Bu bir 'turizm her zaman güzel değil' haberidir

Bu bir 'turizm her zaman güzel değil' haberidir
Bir yandan insanlar ve toplumlar arasında köprü kuran, ekonomik girdi sağlayan, istihdam yaratan turizm, bir yandan da doğanın diğer parçalarını yok ediyor, çaptan düşürüyor, acı çektiriyor. Bunun son örneği Kamboçya'dan geldi.


Turizm gittiği her yeri güzelleştirmiyor. Pek çok yerde doğal yapıyı tahrip ediyor, betonlaştırıyor, hayvanların kabusu oluyor. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Kamboçya'da 40 derece sıcaklıkta turist gezdiren fil, kalp krizi geçirerek öldü. Taşıdığı ağırlığa ve sıcağa dayanamayarak ölen fil, Angkor Wat tapınağına yolcu taşıyordu.

Filin ölmesinin ardından imza kampanyası başlatan binlerce kişi, fillerin çalıştıılmaması çağrısı yaparken, turları düzenleyen şirket, sadece sıcaklıklar düşene kadar fillerin çalışma saatlerinin azaltılacağını vaat etti.

Internet üzerinden yayılan dilekçe ise fillerle turist taşınmasının tamamen yasaklanmasını istiyor. Dilekçede hayvanlara karşı zulmün "gözlerden saklandığı", hayvanların ömürleri boyunça çile çektiği ve bu son fil ölümünün "gözleri açması gerektiği" vurgulandı.

Hayvan hakları örgütleri uzun süredir, doğal yaşamdan alınan fillerin işkeneyle eğitildiğinden şikâyet ediyor. World Animal Protection adlı örgüt fillerle seyahati "en zalim tatil faaliyeti" olarak tanımlıyor.

Tur operatörü şirketin müdürü Oan Kiri, dişi filin 45 dakika çalıştıktan ve 2,1 kilometre yürüdükten sonra yere yığıldığını anlattı.

Oan Kiri, "Veterinerlere göre sıcak havanın stres, şok ve yüksek tansiyona yol açması yüzünden kalp krizi geçirerek öldü" dedi.

Ölen filin Asya fillerinin ortalama ömrünün sonları olan 40 ila 45 yaşında olduğu belirtildi.

Asya filleri soyu tükenmekte olan türler arasında.


Bu Haber 27.04.2016 - 10:05:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.