Dünya, Türkiye'deki olaylara böyle tepki verdi

Dünya, Türkiye'deki olaylara böyle tepki verdi
Türkiye'yi ayağa kaldıran geceye uluslararası toplum ve dünya liderlerinden tepki yağdı.


Dünya liderlerinden, dün geceden beri Türkiye'de yaşanan hareketliliğe dair açıklamalar geldi. Hürriyet'in haberine göre, açıklamalar şu şekilde:

ABD

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ''Türkiye için istikrar, barış ve süreklilik umduğumu söylüyorum.'' açıklamasını yaparken, Beyaz Saray'dan ise konuya ilişkin Türkiye'deki ABD vatandaşları için uyarı geldi. 

ABD vatandaşlarının güvenli noktalarda kalmaları istedi. ABD Başkanı Barack Obama ise konuya ilişkin danışmanlarından bilgi aldı. Beyaz Saray akşam yayınladığı bir bildiride ise Başkan Obama’nın “Türkiye’deki herkesin demokratik yollarla seçilen Türkiye Hükümeti’ne destek vermesi gerektiğine” inandığını açıkladı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ndan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de yaşanmakta olan durum, demokratik olarak seçilmiş hükümeti alaşağı etmek için yapılmış bir darbe girişimidir. Girişim, Türk milletinin birlik ve dayanışması ile engellenmiştir. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz görevinin başındadır. Türk Silahlı Kuvvetleri bütünüyle darbe girişiminin içinde yer almamıştır. Silahlı kuvvetler içindeki bir yapı tarafından yapılan darbe girişimi milletimiz tarafından hak ettiği karşılığı görmüştür."

RUSYA

Moskova'dan yapılan açıklamada ise Türkiye'ye kan dökülmesinin önüne geçilmesi istendi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ''Türkiye'deki olaylara ilişkin reel zamanda bilgiler alıyoruz. Her türlü ölümcül çatışmadan uzak durulması ve tüm sorunların Anayasa çerçevesinde çözülmesi gerek" dedi.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada son gelişmelerin dikkatle takip edildiğini belirtti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon, yaptığı açıklamada, BM'nin Türkiye'de ne olup bittiğini anlamaya çalıştığını söyleyerek, Türkiye'de yaşanan süreçte soğukkanlılık çağrısında bulundu.

ALMANYA

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in sözcüsü, Türkiye'yi sarsan gelişmeye ilişkin Türkiye'nin demokratik anayasasına saygı duyulması gerektiğini söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, "Demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünrlüğünü savunan Avrupa Konseyi'nin bir üyesi olan Türkiye'de demokratik olarak seçilmiş liderleri devirmeye yönelik herhangi bir eylem kabul edilemez" açıklamasını yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, "Türkiye'de itidal ve demokratik kurumlara saygı gösterilmesi çağrısı yapıyorum."  derken, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk darbe girişimine ilişkin yükselen tansiyon silahla çözülemez dedi. Tusk ayrıca, darbe girişimi tüm bölge ve Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri için çok önemli ifadesini kullandı. 

NATO

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "İtidal, sükunet ve Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye değerli bir NATO müttefikidir." dedi.    

ÇİN

Çin'den yapılan açıklamada ise Türkiye mümkün olduğunca kısa sürede normale dönme çağrısı yapıldı.

JAPONYA

Japonya Devlet başkanı Şinzo Abe Türkiye'deki demokrasiye saygı duyulması gerektiğini belirtirken, barış ve düzenin yeniden tahsisinin umulduğunu belirtti.


Bu Haber 16.07.2016 - 09:52:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.