39 ülkede çalışan Türk müdür, W İstanbul ile Türkiye'ye geldi

39 ülkede çalışan Türk müdür, W İstanbul ile Türkiye'ye geldi
Yaklaşık 20 yıldır başta ABD olmak üzere dünyanın 39 ülkesinde otelcilik yapan, Starwood ve Marriott gibi dev markalarda yönetici sıfatıyla çalışmış Mehmet Balçık Türkiye'deki ilk röportajını TurizmGüncel'e verdi. W İstanbul Genel Müdürü sıfatıyla Türkiye'ye iki ay önce dönen Balçık, uluslararası otelcilik deneyimlerini, yurtdışından Türk turizm sektörünün nasıl göründüğünü ve W İstanbul'da başlattıkları yenilikleri anlattı.

39 ülkede çalışan Türk müdür, W İstanbul ile Türkiye'ye geldi
39 ülkede çalışan Türk müdür, W İstanbul ile Türkiye'ye geldi
39 ülkede çalışan Türk müdür, W İstanbul ile Türkiye'ye geldi
39 ülkede çalışan Türk müdür, W İstanbul ile Türkiye'ye geldi
39 ülkede çalışan Türk müdür, W İstanbul ile Türkiye'ye geldi

Yiğit Ünsay - TurizmGüncel

Mehmet Bey sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

"Ortaokulu İstanbul'da bitirdim. Daha sonra İngilizce öğrenmek için Kaliforniya'ya gittim. Daha sonra orada otelcilik okudum. Son senemde saha tecrübesi edinmek için Marriott Suites'de çalıştım. Daha sonra şansım yaver gitti. Beni sevdiler. Hatta son senemde okul paramı da verdiler. Marriott'ta sıfırdan bellman olarak sektöre başladım. Kaliforniya'da birkaç tane Marriott'ta çalıştıktan sonra Starwood'a transfer oldum. Sheraton New Orleans'ta çalıştım. 1100 odalı bir oteldi. Daha sonra Westin'e geçtim. Operasyon müdürlüğü yaptım. Daha sonra otel müdürlüğü ve genel müdürlük yaptım. Oradan Westin Aruba'ya geçtim. Burada birkaç sene kaldım. Daha sonra Karayipler'de zengin bir aileye ait olan bir İngiliz adasını yönetmemi istediler. Oraya gittim. Robert de Niro, Shakira, Beyonce, Jay Z gibi ünlülerin uğrak mekanı bir yerdi. Geceliği 22 bin dolar olan bir tesisti. Çok özel bir mekandı. 7 - 8 odalı villalar, özel şefler, özel spa, özel masaj terapistleri vardı. Gerçekten cennet gibi bir yerdi. Oradan sonra Marriott'un 151 tesisli zincir Renaissance Hotels'in marka ve operasyon müdürlüğünü yaptım. Bütün otelleri ziyaret ediyordum 151 oteli senede birkaç kez ziyaret ederek çalıştım. Bu şekilde markanın yayıldığı 39 ülkeyi gezdim. O sırada babamı kaybettik. Annem yalnız kalınca Türkiye'ye gelmeyi hiç düşünmüyor olmama rağmen buraya geldim."



"BİLGİLİ HOLDİNG STARWOOD GİBİ ÇALIŞIYOR"

Türkiye'ye gelmeden önce Serdar Bilgili'yi tanıyor muydunuz? Beraber çalışmaya nasıl karar verdiniz?
 
"Starwood zincirini yakından tanıyordum. Bilgili Holding'i de araştırdım. Türkiye'nin Starwood'u gibi bir firma olduğunu gördüm. Hem operasyon, hem inovasyon hem de lifestyle otelleri bakımından benziyorlar. Serdar Bey'in otelciliğe bakışı açısından da güzel bir ortaklık olacağını düşündüm. İki ay önce Türkiye'ye geldik. İnşallah allah bizi utandırmaz. Elimizden geleni yapacağız."

Türkiye son yıllarda turizmin yükselen yıldızlarından biri haline geldi. Bu anlamda yurtdışındayken Türkiye'yi takip ediyor muydunuz?
 
"Türkiye'yi yurtdışındayken pek takip edemiyordum. Türkiye ekonomisinin bir çıkışta olduğunu biliyordum. 5 - 6 sene önce ben Türk'üm dediğim zaman karşılaştığım tepkiler çok farklıydı. son zamanlarda ise olumlu hale gelmişti. Starwood ve Marriott'ta yüksek seviye Türk yöneticilerin sayısı çok azdı. Ben Starwood'da en genç genel müdürlerden biriydim. Türkiye dediğinizde pozitif bir reaksiyon çok nadir alırdınız. Son zamanlarda hem ekonomimizin gelişmesi, hem gelenlerin memnun kalması hem de Avrupa'ya bile kafa tutabilecek bir seviyeye gelmemiz bunu değiştirdi. Masada artık bizim de bir sandalyemiz var. Artık bizim de fikirlerimiz soruluyor. Türkiye'ye bunları gözlemleyerek geldim."

