Bu iş adamı, Dallas ve Brooklyn'e oteller yapacak

Bu iş adamı, Dallas ve Brooklyn'e oteller yapacak
Katlanabilir evlerin mucidi Erden Timur, Nef’i dünya markası yapmaya kararlı. “Uluslararası marka olmanız için dünyada 45 ülkede ürününüzün satılması ve bu pazarlarda ilk 5 içerisinde algılanmanız gerekir” diyor. Yurtdışına Dallas ve Brooklyn’den açılan Timur, en önemli 20 tasarımcının 12’siyle çalışıyor

 
Milliyet Gazetesi yazarı Songül Hatısaru'nun Erden Timur ile yaptığı röportajın bir bölümünü sizlere aktarıyoruz
 
Timur Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Üyesi, NEF markasının kurucusu Erden Timur gayrimenkul sektörünün  ‘mucit’ patronlarından biri. Kısa bir sürede, Foldhome yani katlanabilir ev konseptiyle özdeşleşen Nef markasını yarattı. Mekan verimliliğine odaklanarak geliştirilen bu evlerde, 1+1 ev de satın alsanız, ilave 24 odanız oluyor. Konsept, alamet-i farikası olsa da Sütlüce, Kemerburgaz, Merter ve şimdi de Ataköy’de büyük, lüks evler de yapıyor. Star mimarlar ve tasarımcılarla çalışıyor...

Ataköy’ü Norman Foster çizdi
 
Yakında lansmanı yapılacak Ataköy evlerinin projesi mesela ünlü mimar Norman Foster tarafından çizildi. Erden Timur, bu projede detaylarını sakladığı iki buluşunu daha hayata geçirecek.
22 yaşında işlerin başına geçmiş, şu an 30 yaşında... Ancak inovatif projeleriyle dünyada takip edilen bir isim.
Marmara Hukuk mezunu, London School of Economics’te eğitimine devam ettiği sırada babası hastalanınca, ekonomi tahsilini yarım bırakıp, Mersin’e dönüyor. İşlerin başına geçiyor. Kısa süre sonra şirketin merkezini İstanbul’a taşıyor. Dünyada patentinin kendisinde olduğu Foldhome yani katlanabilir ev konseptiyle büyüyor.
Erden Timur ile mucidi olduğu ve otomobil markaları gibi sürekli yeni serilerini çıkardığı katlanabilir ev konseptinden çok İstanbul’un göbeğinde saklı bir hazine olarak duran Bebeköy’deki Kortel Korusu’nun hemen yanındaki 40 dönümlük alanda kuracağı ‘İlham Köyü’nü konuşmak için buluştum. Ancak bu kez de karşımda oturan  genç iş adamının Dallas ve Broooklyn’de oteller, rezidanslar yapacağını öğrendim.
 
Araziler alınmış, ilk kazmalar vurulmuş bile. Erden Timur ile Yapı Kredi Plaza’daki şirket merkezinde konuştuk.
 
 Sektöre girmeden önce dünya turuna çıkmışsınız...
 
Babam 1977’den beri arazi geliştirme üzerine çalışıyordu. Londra’da ekonomi okuyordum. Girişim sermayesi şirketi kurmak istiyordum. Babam hastalanınca mecburen döndüm. Altı ay boyunca Mersin’deki projenin vizyon kısmıyla ilgilendim.
Kalıcı olacağını, inşaat sektöründe devam etmek durumunda olduğumu anlayınca tam bir dünya turu olmasa da New York, Singapur, Londra, Milano, Amsterdam, Paris ve Şanghay’ı gezip, dünyada bu işin nasıl yapıldığını araştırdım.
Dünyada bu işin uluslararası bir markası olmadığını gördüm. Dünyada konut anlayışını değiştirecek Fold-Home konseptini geliştirip, Mersin’de iki konut projesine uyguladım. Apartments, flats, residences, houses, dorms, suites ve offices olmak üzere 7 farklı seriyi barındıran Nef, tasarıma verdiği önemle diğer tüm projelerden ayrışıyor. Foldhome ve Foldoffice konsepti ve projelerimizde  birlikte çalıştığımız dünyaca ünlü mimar ve tasarımcılarla Nef, tasarımın herkes için bir lüks değil bir yaşam biçimi olmasını hedefliyor.
 
 Kimlerle çalışıyorsunuz?
 
