Fettah Tamince turizmde başarının sırlarını anlattı

Fettah Tamince turizmde başarının sırlarını anlattı

Mısır’ın ünlü turizm merkezi Şarm El Şeyh’te düzenlenen Afrika Turizm Forumu’nda  bir konuşma yapan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, turizmde başarıya ilişki dikkat çeken açıklamalarda bulundu.


Savaş Daş – Turizm Güncel – Şarm El Şeyh

Antalya Turizm Fuarının da organizatörü olan GM Fuarcılık tarafından Şarm El Şeyh’te düzenlenen Afrika Turizm Forumu, 20’den fazla ülkeden yüzlerce turizmciyi bir araya getirdi. Foruma, başta Mısır olmak üzere, ülkelerin turizm otoriteleri de katıldı.

Forumda ‘Destinasyon Yaratma ve Pazarlama’ başlıklı bir sunum yapan Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, küresel istihdama yüzde 10 katkı sağlayan turizmin barış, çok kültürlülük ve insanların hayallerini gerçekleştirme sektörü olduğunu ifade etti. Tamince “Turizm kültürlerin kaynaşmasıdır. Turizm insanları mutlu etmek arkadaşlıkları geliştirmektir. Bu nedenle bu sektörde olduğumuz için çok şanslıyız.” dedi.

“Sektör geleceği düşünerek hareket etmeli”

Şu anda dünyadaki en güncel tehditlerden birinin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Tamince bu nedenle sektörün geleceği düşünerek hareket etmesi gerektiğini söyledi. Turizm destinasyonlarının korunmasının önemine dikkat çeken Tamince “Dünyadaki en iyi destinasyonlar hala Paris, Venedik gibi şehirler. Peki bunu nasıl başarıyorlar? Çünkü insanları iyi eğitiler, tarihlerini, şehirlerini ve kültürlerini korudular. Onların nasıl başarılı olduklarını anlamamız gerekiyor.

Bunların yanında Türkiye, Yunanistan, BAE gibi çok sayıda destinasyonun oyuna girdiğini ifade eden Fettah Tamince bu ülkelerin hem doğal hem de tarih olarak zengin destinasyonlar olduğunu anlattı. Her ülkenin kendine özgü bir turizm potansiyelinin olduğunu, alt yapı yatırımları yaparak o ülkelerin de oyuna dahil olacağını söyleyen Tamince, bu anlamda Türkiye, Mısır, Yunanistan gibi ülkelerin turizm haritasındaki yerlerini aldıklarını belirtti.

“Eğer hedefe uygun alt yapınız olursa başarılı olursunuz”

Tamince’nin konuşmasından öne çıkan diğer noktalar şunlar:

Turizmde temel meselelerden biri kaynak pazarınızın nereler olacağı. İlk başta hedeflerinizi çok iyi belirlemelisiniz. Eğer hedefe uygun alt yapınız olursa başarılı olursunuz.

14-15 ülkede yatırımlarım var. Kamu ile özel sektör ele ele verdiğinde başarının geldiğini gördük. Bugün bunu görüyoruz. Bugün kamu ile özel sektörler el ele çalışıyor. İnanıyoruz ki, başarılı destinasyonuna arkasında kamu-özel sektörün iş birliği vardır ve başarının tek yolu budur.

“Yılın 52 haftasını programlayacak bir turizm yapısı olmalı”

Günümüzde pek çok destinasyonun kaderi suyun birkaç derece ısınmasına bağlı. Peki deniz biraz daha ısınırsa ne olacak?  Bu nedenle yılın 52 haftasını programlayacak bir turizm yapımızın olması gerekiyor.

Sezonsallık turizmde sürdürülebilir bir şey değildir. Tüm destinasyonlar turizm gelirini artırmak, daha fazla turist ağırlamak istiyor. Ama bunun araçları var mı?  Yani havalimanları oteller, turizm ürünleri buna uygun mu?

“Turizm otelden ibaret değil”

Bizde de hala turizm eşittir otel olarak görülüyor ancak turizm otelden ibaret değil. Örneğin Şarm El Şeyh’e 10 defa gelmek için nedenleriniz olmalı. Bu da programlama, yeni konseptler, spor etkinlikleri, festivaller, yürüyüş rotaları ve daha fazlasını gerektirir. İşte bu şekilde daha fazla misafir alır, daha uzun geceleme elde edersiniz.

Diğer önemli şey destinasyon yaratmak. Her şeyin çok iyi çalışılması ve programlanması lazım. Ancak biz pazarlamaya saçtığımız para kadar kendi personelimize yatırım yapmıyoruz. Bir misafirin tekrar ve tekrar gelmesinde detayların, programlamanın ve eğitimli güzler yüzlü personelin büyük payı var.

"Rixos her zaman destinasyon içinde bir destinasyon oldu"

Turizm lokal ekonomileri destekliyor, istihdam sağlıyor tamam ama aynı zamanda çok kültürlü bir dünya yaratıyor. İnsanları ve toplumları birbirine yaklaştırıyor. İnsanlar birbirinin dillerini öğreniyor.

Rixos her zaman destinasyon içinde bir destinasyon oldu. Geçmişte pek çok isan Rixos’un bir şehir olduğunu zannediyordu. İnsalar Belek’i bilmiyor ama Rixos’u biliyor. Biz her zaman otel 5 yıldız şehir 2 yıldız diye şikayet ederiz. Hala da bu geçerli. Bu nedenle yatırımcı olarak bir şey yapıyorsunuz ama bakıyorsunuz şehir yatırımın çok gerisinde.

“Mısır’ın tarihi hiçbir ülke ile kıyaslanamaz”

Eğer sırf turizm için yaratılmış ülkeleri sayın deseler Mısır ilk sıralara yazacağım ülkelerden biri olurdu.  Turizm ülkesi Mısır’ın tarihi hiçbir ülke ile kıyaslanamaz. Burası aynı zamanda 12 ay turizm yapılan, 12 ay denize girilebilen bir ülke. Ülkenin her yerinde aynı zamanda farklı iklimler yaşanıyor. Turizm Mısır ekonomisine 13 milyar dolar gelir sağlıyor. Pek çok ülkede en büyük sorunlardan biri personel sorunu. Turizmin geleceğini gençler kurtaracak ve Mısır büyük bir genç potansiyele sahip.

Mısır’ın hak ettiği ziyaretçi sayısı 15 milyon değil. Mısır’ın 60 milyon ziyaretçi ağırlaması gerekiyor.



Bu Haber 20.05.2024 - 14:13:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Başarı

    Reisi Reis 20.05.2024 - 08:50

    Başarı ünlüdür, başarısızlık ise yetimdir, gariban dır. Herkes başarıyı anlatır ama kimse başarısızlıktan söz etmez. Rixos yöneticileri kadar firavunlaşmış başka bir kurum görmedim. Başarınız devam etsin ancak Yöneticilerinizin havasından geçilmiyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.