Dorak Holding ile Ürgüp Belediyesi arasında 'Büyük Otel' restleşmesi

Dorak Holding ile Ürgüp Belediyesi arasında 'Büyük Otel' restleşmesi
Dorak Holding ile Ürgüp Belediyesi arasında ''Büyük Otel'' krizi yaşanıyor. Otelin çökmesinin ardından hem Ürgüp Belediyesi hem de Dorak Holding'ten birbirini suçlayan açıklamalar geliyor.


Dorak Holding'in 2014 yılında Ürgüp Belediyesi'nden 10 yıllığına kiraladığı Büyük Otel, inşaat çalışmaları sırasında çöktü. Çökme sonrası görüşen taraflar anlaşma sağlayamazken, konunun mahkemede çözüleceği belirtiliyor.

''DORAK, BASİT ONARIM İÇİN İZİN ALDI, SINIRIN DIŞINA ÇIKTI''

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, oteldeki çökmenin Dorak Holding'in yaptığı hatalı uygulamalardan kaynaklandığını belirtti. Dorak Holding'in sadece basit onarım için kendilerinden izin aldığını ancak bunun dışına çıktığını ifade eden Başkan Yıldız, olayı mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı. Yıldız, ''Büyük Otel yığma bina. İhale ile Dorak Holding aldı. O bina ile ilgili ihale sureci belli. En yüksek kirayı o verdi. Dorak Holding'in bizden aldığı müsaade basit onarımla ilgili. Basit onarımda nelerin yapılacağı belli. Basit onarım kuralına uyulmamış. Bizim de sürekli denetleme şansımız yok. Yığma binalarda taşıyıcı kolonların yanı sıra duvarlar da taşıyıcı görevi görür. Bu firma inşaat çalışması sırasında resepsiyonu genişletmek için taşıyıcı kolonları bir günde kaldırmış.  Bu kolonların kaldırılmasından sonra bazı duvarlarda esneme olmuş. Bize bir ay sonra haber verdiler. Yine bu firma inşaat çalışması sırasında binanın üst katına inşaat makinesi çıkarmış. Bu makinanın da çalışması nedeniyle bina zayıflamış.'' açıklamasını yaptı.



''BİNANIN TAŞIYICILARI ALINDIĞI İÇİN BU HALE GELDİ''

Firmanın binanın çökmesinde depremin etkili olduğunu savunduğunu kaydeden Yıldız, ancak Çiçek Dağı'nda meydana gelen depremin Ürgüp'te bu şekilde etkilediği başka bina olmadığını ifade etti. Hem kendilerinin hem de Dorak Holding'in konuya ilişkin araştırma yaptırdığını belirten Fahri Yıldız, binanın taşıyıcıları alındığı için bu hale geldiğinin ortaya çıktığını söyledi.

''BİNANIN ESKİ OLDUĞUNU BİLEREK İHALEYİ ALDILAR''

Dorak Holding'in binanın eski olduğunu bilerek ihaleyi aldığını ifade eden Yıldız, şirketin kendilerine ''burayı yıkıp yeniden yapalım. Gideri de kiradan mahsup edelim'' dediğini, ancak bu teklifi kabul etmediklerini söyledi. Sorumlunun şirket olduğunu dolayısıyla gideri tamamen belediyenin karşılamasının söz konusu olamayacağını söyleyen Yıldız, yeni binanın yapımının yarı yarıya karşılanması teklifini Dorak Holding'e ilettiklerini ancak kabul edilmediğini dile getirdi.



KÖRÜKÇÜ:  5 YILDIZLI OTEL YAPACAKTIK

Konuyla ilgili olarak bir açıklama da Dorak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Körükçü'den geldi.

5 yıldızlı bir otel yapmak için kiraladıları binanın A Blok kısmında onarım sırasında çökme ve kaymalar meydana geldiğini belirten Körükçü, olay sonrası mahkeme kanalıyla tespitler yaptırılıp bilirkişi raporları alındığını söyledi. Bilirkişi raporunda ''A Blok yapısının kullanımı güvenli olmayıp güçlendirilmesi de statik olarak uygun değildir'' denildiğini belirten Körükçü, tek çarenin söz konusu bölümün yıkılıp yeniden yapılması olduğunu dile getirdi.

