Vardar: Türkiye turizminde en önemli dinamik iç hareketliliği sağlamak

Vardar: Türkiye turizminde en önemli dinamik iç hareketliliği sağlamak
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Türkiye turizminin en önemli dinamiğinin iç turizm hareketliliğini sağlamak olduğunu belirtti. Tur operatörleri aracılığıyla seyahat eden insan sayısının ülke nüfusunun yüzde 5'ine denk düştüğünü söyleyen Vardar, doğru adımlarla çok daha büyük bir kitlenin harekete geçirilebileceğini dile getirdi.

 
TurizmGüncel
 
EMITT Turizm Fuarı'nda sorularımızı yanıtlayan Vardar, fuara dair görüşlerini paylaştı. EMITT Turizm Fuarı'nın ilk gününden beri en büyük katılımcı olduklarını belirten Vardar, fuarın her yıl kendini geliştirdiğini dile getirdi.
 
Bu seneki fuara hem profesyonellerin hem de halkın büyük ilgisi olduğuna söyleyen Vardar, bu durumun bu sene Türkiye turizminde hareketlilik yaşanacağı ve özellikle iç pazardaki tur operatörlerine çok fazla talep olduğu anlamına geldiğini belirtti. 
 
2016 yılında turizmde bazı dalgalanmalar olacak diyen Vardar, ''Özellikle Rusya ile yaşanan kriz kaynaklı bazı sıkıntılar yaşayacağız. Bu durumun Avrupa üzerinde de olumsuz etkisi var. Türk turizminde tam taşlar yerine oturdu derken bu olaylar yaşandı.'' dedi.
 
'TÜRKİYE TURİZMİNDE EN ÖNEMLİ DİNAMİK İÇ TURİZM HAREKETLİLİĞİNİ SAĞLAMAK' 
 
Peki bu krizde iç turizm gerçek bir oyuncu olarak sahaya çıkar mı? Vardar sorumuza şu şekilde cevap verdi:
 
''Biz senelerdir bunu söylüyoruz: İç turizm hareketliliği Türkiye'nin turizmdeki lokomotifidir. Biz 10 sene önce Türkiye'de erken rezervasyonu ilk başlatan tur operatörüyüz. O günlerde erken rezervasyon tarihi mayıs ayıydı. Şimdi neredeyse 1 sene önceden, kasım ayında, erken rezervasyonu başlatıyoruz. Her zaman diyoruz: Türk turizminde en önemli dinamik iç turizm hareketliliğini sağlamak. Tur operatörleri aracılığıyla yaklaşık 4.5-5  milyon insan seyahat ediyor. Bu da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 5'ine denk düşüyor. Demek ki çok daha büyük kitleleri harekete geçirebiliriz. ''
 
'DAHA SOMUT PROJELER LAZIM'
 
Jolly Tur'un iç pazarı hareketlendirmek için uzun yıllardır çaba gösterdiğini belirten Vardar, bunun tek başına bir anlam ifade etmediğini, devlet, sektör birlikleri ve acentelerin ortaklığı ile somut projeler yapılması gerektiğini söyledi. Vardar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
''Şu anda çok enerjik bir bakanımız var. Başladığı ilk günden beri ciddi bir efor sarfediyor. Büyük bir tur operatörünün sahibi, aynı zamanda bir yurtsever olarak bu durumdan çok mutluyum. Ancak tek başına bu yetmez: Tüm sektör birlikleri ve seyahat acenteleri bir olup iç pazarın daha iyi olması için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Bununla ilgili zaman zaman bir takım çalışmalar oluyor ancak daha somut, temele dayanan, uzun yılları kapsayacak bir takım projelerin yapılması lazım.
 
