TAV’ın 196 milyon dolarlık yeni terminal binası gün sayıyor

TAV’ın 196 milyon dolarlık yeni terminal binası gün sayıyor
TAV Havalimanları, Kazakistan’ın Almatı kentinde bulunan Almatı Uluslararası Havalimanı’na 196 milyon dolar yatırımla yeni terminal binası yapıyor. Yeni terminal binası için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, ağustos olarak belirlenen açılış tarihi de haziran ayına çekildi.

Turizm Güncel - Almatı

Kazakistan-Almatı Havalimanı’nın terminal ve pistler dahil, yüzde 85’inin TAV’a ait olduğunu belirten Proje Yönetim Ofisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yağız Zabun, grubun yapımına devam ettiği yeni terminal binasıyla ilgili Turizm Güncel Haber Müdürü Savaş Daş ile Airporthaber Genel Yayın Yönetmeni Ali Kıdık'a bilgi verdi. Hava trafik kontrolörleri hariç, havalimanının tüm sorumluluğunun kendilerinde olduğunu kaydeden Zabun, havalimanının toplam kapasitesinin 14 milyona çıkarılacağını ifade etti.

TAV Almati Airport

Yeni terminal binası 7 milyon yolcu kapasiteli

Havalimanında biri eski ve faaliyette, biri de yapım aşamasında olan iki terminal binası olduğu bilgisini paylaşan Zabun “Şu anda hem iç hem de dış hat uçuşları eski terminal binasında yapılıyor. Yeni terminal tamamlandığında dış hat uçuşlar yeni terminalde yapılacak. Mevcut terminalin kapasitesi iç ve dış hat olarak toplamda 2,7-3 milyon arasında. Yeni yapılan terminal binasının yıllık kapasitesi ise yaklaşık 7 milyon.” dedi.

Pandemi sonrasında Almatı’da seyahat talebinde hızlı bir geri dönüş olduğuna dikkat çeken Yağız Zabun, havalimanının yolcu sayısında geçen seneye nazaran yüzde 30 artış olduğuna dikkat çekti. Zabun “Dolayısıyla bir geçen yılı 3 milyon kapasiteli havalimanında 9,5 milyon yolcu ile tamamladık. Mevcut terminal binası vaktini çoktan doldurmuş bir yapı yatırıma ihtiyacı var. Mevcut durumda bir sezon daha bu terminalde hizmet vermek yolcu için de hava yolu için de tur şirketi için de sıkıntıya sebebiyet verebilirdi.” ifadelerini kullandı.

Tav Almatı Havalimanı

“Kontuar sayısı arttı, yolcu bekleme alanları genişledi”

Yeni terminal binasında hem pasaport kontuar sayılarının artacağını hem de yolcu bekleme alanlarının büyüyeceğini anlatan Zabun yeni terminal binasının yatırım maliyetinin ise 196 milyon dolar olduğunu ifade etti. Yeni terminal binasının açılmasının ardından eskisinde renovasyona başlayacaklarını açıklayan Yağız Zabun, şu bilgileri paylaştı:

“Handling işini Tarlan ve Havaş yapacak”

"Uluslararası uçuşlarda kullanılacak olan yeni terminal binası mevcut terminalin 4-5 katı büyüklüğünde. Burada TAV tecrübesini ön plana çıkaracağız. Havalimanı kendi handling hizmetini kendisi yapıyor. Bununla ilgili bir ihale oldu. İhaleye Tarlan ve Havaş girdi. İhaleyi ikisi kazandı. Tarlan çalışmalarına başladı, yakında Havaş da başlayacak. Her ne kadar havalimanı TAV’ın olsa da, yasa gereği handling işi ihale ile veriliyor burada.

Tav Almatı Havalimanı

“Açılışı ağustostan hazirana çektik”

Yeni terminal binasını bu yılın haziran ayında açmayı planlıyoruz. Aslında ilk planda açılış için ağustos ayı öngörülüyordu ama hem kapasitenin çok sıkışması hem de sezonu biraz daha rahat bir şekilde geçirmek adında açılışı öne aldık. 

Savaş Daş

“2050 sonrasını kapsayan master planı hazırlıyoruz”

Bu havalimanında toplam 14 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağız. Almatı Havalimanı için 2050 ve sonrasını kapsayan bir master plan çalışması hazırlıyoruz. Bu master plan çerçevesinde biz genişlemek istediğimiz alanları, apronlarda yapılacak değişiklikleri falan belirledik. Bu aşamada yeni yaptığımız binanın yan tarafında bir pier uzatma şansımız var. Şu anda yaptığımız terminalin ve mevcut terminalin yanında da envanterimizde olan genişleme alanlarımız mevcut."

TAV Almatı Havalimanı


Bu Haber 02.05.2024 - 11:00:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.