"İSTANBUL HER ZAMAN BU KADAR POPÜLER OLAMAZ"

Peki İstanbul'a geldiğinizde karşılaştığınız ortamı nasıl değerlendiriyorsunuz? Beklentileriniz karşılandı mı?
 
"Dünyanın en büyük otel markaları Türkiye'ye geliyor. Shangri La açılıyor, Mandarin geliyor. Four Season, Ritz - Carlton, Edition burada. Starwood olarak biz Le Meridien'i getirdik. Le Meridien sıfırdan yapılan ilk Meridien bu arada. Yani biri Le Meridien yapmak istediği zaman İstanbul'daki oteli herkes örnek alabilir. Bu büyük bir gurur. Avrupa'nın ilk W oteli de bizim otelimiz. İlkler hep İstanbul'da. İstanbul'daki arz inanılmaz derecede."

"İstanbul ve Türkiye son dönemde çok büyük yükselişte. Benim evim Miami'de. Oradayken örneğin Chicago'daki arkadaşlarım beni görmeye gelmezlerdi. Ancak İstanbul'a geldiğimden beri e-postalar havada uçuşuyor. İstanbul'un ve Türkiye'nin bu ilgiden kazandıklarını maksimize etmesi lazım. Çünkü bu her zaman olacak bir şey değil. Böyle bir hat olamazsınız her zaman. Biz de İstanbul olarak en üst noktaya yaklaşıyoruz. Bunu çok iyi bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Ben bugüne kadar hep firmamı temsil ettim ama artık ülkemi de temsil ediyorum. Bu benim için çok özel bir duygu."  

"ÖMRÜMDE ATMADIĞIM İMZAYI 2 AYDA TÜRKİYE'DE ATTIM"

İstanbul'da otel yöneticiliği yapmak yurtdışında yapmaktan farklı mı?
 
"Elbette günlük hayat burada biraz değişik. Burada insanlar daha çok onay bekliyor. Her şeyi siz onaylamak zorundasınız. Yurtdışındayken genel müdür olarak belli şeylerle ilgileniyordum. Altımdaki insanlar kendi kararlarını veriyorlardı. Yanlış ya da doğru ama karar alıyorlardı. Türkiye'de insanlar çok az inisiyatif alıyor. Ben 37 yaşındayım Türkiye'de geçirdiğim iki ayda attığım imzayı ömrümde atmamıştım. Günde 60 - 70 tane imza atıyorum. Bu belki eğitimden belki de kültürden kaynaklanıyor. Türkiye'deki yönetim süreci bu açıdan farklı."
 
"Bu verim kaybına da yol açıyor. Zamandan kaybediliyor. Ayrıca insanlar gelişmek için bazen yanlış da yapmalılar. Kimse lider doğmadı. Kimse tecrübeli de doğmuyor. Tabi 'Haydi yanlış yapalım şeklinde değil'. Öyle bir ortam yaratmak gerekiyor ki insanlar kendilerini yaratıcı hissetsinler. 'Yanlış yaparsan bittin, yandın' şeklinde bir çalışma ortamında insanlar köreliyor. Ben bu anlamda kendimden bile korkuyorum."

W İstanbul'daki hedefleriniz nelerdir? Bu ortamı değiştirmek için adım atacak mısınız?
 
"Biz W olarak her zaman bir adım önde olmak istiyoruz. Biz bir laboratuar olmak istiyoruz. Yaptıklarımızın örnek alınmasını istiyoruz. Starwood'un içinde bile W'nun ileride olmasını istiyoruz. Bu markayı sevmemin nedeni bu. Benim burada vermeye çalışacağım şey bu olacak. Biraz da açık fikirli, biraz daha özgür bir ortam yaratacağız. İleriyi gören  bir tavır sergileyeceğiz. Dükkanı sabah açıp akşam kapayalım mantığıyla bu iş olmaz. Biz öyle şeyler yapmalıyız ki bütün sektör bizi örnek alsın. Bu anlayışla çalışmalarımıza başladık. Kademe kademe gelişmeler kaydediyoruz."

"i - PAD İLE HAVAALANINDAN MÜŞTERİ ALACAĞIZ"


Gerçekleştirdiğiniz yenilikler hakkında bir örnek verebilir misiniz?