Biz Jolly Tur olarak, Türkiye'deki ilk tatil kanalını kurduk. Jolly Tatil Tv ile 7 sene hizmet verdik, daha sonra bazı sebeplerden ötürü kapattık. Geçtiğimiz yıl da 3.5-4 milyon lira para harcayarak yine iç pazara dönük bir çalışmaya imza attık ve 'Cinnetten bir köşe' ve 'Cennetten bir köşe' isimli reklam filmlerini çektik. Bu filmleri 8 milyon kişi izledi, ancak Jolly Tur ile 700 bin kişi tatile çıktı. Buradaki amaç kitleyi harekete geçirmek ve daha kurumsal seayahat firmalarıyla tatile çıkmalarını sağlamaktı. 
 
'EN ÇABUK SONUÇ VERECEK PAZARA ODAKLANMALIYIZ'
 
Benzer bir çabayı turizmle ilgili birliklerin birliklerimizden de bekliyoruz. Şu an herkes eline bavulunu almış fuar fuar geziyor. Herkes, gelecek 1 tane daha fazla turistin peşine düşmüş durumda. Ancak en çabuk ulaşıp sonuç alabileceğimiz pazar iç pazar. Tatil herkesin hakkı ve bir ihtiyaç. Bunu 80 milyonluk Türkiye halkına aşılamamız lazım. Şu anda yüzde 50'ye yakın indirimler ve taksit kampanyaları var. Bunu misafirimize hissettirmemiz lazım. Bunu da Jolly Tur tek başına yapamaz, hepimiz bir olmalıyız. 
 
'ÇAMURDAN BESLENEN İNSANLAR VAR'
 
Bu sene kaçak, sigortasız seyahat konusunda risk var mı? Otellerin de zor durumda olması böyle bir risk artışını tetikler mi? Vardar şunları söylüyor:
 
''Bu risk her sene var. Bu sene pazardaki var olan ekstra boşluğu çamurdan beslenen insanlar doldurmaya çalışacaktır. Ben özellikle Türk tatilcileri çok net bir şekilde uyarmak istiyorum: Tatil kumar oynanabilecek bir şey değildir. Seyahatlerini satın alırken zorunlu seyahat sigortasına, sigortanın hangi şirketten yapıldığına muhakkak baksınlar. Bir seyahat acentesinin güvencesi asla yeterli değildir.
 
'TUR OPERATÖRLÜĞÜ YASASI ÇIKARILMALI'
 
Biz senelerdir tur operatörlüğü yasası çıkarılsın diye uğraşıyoruz. Biz banka görevi görüyoruz, çok ciddi meblağlar topluyoruz. Seyahat acentesi belgesi ile bunun yapılmaması gerekiyor. Bu konuda bir adım bile ileri gidilemediğini görüyoruz. Ancak artık şöyle bir durum var: Türk tatilci seyahat acenteleriyle kendini güvence altında hissederse bugün 5 milyon olan iç pazar 25 milyona çıkacak. Bu da çok daha iyi fiyatlarla çok daha iyi ürünlerin ortaya çıkması anlamına geliyor. Aynı zamanda yurt dışı turlarda da nasıl onlar buraya çok uygun fiyatlarla gelebiliyorsa, biz de misafirlerimize çok daha ekonomik paketler sunabileceğiz.''
 
'JOLLY TUR, ORTALAMANIN ÜZERİNDE BÜYÜYECEK'
 
Son olarak 2016 yılı için iç pazarda ne kadar büyüme hedeflediklerini sorduğumuz Vardar, şunları söyledi:
 
''Biz kasım ayında önümüze yüzde 50 büyüme hedefi koyduk. Yurt dışı, yurt içi, kültür gibi alt departmanlarımızda da hedefler yüzde 35 ile yüzde 50 arasında değişiyor. Zaten aralık ve ocak ayı satışlarımız da çok verimli gidiyor. Bu sayılar Jolly Tur için yeterli olabilir ama Türk turizminin şu anki durumu açısından yeterli değil. Bu sebeple ülke turizmi açısından şirket olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Planımız ortalamanın üzerinde büyümek. Ciddi bir reklam kampanyası yürütüyoruz.
 


Bu Haber 28.01.2016 - 14:32:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.