Mete Vardar: Her şey dahil konseptini çok iyi yapıyoruz ama…

Mete Vardar: Her şey dahil konseptini çok iyi yapıyoruz ama…

Türkiye’nin her şey dahil otel konseptini en iyi şekilde yapan ülke olduğunu belirten Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, bu nedenle gelen turistin otelden çıkmadığı için kişi başı ortalama harcamanın hala bin doların üzerine çıkmadığını söyledi.


Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, katıldığı bir canlı yayında, 2024 yaz sezonu ve bayram tatiline ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bayram tatilinde özellikle doğa ve termal otellerdeki doluluğun yüzde 90’ı aştığını söyleyen Mete Vardar, “Bayram tatili yaklaşık 1 ay önce 9 gün önce belirlendi. Bazen bu tip tatiller son dakikaya kalıyor. Okulların ara tatiliyle denk gelmesi ve yaz sezonun başladığı dönem olması nedeniyle çok yoğun bir talep var. Normalde 3-4 geceleme varken bu sene 5-6 gecelemelere çıktı. Doğa ve termal otellerdeki doluluk yüzde 90’a çıktı. Hava şartları da gayet iyi gidiyor. O yüzden güzel bir bayram bir tatili geçirilecek.” ifadelerini kullandı.

“Yan pazarlar ana pazar olmaya başladı”

2024 yaz sezonuna ilişkin değerlendirmede bulunan Vardar, şu açıklamalarda bulundu:

“2024 yılında çok yoğun bir talep görüyor ülkemiz. Türkiye, pandemi sürecini en iyi atlatan ülkelerden biri tanesiydi. Hem gelen misafirlerin sağlıkla ilgili önlemlerini alırken turizm sertifikası ile beraber sezona başladık.  Geçen sene 54 milyar dolar döviz girdisi oldu. Turizm 50 farklı sektöre kaynak yaratıyor. Cari açığa da büyük katkısı var. Özellikle 2023 çok iyi bir seneydi. Bu veriler 2024 ile ilgili beklentimizi daha önemli bir noktaya getirdi. 2024 yılında 60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var.

Yurt dışında çok sayıda fuara katılıyoruz. Almanya’da düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarında şunu gözlemledik; Türkiye ilk defa İspanya’yı geçmiş durumdaydı erken rezervasyon sarışlarında. Almanya’dan çok iyi bir talep var. İngiltere’den de çok büyük bir talep söz konusu. Rusya,  Ukrayna ile arasındaki sorunları hala çözemedi,  bu nedenle geçen senelerle ayı rakamları yakalayacağız gibi görüyoruz.

Yan pazarlar ana pazarlar olmaya başladı. Yeni pazarlar olmaya başlıyor. Gün geçtikçe ülkemize talep artıyor. Dünyanın en iyi turizm ülkelerinden birisiyiz. Geçmişte yaşanan olaylar zaman zaman sekteye uğratabiliyor. Gün geçtikse çok daha iyi olacak. 100 milyon turist gibi bir hedefimiz var. Bu hedefi bulduğumuz zaman çok daha iyi olacaktır.”

“Otellerin güzel olması yeterli değil”

Otellerin güzel olmasının yeterli olmadığını ifade eden Vardar, “Otellerimiz çok güzel. Her şey dahil sistemi değişsin mi değişmesin mi diye tartışıyoruz. Ama genel itibariyle bakılırsa bu hizmeti Türkiye çok iyi veriyor. Çok gezen bir insanım Türkiye’deki otel yatırımları dünyanın hiçbir yerinde yok. Misafire verilen o hizmet hiçbir yerde yok. Otellerin çok güzel olması her şey değil. Biz kişi başı harcamayı bin dolara getiremedik. Gelen turist otele geliyor ve çıkmıyor. Ne yazık ki otellerimizdeki güzellik dışarıda şehirlerimizde aynı karşılığı vermiyor. Akdeniz ve Bodrum’da altyapı sorunları yüksek seviyede devam ediyor. Biz turizm yapacaksak sadece otel yatırımlarıyla bir noktaya getiremeyiz. En önemli konularımızdan birisi destinasyon tanıtımdan çok oteller ön plana çıkmaya başlıyor. Bu durum sadece bugünle ilgi değil 40-50 senedir yoğun bir şekilde turizm yapıyoruz. Ne yazık ki uzun vadeli planlamalar yapılmadığı için bunun sıkıntılarını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Yerli turistin tatilin lüks değil ihtiyaç olduğunu hissedebilmeli

Erken rezervasyon kampanyaları ile yerli turiste tatilin lüks değil bir ihtiyaç olduğunun hissettirilmesi gerektiğini söyleyen Vardar, “Tüm sektördeki cesaretli davranan seyahat acentelerine teşekkür ediyorum. Banka POS maliyetleri ciddi arttı. Hem o konularda destek anlamında, yüzde 25’ini şimdi öde, geri kalanını 10 gün kala kapat kampanyalarıyla seyahat acenteleri bu maliyetleri kendisi kapatıyor. Erken rezervasyonlarda tatilin lüks değil ihtiyaç olduğunu daha çok hissedebilmeli.” dedi.



Bu Haber 09.04.2024 - 10:40:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.