"En son yaptığımız çalışmayı size örnek olması açısından anlatayım. Havaalanından müşteri alma hizmetimizde yenilik yaptık. Biliyorsunuz bu her otelin yaptığı bir şeydir. Normalde sıradan bir şoför elinde bir kağıtla alanda bekler. Biliyorsunuz zaten İstanbul atatürk ana baba günü. Orada şoförle müşterinin buluşacağı da garanti değil. Şansınız yaver giderse. Şoförün yabancı dili, arabanın durumu hgep piyangodur. 
Biz de her şey iletişimdir dedik. Rezervasyondan sonra ilk izlenimin oluştuğu adım havaalanı servisidir. Biz bir i-Pad aldık. Bundan sonra müşterilerimizi havaalanından alırken i-Pad'de logolarımız ve W Hotel'in renkleriyle müşterinin adı dönüp duracak. 50 - 60 kişinin ve bütün otellerin içinde, şık, İngilizce bilen bir şoförün i - Pad ile sizi beklediğini düşünün. Arabaya gidiyorsunuz, araba otelin logosunu taşıyor. Arabanın içi W Hotel'in özel kokularını ve müziğini taşıyor. Yaşam üzerine dergiler. Arabanın içinde i - Pad'den internete girebiliyorsunuz. 5 dakika sonra arabadaki telefon çalıyor ve hoşgeldiniz deniyor. Otele yolculuk hakkında bilgi veriliyor. Karnınız açsa yoldan oda servisine i-Pad'den menüye bakıp sipariş verebiliyorsunuz. Yolda şoförümüz şehri tanıtıyor. Bu sırada beklenti ve algı inşa ediliyor. Otele geliyorsunuz tüm karşılama, otelin görünümü, kapıcı ile valenin tavırları son derece doğru. Siz daha soyadınızı söylemeden resepsiyon size sesleniyor, 'İstanbul'a hoşgeldiniz' diyor. Son zamanlarda otel olarak üzerinde çalıştığımız konu bu. Bu çalışmalarımızı her aşamaya yayacağız. Resepsiyondan asansöre, asansörde geçen vakte, asansörden odaya, odada geçen zamana ve yiyecek - içeceğe kadar her noktaya yayacağız. Öyle bir şey yaratmak istiyoruz ki müşteri her an 'Şimdi ne yapacaklar?' diye düşünsün. Amacımız İstanbul W Hotel'i daha iyi bir yere getirmek."

Otelin doluluk oranı ne seviyede? 2012 hedefleriniz nelerdir?
 
"Doluluklarda hedeflerimizin üstündeyiz. Ancak ortalama gelir bazı aylarda düşük kaldı. Şu andaki amacımız oda başına ortala gelirimizi artırmak. Doluluklarda da mayıs ayını yüzde 80'in üzerinde bitirdik. Haziran da en iyi ayımız gibi görünüyor ilk 11 günde yüzde 96'larda seyrediyor."


 
 
 


Bu Haber 17.06.2012 - 19:29:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • İhsan Tarakçı 23.06.2012 - 11:56

    Rekabetin üst seviyede yaşandığı turizm ve otelcilik sektöründe Mehmet BALÇIK Beyi transfer ederek, Serdar Bilgili çok iyi iş başarmış. Mehmet Balçık Beyin sektöre ve W İstanbula farkındalık getireceğine gönülden inanıyorum. Hayırlı olsun. Olacak ta...

  • HAYAL SAĞLAM 22.06.2012 - 12:41

    İngilizce bilen kişi bulmak çok kolay türkiyede nüfus ortalamasının 80i orta seviye ingilizceye hakim olunca şehri anlatacak şöför istihdamında sıkıntı yaşamayacaklar.Hayaller sağlan.Kolay gelsin:)

  • Murat Y 20.06.2012 - 09:33

    Trenleri takip eden yöneticiler yüzünden turizm bu halde ) Hüsamettin Bey çok doğru söylemiş benim dileğim Mehmet Beyin trenleri takip eden hatta yaptıklarıyla örnek alınan bir yönetici olması. W ailesine ve Mehmet Beye başarılar.

  • Fatos taner asik 19.06.2012 - 11:21

    Mehmet, oglum hayirli olsun. Basarilar dilerim. Seninle gurur duyduk. Husniye, fatos ,Erol

  • Hacer akgül eroğlu 19.06.2012 - 07:37

    seninle gurur duyuyorum,yolun açık olsun.

  • melike satiş 19.06.2012 - 01:05

    Mehmet Bey Referanslarınız doğrultusunda genç yaşta yapmış olduğunuz işlerle biz genç turizmcilere çok iyi bir yol göstericisiniz..Türkiye için başarılarınızınn devamını diliyorum.

  • Ahmet Günay 19.06.2012 - 01:12

    Allah yardımcın olsun.Ben de bir Türk vatandaşı olarak gurur duydum.Başarılarının devamını diliyorum.

  • Unay TURKOZ 18.06.2012 - 01:24

    Cok bilgilenirici. Guzel bir reportaj olmus. Tebrikler ve Basarilar Mehmet Bey

  • Pinar Orhan 18.06.2012 - 12:29

    Gercekten gurur duydum.cok buyuk yeniliklere imza atacaginiza inaniyorum

  • Pinar Orhan 18.06.2012 - 12:29

    Gercekten gurur duydum.cok buyuk yeniliklere imza atacaginiza inaniyorum

  • Hasan GOKSU 18.06.2012 - 10:59

    Son derece haklisiniz artik antalyada geri kaldi

  • Hüsamettin Aksoy 18.06.2012 - 09:34

    bize böyle aklı başında, dünya görmüş, trenleri takip eden, patronundan korkmayan gerçek otelciler lazım. Antalyadaki gibi otel sahibinin akrabalağından veya şantiyeden devşirme otel müdürlerine hayır diyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.