'Turizm şirketleri yavaş yavaş PR'ın önemini anlamaya başladı'

'Turizm şirketleri yavaş yavaş PR'ın önemini anlamaya başladı'
Travel PR'ın kurucusu ve genel müdürü Sarp Özkar, halkla ilişkilerin turizm sektörü için önemine dikkat çekti. Türkiye'deki turizm şirketlerinin yavaş yavaş PR'ın öneminin farkına varmaya başladığını kaydeden Özkar, ''Şirketler bugüne kadar varsa yoksa bugünü satabilme peşindeydi.'' dedi.


Pazarlamanın olmazsa olmaz öğelerinden birinin reklam diğerlerinin ise doğru marka yönetimi, medya iletişimi ve stratejik iletişim planı yol haritası ile yapılan etkin PR çalışmaları olduğunu belirten Sarp  Özkar, Türkiye'deki turizm şirketlerinin geç de olsa, PR'ın öneminin farkına vardığını ifade etti. Piyasada hala PR'ın öneminin farkında olmadan reklamla işi götürmeye çalışan çok sayıda irili-ufaklı turizm şirketi olduğuna değinen Sarp Özkar, ''Sektörde kar marjlarının düşük olması nedeniyle, turizm sektörü bugüne daha çok odaklanmış durumda. Varsa yoksa bugün satabilmek peşindeler. Kendilerince haklı oldukları yanları olmakla birlikte, gelecekte marka konumlandırmalarını tamamlayamayacaklarından verecekleri yüklü reklamlara rağmen satış yapmayı başaramayacaklar.'' dedi.



MARKA KONUMLANDIRMASI GÜÇLÜ OLAN ŞİKETLER DAHA İYİ SATIŞ YAPIYOR

Kriz ortamlarında marka değeri düşük şirketlerin satış yapmakta zorlanırken markalaşan şirketlerin daha daha kolay satış yapabildiğine dikkat çeken Özkar, ''Bu kural, Erken Rezervasyon dönemlerinde de geçerli. Sebebi çok basit. Sebebi, '8-10 ay sonraki tatilim için paramı bağlayacaksam, bu firmaya vermeliyim zira bunlar sektörde önemli bir yere sahip, başıma bir şey gelmez' düşüncesidir. Bir başka deyişle, 'kriz olan ortamda da yarın-öbür gün bu firmayı belki de bulamayız, ancak bunlar hemen her yerdeler, büyük bir firma, bu nedenle paramızı bunlara verebiliriz' düşüncesi hakim.'' ifadelerini kullandı.

Marka konumlandırma konusunda algı araştırmasına, SWOT analizlerine  ve marka konumlamasının tarzına ilişkin saptamalar yapılması gerektiğini söyleyen Sarp Özkar, ''Bu yolda da, gerek reklamlar, gerekse etkin PR çalışmaları desteği ile algılarını güçlendirmeleri gerekiyor.'' dedi.

DİĞERLERİNDEN MARKA ALGISIYLA AYRIŞABİLİRSİZNİZ

Tüketicinin ürün satın alırken satın alacağı ürünün kendisinde ifade ettiği anlamın öne çıktığını dile getiren Sarp Özkar, ''Turizmci ürününü reklamlarda gösterip satmaya çalışsa da, markalar tüketicinin zihninde eksik veya olumlu yönleriyle değişmez bir olgudur. O an tüketilmek istenen ürünün miadı dolabilecek ve modası geçebilecek iken (Örneğin, kayak turu, Sömestre, Dubai turu gibi.) sahip oldukları marka her an yaşayacak ve marka zamansız bir olgu olarak var olacaktır. Bir gün en eşsiz program bizde var dediğinde turizmci, ertesi gün bir başka turizmci o ürünü kopyaladığında diğer firmadan ayrışabilmenin tek yolu, o ana kadar tüketicide yaratılmış olan marka algısı olacaktır.'' değerlendirmesinde bulundu.

MARKA BİR SÖZ VE VAATLER BÜTÜNÜDÜR

Özkar, marka algısı ve markanın konumlandırılması başlıklarında ise şu noktaların altını çiziyor:

''Markalar sahip oldukları değerleri, ancak ve ancak konumlandırma ile anlatabilir. Marka, bir söz ve vaatler bütünüdür. Tüketici tarafından bakıldığında ise tüketici zihnindeki algı ve beklentilerin bileşkesidir. Tüketici düzenli olarak bir markadan alışveriş yapıyor ise, şunu düşünerek yapar: Ödediğimin karşılığı olduğuna inanarak alıyorum ve alacağım kaliteli hizmetten eminim! Amaç da tüketiciyi tekrar müşteri haline getirebilecek, doğru iletişim stratejileri uygulayarak, reklamlara destek medya iletişim süreçlerinin verimli yönetilmesinden geçmektedir.

'EN İYİSİ BİZİZ, EN İYİ SERVİS BİZDE...'

En iyisi biziz, en kaliteli servisi biz veririz. Yüzde 98’’e varan müşteri memnuniyetine sahip bir şirketiz... gibi söylemleri sektörde sıkça duyarız. Bunlar çoğunlukla bizim iyimser iç görülerimizdir. Oysa, algı araştırması yapmadan bu düşünceleri ifade edip, dile getirmek kendimizi kandırmaktan başka işe yaramaz. Gerçekten de markanın ne şekilde algılandığını, algı araştırması ile anlayabilirsiniz.

LİDERİN YANINDAKİ ASALAK MI, LİDERE OYNAYAN BİR GERİLLA MI?

Basında reklamlarınızda veya medya iletişim hizmetlerinizde hangi dili kullanacaksınız? Lider bir firma gibi mi davranmak lazım, yoksa Niş bir marka olarak mı? Veya liderin yanındaki asalak bir konumlandırma mı? Yoksa bunların tam tersine lidere oynayan bir gerilla marka mı?

HABERLER, VERECEĞİNİZ REKLAMLARA CİDDİ DESTEK OLACAKTIR

Pazarlama marka vaadiniz ve konumlandırmaya giden yolda planlamalarınızı yaparken, reklamlar son derece önemli. İç ve dış paydaşlarla (gerek sektördeki rakipler, işbirlikçileri ve şirketin çalışanları.)  iletişim, medya ile sürdürülecek düzenli ve kaliteli bir iletişim, doğru zamanda doğru mecralarda, en etkin şekilde haberlerinizin konumlandırılması, vereceğiniz reklamlara ciddi anlamda destek olacaktır. Bugünkü satışınıza katkısı olabileceği gibi, daha da önemlisi bundan birkaç sene sonrası için markanızı değerli hale getirebilecek ve tüketicilerde değişmez güçlü bir algı yaratmış olacaksınız.''



Bu Haber 09.05.2018 - 11:35:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.