Körükçü, raporda çökmeye neden olan faktörlerin şu şekilde sıralandığını belirtiyor:

''1- Yapıya sonradan iki yığma kat ilave edilmesi ve taşıyıcı sistem teşkilinin uygun olmaması (yığma+betonarmeden oluşan karma bina)

2- Taş kaplanarak aşırı yükleme yapılması

3- Enine donatı çaplarının çok ince kalması

Özetle, bize ihale edilen binanın, bilirkişilerin yaptıkları tespitler göz önüne alındığında çürük ve özürlü olduğu anlaşılmaktadır.

''BİR DUVARI KALDIRIP HATILLARI TIRAŞLADIK AMA...''

Raporda tarafımızca bir duvarın kaldırılmış olmasının ve bodrum katta kapı üzeri hatılların 10 cm tıraşlanmasının, hasarın gelişmesinde tetikleyici rol oynadığı ifadesi yer almakta ise de bu değerlendirmeye itiraz ediyoruz. Zira bahsi geçen duvarın yerine çelik konstriksiyon yapılarak mukavemeti daha da arttırılmıştır. Bu duvarın statik yönden taşıyıcı vasfı da yoktur. Ayrıca binada bize teslim edilmeden önce belediye tarafından benzer şekilde kaldırılmış duvarları da gösterebiliriz.''

''BELEDİYEYE İKİ TEKLİF SUNDUK''

Belediyenin kendilerine ayıplı mal verdiğini iddia eden Körükçü, bunun giderilmesi için söz konusu bölümü yıkıp yeniden yapmayı ve giderin kira sözleşmesi süresine eklenmesini belediyeye teklif ettiklerini ancak kabul edilmediğini söyledi. Belediyenin yasal çekinceler nedeniyle buna hayır dediğini kaydeden Körükçü, ''Cazip ve reddedilmesi zor yeni bir teklif getirdik. “Yıkım ve yapımını gene şirketimiz tamamlasın, harcama bedeli kiradan düşülsün. İlave süre istemiyoruz.” Bu teklifimiz belediye meclisine taşındı ve oy birliği ile reddedildi.'' dedi.

Körükçü, açıklamasının devamında şunları söyledi:

''Bilirkişi raporuna rağmen tarafımızca bir duvarın alınmış olması binanın çökmesinde neredeyse tek sebep olarak görülmektedir. Belediye, kendisi tarafından adeta kaçak olarak ilave yapılmış iki katı, taş kaplama yapmak suretiyle binanın yükünü arttırmış olmasını, yığma+betonarme yapının inşaat tekniğine aykırı oluşunu, demir ve beton malzemenin karot alınamayacak kadar yetersiz kullanılmasını görmezden gelmekte ısrar etmiştir.

''BİNANIN YETERLİ DAYANIMDA OLMADIĞI DAHA ÖNCE TESPİT EDİLMİŞ''

Tüm bu incelemeler yapılırken başka gerçekleri de öğrendik. Belediye Başkanı Bekir Ödemiş döneminde bir hayırseverin kiraladığımız binada yüksekokul açmak istemesi üzerine binanın yeterli dayanımda olmadığı tespit edilmiş ve hayırsever kendi adına bir başka yerde bina yaptırmak zorunda kalmıştır. 1960 yılında yapılmış bu binanın gerek Ürgüp halkı arasında bilindiği şekliyle ve gerekse bilirkişi raporlarıyla kesinleştiği biçimiyle ekonomik ömrünü doldurmuş bir bina olarak ihale edildiği açıktır.

''SÖZLEŞMEYİ FESHEDİYORUZ''

Bu şartlar altında yatırıma devam etme ve bu belediye ile birlikte yürüme imkanımız kalmadığından kira sözleşmesini feshetmekten başka çare bırakılmamıştır. Bu binayı kiralamış ve yatırım yapmış olmaktan dolayı uğradığımız zararın tazmini için de yargı yoluna gidiyoruz.''




Bu Haber 11.09.2016 - 13:02:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ayıplı mal? 12.09.2016 - 10:17

    Şahsi düşüncem, Dorak bu konuda tamamen haksız. Ayıplı mal demişsiniz, kiralamaasaydınız o zaman. Belediye size, sıfır bina diye mi kiraladı burayı. Dahası, bir eğitim kurumu binayı kiralayacakken vazgeçmiş. Neden? Çünkü muhtemelen adamlar fizibilite yaptırdı. Siz de yaptırsaydınız. Adam size yumurta satmıyor ki bina kiralıyor. İnceleseydiniz. Tahminim mahkeme önünde de haksız duruma düşeceksiniz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.