Türk bankalar ABD baskısıyla Ruslara ait hesapları kapatıyor 

Türk bankalar ABD baskısıyla Ruslara ait hesapları kapatıyor 
ABD'nin yaptırım tehditleri nedeniyle Türk bankaların Ruslara ait hesapları bir bir kapatmaya başladığı bildirildi.

Turizm Güncel - Dış Haberler

İş dünyası gazetesi Vodomosti'nin mali danışmanalara dayanarak yayınladığı habere göre, ABD'den gelen ikincil yaptırım tehditlerinin ardından Türk bankalar Ruslara ait kurumsal hesapları kapatmaya başladı.

Yeni kararnamenin ardından durum daha da kötüleşti

Russia Today'in aktardığı haberde, ABD Başkanı Joe Biden'ın Aralık ayında Rusya'yı desteklediğinden şüphelenilen yabancı bankalara ikincil yaptırımlar uygulanmasına olanak sağlayan başkanlık kararnamesini imzalamasının ardından durumun daha da kötüleştiği belirtildi. 

Gelinen noktada Türk finans kuruluşlarının yaptırımlardan kaçınmak için neredeyse tüm Rus bankaları ile ilişkilerini kestiği ve ödeme işlemlerini askıya aldığı kaydedildi.

İki banka hesapları kapattı, iki banka 30 gün süre verdi

Vodomosti'nin haberinde, ABD'den gelen yaptırım tehditlerinin ardından en az iki Türk bankasının önemli sayıda Rus şirketin hesaplarını kapattığı, iki bankanın ise müşterilerine 'hesabınızı 30 gün içinde kapatılacak' şeklinde bildirim gönderdiği ifade edildi. 

Rus şirketlere uluslararası ödeme sistemleri konusunda danışmanlık hizmeti veren İskender Mirgalimov, bu durumun sadece yerleşim ve teslimat için Türkiye'yi merkez olarak kullananları değil petrol ve gaz ticaretini de etkileyeceğini söyledi. Mirgalimov ayrıca, bireysel müşterilerin hesap açarken yüksek bakiye tutma zorunluluğu da dahil olmak üzere daha sıkı kısıtlamalarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Ankara ile Moskova sorunu çözmek için görüşüyor

Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Aleksey Yegarmin ise Ankara ile Moskova'nın soruna çözüm bulmak için görüşmeler yaptığını bildirdi. 

Yaşanan sorunun farkında olduklarını ve sorunun çözümü müzakerelerin sürdüğünü açıklayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise ABD'nin Türkiye'ye ve Türk şirketlere benzeri görülmemiş, saldırganca bir baskı uyguladığını ifade etmişti. 

NOT: ABD ve AB ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya pek çok alanda ambargo uyguluyor. Ambargo uygulanan alanlardan biri de Rus şirketlerin uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmasını hedefliyor. Rusya'da söz konusu yaptırımları aşmak için başta Türkiye olmak üzere, biri dizi ülkeyi ticaret ve ulaşımda üs olarak kullanıyor.


Bu Haber 03.02.2024 - 10:05:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.