'Rusya'da yarın hiçbir şey düzelmeyecek kimse böyle bir beklenti içinde olmasın'

'Rusya'da yarın hiçbir şey düzelmeyecek kimse böyle bir beklenti içinde olmasın'
Rusya'da 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yaptırımlar öncesi bir araya gelen Rus-Türk İş Adamları Birliği, bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerinin hukuksal sorunlarını masaya yatırdı.


Rus-Türk İş Adamları Birliği tarafından yapılan ''Şirketlerin Hukuksal Sorunları'' başlıklı bilgilendirme toplantısına yaklaşık 50 şirket temsilcisinin katıldığı belirtiliyor. Gazetem.Ru'da yer alan habere göre toplantıya, Rusya'da faaliyet bir hukuk firması da katıldı. Hukuk firmasının temsilcisi, 1 Ocak'ta yürürlüğe girebilecek ekonomik yaptırımlar hakkında üyeleri bilgilendirdi.

Konu hakkında ilk açıklamayı yapan Rusya-Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan ''İki devlet arasındaki siyasi problemler burada yaşayan ve Türkiye’de yaşayan insanları farklı farklı etkiler. Şu anda yeni bir tablo ile karşı karşıyayız ve herkesin buna hazırlıklı olması gerekir. Devletler sürekli birbirleri ile problemler yaşıyor. Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan ile de problemleri var. Bizim ile ilgili olan sıkıntının aşılması için zamana ihtiyaç var'' şeklinde konuştu.

Karaaslan konuşmasına şu sözlerle devam etti:

''YARIN HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK''

''Yarın hiçbir şey düzelmeyecek kimse böyle bir beklenti içinde olmasın. Ancak siyasi kanalların açılması durumuna bağlı olarak ileride farklı gelişmeler yaşanabilir. Ben çeyrek asırdır buradayım. Şimdi işin insani boyutu farklı inanın ben bu ülkeyi çok seviyorum. Bu ülkeyi inanılmaz benimsemiş bir insanım. İnsan istiyorki, Rusya sadece petrol satan ya da doğalgaz satan ülke olmasın, sanayileşsin. Çünkü dünyanın en verimli toprakları burada. Dünyanın gözü de burada. Dünya Rusya’sız yapamaz çünkü kaynakların üçte biri burada çıkıyor. Bizim kafalarımızın çok net olması lazım çünkü akşam eve ekmek götürecek, işçisinin karnını doyuracak vergisi ve kirasını vereceğiz. Çünkü biz iş dünyasıyız.''

 Avukatlık Bürosu uzmanı Avukat Nikita Viladimiroviç de  konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

''RUS HÜKÜMETİ İSTESEYDİ TĞRK ŞİRKETLERE DAHA BÜYÜK ZARAR VEREBİLİRDİ''

''Öncelikle belirteyim Devlet Başkanlığı’nda alınan kararda yasakların uygulanma tarihinin 1 Ocak olması Rusya’da yaşayan ve Rusya’da faaliyet gösteren iş adamlarının çok zarar görmemesi için. İsteselerdi bu kararları hemen alabilir, her fabrikada araştırma yapar ve herhangi bir olumsuzlukta büyük cezalar kesebilirlerdi. Merkeze uzak yerlerde Türk şirketlerine baskı yapıldığını duyduk. Rusya’da bir deyim vardır. Merkezden uzak aşırı lokalciler.''

''TÜRK FİRMALARDA EVRAK KONUSUNDA EKSİKLİKLER VAR'2

''Rusya’da şahsınıza yapılacak yanlışlarda ve haksızlıklara sadece kanunlarla cevap verebilirsiniz. Size tavsiyem 1 Ocak'a kadar şirket belgelerinizi tertemiz hale getiriniz. Şirket çalışanları ile sadece kontrat üzerinden anlaşma yapınız. Benim izlenimlerime göre Türk firmalarında evrak konusunda çok eksikler oluyor. Maalesef evrak konularını fazla dikkate almıyorlar. ‘Sonra hallederiz’ diyorlar. Artık bunlar büyük tehlike. Siz 1 Ocak'tan sonra yapacağınız her yanlış ve unutkanlığınızı çok büyük paralarla ödeyeceksiniz.''

''KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANA 1 MİLYON RUBLE CEZA VAR''

 ''1 Ocaktan önce sözleşmelerin yapılmasını da isteyen Viladimiroviç, ''1 Ocak 2016 tarihi itibari ile Rusya’da faaliyet gösteren firmalarda anlaşması olmayan işçilerin işe alınması yasaklanacağı için 31 Aralık’a kadar işçilerle sözleşme yapın, 31 Aralık’a kadar işçi ile anlaşma yaptıysan 1 Ocak itibari ile o işçi çalışmaya devam edebilirsiniz. İş verenler işçilerle anlaşma yapmamışsa ve yapılan araştırma sonucu yakalanmışsa iş vereni çok büyük para cezaları bekliyor. Tabi bu ceza miktarı Rusya ile Türkiye arası bozuldu diye gelen bir ceza değildir.'' dedi.

 ''HAKSIZLIĞA UĞRARSANIZ SACVCILIĞA BAŞVURUN''

Viladimiroviç konuşmasının sonunda ''Kaçak işçi çalıştıranın bedeli yaklaşık 1 milyon Ruble yani şirketinizde anlaşmasız çalışan 4 işçi tespit edilirse yaklaşık 4 milyon ruble ile cezalandırılırsınız. Artık sizin şirketlerinize karşı daha sıkı gözlemler olacaktır. Rahat çalışmanız için evraklarınızın tam olması lazım. Rusya’da her üstün bir üstü vardır. Size karşı haksızlık yapıldığını düşünüyorsanız çekinmeden savcılığa başvurun ve şikayetçi olun çünkü Rus adalet sistemi devlet görevlilerini bile yargılayabilecek, ağır cezalar gerektiren kanunlarla doludur” diye konuştu.


Bu Haber 17.12.2015 - 10:24:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.