Rıza Ersoy

En fazla zarar gören destinasyon Dalaman

En fazla zarar gören destinasyon Dalaman
Umarım turizm sezonunuz iyi gidiyordur. En azından bir iyileşme var gibi gözüküyor Türkiye genelinde. Peki Dalaman destinasyonunda durum nedir? Kısaca paylaşmak isterim.

Öncelikle üzülerek belirtmek isterim ki, pandemide özellikle bu sene, en fazla zarar gören destinasyon Dalaman oldu. Şöyle ki:

Dalaman destinasyonunun en önemli müşteri kaynağı İngiliz’dir. Ingiliz olmadıgı yerde, Marmaris'in ve Fethiye'nin ayağa kalkması mümkün degildir. Zira Dalaman destinasyonunun, başta Marmaris ve Fethiye olmak üzere, yüzde 65 müşterisi İngiltere/UK menşeili. Şimdi bu durumda nasıl olacak da bu destinasyon ayağa kalkacak? Bu Yüzde 65 kaybı olan bir destinasyona, hangi ikame ülkeleri çekebiliriz? Ancak daha da basiti, ‘’İngiltere’de sıkı bir lobi çalışması olamaz mıydı?’’. Tıpkı Rusya’da olduğu gibi… İnanın esnafı, otelcisi /apart otelcisi, İngiliz olmayan bu destinasyonda iş yapamazlar. Yapamazlar derken, genel manada azalan taleple fiyatlar da çok iniyor diğer pazarlarda. Zira talebin olmadığı yerde, diğer pazarlar bundan haklı olarak faydalanıyor. Ticaretin kuralı bu maalesef. Peki böyle giderse, sonrası ne olur? Bankalar, BDDK kaidelerini öne sürerek, esnafımızın, KOBİ’lerin, ticarilerin başına çökmeye başlarlar. Dünyada hiçbir ‘’düşük kar marjlı’’ iş yoktur ki, 2 sene iş yapamamaya dayansın. Varsa, malını mülkünü satar, iyi niyet gösterir, yoksa da Allah yardımcısı olsun. İkincisi: Devletimiz, banka borçlarını, bankalara da ‘’karşılık ayırma’’ zorunluluğu getirmeden ve 3. Gruba atmalarına imkan vermeden, yeni bir düzenleme ve yapılandırma yapma zorunluluğu getirmelidirler. Kabul etmek gerekir ki, neticede bankalar da ticari kuruluşlar ve BDDK tarafından çok sıkı denetime tabiler. Bazı kaideler, mevzuatlar, günün durumuna göre revize edilebilir. Hatırlarsak, finansal kriz/ mortgage krizi yaşandığında ABD ve Avrupa Birliği , bankaların elindeki ‘’junk bond’ları dahi aldı.

Bu arada esnaf arkadaşlarımız, bendenize, bizim sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı da yazın demişlerdi. Özellikle Dalaman bölgesinde ve eminim diğer resort bölgelerde, değerli esnaf arkadaşlarım İngiliz turist veya Batı Avrupalı ve üst gelir grubuna haiz Rus turist olmayınca iş yapamaz. Bu bir ‘’fact’’. Sadece evini geçindirmek için bir dükkan açan bu arkadaşlarımızın, kira ödeyen arkadaşlarımızın da Allah yardımcısı olsun. İnşallah, onlara da gereken destek veriliyor ve en önemlisi verilmeye devam edilecektir. Ancak Dalaman için en önemlisi, İngiltere’yi açalım. Lütfen açalım. Hem de bir an önce.

Öncelikle, Türk lobisi – STK’lar- ve değerli Bakanlığımız bu hususta gereken önlemleri bir an önce almalıdır ve İngiltere’nin açılmasına vesile olmalıdırlar.

