Birgül Akgül

Hizmette sınır tanımama durumunu abartıyoruz

Hizmette sınır tanımama durumunu abartıyoruz

Atlas Global çalışanının maruz kaldığı şiddetin ses getirmesi umut verici bir durum. Müşteri velinimetimizdir, siz ne derseniz odur yaklaşımları ürününüzün en büyük düşmanıdır. Şikâyetten korkmamak, kural belirleyici olmak tüketici nezdince markanıza duyulan saygıyı artırır.

Havalimanları yoğun stresin yaşandığı yerler, yetişme, koşuşturma, rötar ile sekteye uğrayan planlar derken insanlar saldırganca davranışlar sergileyebiliyorlar. Türkiye’de henüz olmasa da, yurt dışında havalimanında çalışanların maaşları benzer pozisyonlara göre daha fazladır. Çalışanların yıpranma oranlarının daha fazla olduğu bu çalışma ortamı maaşla biraz cazip kılınır. Derdini hakaret ederek, aşağılayarak anlatan yolcu direkt uçuşa alınmamalıydı. Dilediği kadar şikâyet etsin, biz çalışanımızın arkasındayız şeklinde net bir söylemle krizi yönetmeliydi Atlas Global.

Londra’da öğrencilik yıllarımda part time resepsiyonist olarak çalıştığım otelde Japon bir misafir biraz bekledi diye sıra kendine gelince bana bağırmaya başladı, tabii ben Türküm, lise, üniversite eğitimlerimi turizm otelcilik üzerine tamamlamışım, ‘‘misafir her zaman haklıdır’’ söylemleri ile eğitildiğim için öylece susup bekliyorum. Çok kısa süre içinde zaten lobide olan gece müdürü resepsiyon deskine gelip misafire ‘‘beyefendi, çalışanlarımıza bağıramazsınız, eğer bu şekilde devam ederseniz sizi otelimize alamayacağız’’ dedi. Bunu bir polis edasında, çok net ve sert şekilde söyledi, Japon misafir hemen sustu. Peter bana dönüp ‘‘Birgül sen şimdi arkaya geç biraz dinlen, işlemi başka biri yapacak’’ dedi, beni o misafir ile muhatap etmedi. 2008’de Londra’da yaşadığım bu olay bana bizim kültürümüzle ilgili doğru sandığımız bazı yanlışları da yaşayarak öğretmiş oldu.

Tekrar olaya dönecek olursak, kadın çalışanın maruz kaldığı şiddete hiçbir görevlinin müdahale etmeyişi, kameralar çekiyor diye susup beklemeleri işçilerin nasıl sindirildiğinin acı bir yansımasıdır aslında. Bu acı tablo bize bir kez daha gösterdi ki hakkını aramaktan çekinen, müşteri velinimetimizdir diye susan, sosyal medyadan, şikâyetten korkan işçiler ordusu ile hizmet ediyoruz milyonlara. Ve maalesef yeri gelince hakkını sormayan marka ya da çalışanlar ürünleri ne kadar eşsiz olursa olsun hak ettikleri saygıyı asla göremeyecekler. Atlas Global susup bekleyen mi yoksa bu cesur kadın gibi, önce benim gururum sonra işim diyen çalışanlar mı istiyor, değerlendirmeli. Şu görüntüde Peter gibi olaya el atıp, ‘‘hanımefendi sizi uçağa almıyoruz’’ diyen birini görebilmek beni çok mutlu ederdi.


Bu Makale 26.04.2019 - 21:06:05 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Yelda Karaca 07.05.2019 - 02:19

    Olayı daha güzel anlatanı görmedim:)

  • RECEP SUNGUR 07.05.2019 - 10:16

    Müthiş bir yazı, içim açıldı okurken...

  • Levent Göksel 02.05.2019 - 10:20

    Merhaba Birgül Hanım. Yazdıklarınıza, çok uzun senelerdir aynı fikirlere sahip olan biri olarak tamamiyle katılıyorum. Burada en önemli hususun dengeyi bulmak olduğunu düşünüyorum. Saygı ve kurallar çerçevesinde herkesin yeri ve hakkını bilmesi gereklidir. Saygılarımla..

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.