Yerli turist 5 gecelik tatile Alman turistten 30 bin TL daha çok ödüyor 

Yerli turist 5 gecelik tatile Alman turistten 30 bin TL daha çok ödüyor 
Yaz tatili erken rezervasyon fiyatlarında yüzde 80’e varan artışlar yaşanırken, Türkiye’de 5 gecelik tatilin bedeli 200 bin liraya çıktı. Alman turiste uçak dahil Antalya’da 5 gecelik otel tatili paketi 500 euroya satılırken, yerli turist aynı fiyata yalnızca oda satın alabiliyor.

Artan enflasyon ve döviz kurlarının etkisiyle tatil fiyatları yerli turistin cebini yakıyor. 

Ekonomim'den Selenay Yağcı'nın haberine göre Alman turiste uçak dahil Antalya’da 5 gecelik otel tatili paketi 500 euroya satılırken, yerli turist aynı fiyata yalnızca oda satın alıyor. 

Markalı 5 yıldızlı otellerde, Almanya satış fiyatı ile Türkiye arasında 20-30 bin liralık fark çıkıyor. Temmuz ve ağustos aylarında fiyat makası açılıyor. Türkiye’de 7 yaşında çocuğu olan 3 kişilik bir aile için ağustos ayında Ege ve Akdeniz bölgelerindeki otellerde 5 gecelik tatil fiyatları en düşük 16 bin 500 TL’den başlıyor. Orta segmentte 150 bin TL’ye, lüks segment otellerde ise 200 bin TL’ye varan seçenekler göze çarpıyor.

Yerli turist aynı tatile Almanlardan 20-30 bin TL daha fazla ödüyor

Bu yaz temmuz-ağustos aylarında Almanya’dan Türkiye’ye tatile gelmek isteyen turist, Bentour, TUI gibi tur operatörlerinden 500 eurodan başlayan fiyatlarla 5 gecelik uçak dahil turlar alabiliyor. Türkiye’deki tur operatörlerinin 5 gecelik paketleri ise uçak dahil olmadan ortalama 500-550 euro. Ayrıca Almanya’dan bireysel olarak Booking, Holidaycheck gibi online rezervasyon sitelerinde 5 gecelik oda-kahvaltı fiyatlarına bakıldığında en ucuz seçenek 700 euro olurken, orta segment oteller 5 bin euroya, lüks segmentte ise 7 bin euroya çıkıyor. Orta ve üst segmentteki aynı otellerin 5 gecelik rezervasyonlarına Almanya’dan bakıldığında, Türkiye’ye göre ortalama 20-30 bin TL daha ucuza sattığı görülüyor.

Lüks segmentteki otellerde fiyat 180 bin TL'ye akdar çıkıyor

Neredekal.com’un verilerine göre özellikle Antalya ve Muğla gibi yazlık tatil konseptinde çok sayıda tesis ile hizmet veren illerde pansiyon ve apart konseptlerinde sadece oda veya oda-kahvaltı konseptleri düşünüldüğünde 12 bin TL -16 bin TL arasında 5 gecelik rezervasyon gerçekleştirmek mümkünken, tam pansiyon ve her şey dahil otel konseptlerinde 5 gecelik tatil fiyatı ortalama 50 bin TL’ye yükseliyor, orta segmentte ise 150 bin TL’ye kadar çıkıyor. En üst lüks segment otellerde geceliği 180 bin TL’ye varan seçenekler dikkat çekiyor.

'Yüksek sezonda yer bulmak zorlaştı'

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, yaz sezonu için bu yıl fiyat artışlarının yüzde 60-80 arasında seyrettiğini dile getirdi. Türkiye’de otellerin ve tur operatörlerinin şu an erken rezervasyon döneminde olduğunu hatırlatan Onaran, “Erken rezervasyon son iki yıldır aralık ayında başlıyor. Yaz sezonunda, yüksek sezonda yer bulmak giderek zorlaştı. Türkiye’de, turistler erken rezervasyona alışabilsin diye kademeli olarak indirimler yapılıyor. İlk dönem yüzde 70’lerde olan indirimler, şubatta ise yüzde 50’lere düşüyor. Almanya gibi ülkelerde turistlerin paket tur satın alma, erken rezervasyondan faydalanma eğilimleri daha fazla” dedi.

“En çok artış İzmir’de”

Neredekal.com CEO’su Gökhan Sivrikaya, enfl asyonun etkisiyle artan maliyetlerin oda fiyatları üzerinde de baskı kurduğunu gördüklerini, bu durumun, sezon, kategori ya da tema fark etmeden Türkiye’nin tüm bölgelerinde otellerin oda fiyatlarına yansıdığını belirtti. Geçen yıldan bu yıla göre en çok oda fiyatı artışının yüzde 132 ile İzmir’de, ardından yüzde 122 ile Çanakkale’de yaşandığını gözlemlediklerini söyleyen Sivrikaya, “Muğla’da gecelik oda fiyatı artışı yüzde 86 olurken, Antalya’da yüzde 80, Mersin’de yüzde 90, Balıkesir’de yüzde 89 olarak gerçekleştiğini gözlemledik” dedi.


Bu Haber 06.03.2024 - 09:00:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sürekli Bu Yanlış Algıyı Pompalıyorsunuz

    Feridun ERGÜN 08.03.2024 - 06:02

    Bu haberi neye göre hangi sezona göre hangi kritere göre hesapladınız ? Bu tamamen yanlış bir algı ve yanlış bir haber . Döviz kurunu neye göre hesaplıyorsunuz . Bugun satın alınan Tl bazında fiyat müşteri konaklarken euro olarak neye denk geliyor . Müşteri konaklama yaparken otelin harcamalarındaki fiyatlara gelen zamları nasıl hesaba katılıyor bunu düşündünüz mü ? Dövizle yapılan alışverişler tl bazında yapılan alışverişi karıştırıyorsunuz . 6 7 ay sonrasındaki Tl fiyatla döviz fiyatını karşılaştırıyorsunuz. Bu haberlerle sürekli yerli Turisti kazıklıyormuşuz havası yaratıyorsunuz.

  • Kacar

    Soner 06.03.2024 - 11:24

    Kacar bu fiyatlarla yerli tourist Yunan adalarina Boyle giderse

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.