe; “Merkezi Ezan ve Vaaz Sistemi” başlıklı bir yazı gönderdiği yazıda: "Tarihî ve turistik bölgeler ile yaz aylarında nüfusu artan ve ezan sesi ulaşmayan bölgelerdeki vatandaşların da ezandan istifade edebilmeleri amacıyla gerekli teknik altyapının oluşturulması ve bu bölgelerde cuma namazı kılınabilmesi için imkanlar ölçüsünde mobil mescit temini konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması” ve Tarihî ve turistik bölgeler ile yaz aylarında nüfusu artan ve ezan sesi ulaşmayan bölgelerdeki vatandaşların da ezandan istifade edebilmeleri amacıyla gerekli teknik altyapının oluşturulması ve bu bölgelerde cuma namazı kılınabilmesi için imkanlar ölçüsünde mobil mescit temini konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması” talimatları verildi. Eğer bakanın kastettiği turist Arap bölgesinden gelen turist ise bu turistlerin Türkiye'de plajda ezan duymak, Cuma namazına gitmek gibi bir beklentileri olduğunu düşünmüyorum.

  • Hedeflemek yeterli mi?

    Asım Esat YALÇIN 18.07.2023 - 02:54

    Sayın Bakanımız Nitelikli turist yakalama arzu ve isteğini dile getirmekte. Bunun ne kadar zor olduğunu ve çok farklı bir turizm zihniyet ve bilgisi gerektiğinin de acaba farkında mı? Son yıllarda edindiğim intiba ve gözlemler bu hedefi gerçekleştirebilecek Nitelikli ve Tecrübeli turizmcilere hiç bir destek vermemiş olmasından. Bugüne kadar sürekli Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının öncelikli hedef olarak konması ve kişi başı turizm gelirinin ikincil hattta daha aşağı önceliklerde olması maalesef Nitelikli Turist konusunda başarı sağlanamamasına sebep olmuştur. Özellikle nitelikli turist pazarlarına başta Almanya olmak üzere batıya sırt dönülmesi ve çeşitli politik sebepler ile pazarlama çalışmaları yapılmasına rağmen sonuç alınamamıştır. Büyük tur operatörlerinin 3 S amaçlı büyük sayı üreten faaliyetleri yoğun maddi ve manevi destek alırken Nitelikli Turist gelmesini sağlayacak Türkiye' deki DMC ve Acentalara önem verilmemiş ve 2015/16 yıllarının terör olayları daha sonrada Pandemi sebebi ile büyük kayıplat yaşanmış ve hatta 2000 yılı sonrası büyük emek ve maddi harcamalar sonucu elde edilen Nitelikli Turist pazarları büyük bir gerileme ve kayıp dönemi yaşamıştır. Özellikle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bir çok yabancı firmanın / ticari markaların Türkiye' de ki yatırımıları durmuş; var olanlar ve kalanlar önemli küçülmelere giderek; hem yabancı yönetici ve çalışanlarını ülkelerine geri çağırmışlar hem de yeni yatırımlar yapmamışlardır. Basta Istanbul olmak üzere Türkiye bir çok çok uluslu şirketin faaliyetlerini gerçekleştirdiği; Avrupa ve Dünya kongrelerine ev sahipliği yaparken 2015/16 yılı sonrası yukarıda belirttiğim sebepler sonucu bu tür faaliyetleri ve bunun sağladığı Nitelikli ve yüksek harcama potansiyeli olan Turisti kaybetmiştir. Bugün bu kayıpları önümüzdeki yıllarda nasıl geri kazanılacağının starteji,plan ve programlarının yapılmadan ve bu konuda destek verecek ve çalşacak DMC ve acentalar ile işbirliği yapıp yol haritasını blirlemeden arzu ve istek belirtmek çokta gerçekçi olamamaktadır. Unutmamak ve hatırlamak gerekirki ister kültür turları ; ister tatil yöre ziyaretçileri, ister MICE faaliyetleri ile ilgili 1975 -1985 yıllarında yapılan çalışmalar; fayda sağlayan nitelikli turist gelmesini ancak 1990 yılı sonrasında gerçekleşmeye, 2005 yılı sonrası da yoğunlaşmaya başlamıştır. Umarım bu konuda amaca ulaşılacak çalışmalar en kısa zamanda yapılır ve hedefe ulaşılır. Saygılarımla

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.