Son olarak, şunu da belirtmek isterim : Covid sayılarında çok ufak da olsa bir artış var. Bu artışı turizme bağlama kolaycılığı getiriliyor. Oysa ki, örneğin Muğla, mavi listede olan 3-4 ilden biri. Antalya ve İzmir, ha keza, sarı listede ve oranları fevkalade ortalamanın altında. Özellikle İstanbul, Ankara, Karadeniz ve Doğu illerimizde aşılamaya lütfen öncelik verelim. Bendeniz de aşı yaptırdım. En ufak bir sorun yaşamadım. Bu vesile ile değerli sağlık çalışanlarımıza ve Sağlık Bakanlığımıza şükranlarımı sunarım.

Kalın sağlıcakla.


Bu Makale 17.07.2021 - 09:41:53 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • RIZA ERSOY 19.07.2021 - 01:40

    Degerli Hasan Bey ve Huseyin Bey'ler, Oncelikle 180 gün süresini uzatmaları gerekliliği bence de çok doğru bir tespit. Zira en azından işletmeler, ön ödeme vs ile bu borcları odeme kabiliyetine bu şekilde ulaşma imkanı olur diye düşünüyorum. Hüseyin Bey, sizin 10 bin TL kılcıksız rakamınızda, yüzde 20 - 25 acente komisyonu var. Kimsenin hayrına koskoca ETS kurulmamış herhalde. Yani bu demek oluyor ki, işletmeye kalan rakam günlük kişi başı 300 TL- yüksek sezonda yer istemişsiniz. ETS, kaliteli ve işini iyi yapan bir acentedir. Sn Bakanı eleştiririz, o ayrı. Ama ETS iyi bir acentedir. BUnu bu piyasada olan herkes kabul eder. OTelciyi üzmez, müşteriyi üzmez vs. (BU arada ben ETS ile çalışmıyorum. BAşka büyük bir acente ile çalışıyorum). Yani size bu bütçede (Hersey dahil mi, apart mı onu da bilemiyorum) 3 tane tesis bulmuş. ETS nin tesisleri de hicbir zaman kötü olmaz. Bence bu fırsatı değerlendirin. Ben maalesef, Türk misafirlerimizin, Türk otelcisine olan bu haksız tutumunu kabul edemiyorum. Bir de şu var: Yabancıya daha ucuz, Türk'e daha pahalı. O devir geçeli 10 sene oldu. Hele kurlardaki yükselişten sonra, Türk misafirler en az yüzde 20- 30 daha az para ödüyorlar. Çünkü anlaşmalar 1 sene önceden yapılıyor ve dolayısıyla kur artışı öngörülemediğinden fiyatlar ona göre veriliyor. Münferiden expedia, booking gibi sitelerde, fiyatlar cogunlukla update edilmediği icin, bu fiyat farkları bazen Türk müşterinin aleyhine gözükebilir. Ancak Türk acentelerden fiyat alan her Türk misafirimiz şu anda her millettten daha ucuza tatil alıyor. Başımızın, gözümüzün üstüne. Umarım kendimi tekraren ifade edebilmişimdir.

  • Hüseyin Murat Luş 17.07.2021 - 10:36

    Sayin yazar. Ingiltereye gitmeye gerek yok. 4 kisi 6 gun Ege destinasyonlu maksimum 10 bin tl lik yer sordum ETS acentasindan toplam 3 yer gosterebildiler. Benim kilciksiz net 10 bin tl mi istemeyen Turk isletmeleri icin neden ve niye uzulelim.

  • Hasan Dirik 17.07.2021 - 01:13

    Devletin acilen takip süresini yıl sonuna kadar 6 ayda tutmaya devam etmeli. Eylül sonuna kadar uzatma yeterli değil. Genelde ödemeler müşteri çıkısından 60 gün sonra. Temmuz ayında başlayan hareketin ödemesi genelde Eylül sonu gibi olacak. Bakanımız bunları bilmiyor mu ? Hatta mümkünse mart 2022 kadar uzatılmalı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.