Dünyanın en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Lord Norman Foster’ın mimarlık ofisi Foster+Partners, Dubai ’de yer alan dünyanın en yüksek binasi Burj Khalifa, One World Trade Center ’in mimarı SOM, projeleri arasında Londra ’daki dünyaca ünlü Yeni Wembley Stadı, St. Petersburg ’daki Dali Müzesi, Boston’daki Logan ve Hindistan’daki Bengaluru gibi pek çok havalimanı bulunan HOK ve Tago gibi önemli mimarlık firmalarının yanı sıra, uluslararası işlere imza atmış Türk mimarlık firması Autoban ile de çalışıyoruz.
Foldhome ve Foldoffice ünitelerini de dünyanın önde gelen 20 endüstriyel tasarımcısından 12 ’si ile beraber yaratıyoruz. Dom Perignon’un şişesini tasarlayanla da, Bentley’in tasarımcısıyla da, Sony’nin, Siemens’in, Habitat’ın tasarımcılarıyla da çalışıyoruz. Sebastien Leon Agneessens, Dror Benshetrit, Harry Allen, Paul Lewis, Marc Tsurumaki, David Lewis gibi isimlerle tasarım yapıyoruz.

 Foldhome konseptinde kullanım nasıl oluyor?
 
Az kullanılan misafir yatak odası, sinema odası, davet odası gibi alanları katlanır ev konseptiyle evin dışına çıkardık. Sadece misafir gelince kullanılan misafir yatak odasını temizliyor, doğalgaz ve elektrik giderlerini ödüyorsunuz. Boşu boşuna katlanılar bir masraf oluyor bu.
Foldhome bu misafir odasını evinizin dışında, projenin içinde tutuyor. Gerekli olduğunda bir bedel karşılığında kullanıyorsunuz. Binanızın en üst ve en alt katında katlanabilir ev odaları var. Sinema, Playstation, sanat, müzik, misafir, fitness odaları...
 1+1 ev satın alsanızda, 24 odanız oluyor. Odaları kullandığınızda para ödüyorsunuz sadece. İçinde tam donanımlı bir mutfaktan, piyano çalmak istediğinizde kullanabileceğiniz içerisinde küçük bir kayıt stüdyosunun da olduğu 24 farklı üniteden rezervasyon sistemiyle yararlanabiliyorsunuz.

 Brooklyn’de ne yapacaksınız?
 
Çok hızlı yükselen tasarım ve sanatın merkezi olmaya giden Williamsburg bölgesinde, rezidans ve katlanabilir ev konsepti yapacağız. İstanbul’da geliştirdiğimiz foldhome konseptini Williamsburg’a taşıyoruz. Proje, 75 milyon dolara mal olacak.  

 Bizde konut yapmak karlı bir iş. Neden bu kadar uzağa gidiyorsunuz?
 
Dünyada konut markası yok. En marka olarak bilinen Trump dahi Amerika, İskoçya ve İstanbul’da iş yapıyor sadece. Uluslararası marka olmanız için 45 ülkede ürününüzün satılması ve bu ülkelerde ilk 5 içerisinde algılanmanız gerekiyor.
Williamsburg bizim Galata gibi tasarımın merkezi bir bölge.
Konutta global bir marka olmak istiyoruz. 5 yıl içinde yabancı borsalara açılacağız.

 Yatırım amaçlı alındığında kaç odalı ev en doğru karardır?
 
1+1, 2+1’lerin kira getiri oranı her zaman daha yüksektir. Daha çok kazanırsınız. 3+1’in kiracı talebi daha düşüktür. Metrekare birim fiyatı aynı bile olsa her zaman kira karşılama oranı 1+1, 2+1’lerde daha yüksektir. Satmak istediğinizde de daha kolay satıyorsunuz.

İki proje 275 milyon dolara mal olacak

 Dallas’ta ne yapıyorsunuz?
 
Dallas, Amerika’nın ilk 5 büyük ekonomik kentinden birisi. Amerika’nın ilk 100’nde yer alan, 20’den fazla şirketin ana merkezi burada.
Gökdelenlerin arasında, şehir merkezinde büyük eski bir bina satın aldık. Yabancı yatırımcı ortağımız var. Bölgeyi canlandıracağımız ve yaratıcı fikirle gittiğimiz için Eyalet Hükümeti ve belediyeden ekonomik destek de aldık.
 
Nef Dallas 500, 62 bin 226 metrekarelik bir alana yayılacak. Rezidans, konut, mağaza, içerisinde bir otel bloğunun da yer aldığı Nef Dallas 500 projesinde; 9 katlı konut bloğunda 238 adet rezidans, 217 adet otel odası yer alacak. Projede kafe, restoran, sanat merkezi gibi farklı zevklere ve ihtiyaçlara hitap edecek mağazalar da yer alıyor.

Nef Dallas 500, Dallas Eyaleti’ndeki Hilton Otelleri’nin içerisinde bulunan mağaza ve cafelerin iç ve dış tasarımını yapan Amerikalı ünlü mimarlık ofisi Merriman Associates Archites tarafından tasarlandı.
 
 
İnşaata başladık. 200 milyon dolara mal olacak.


Bu Haber 14.04.2014 - 10:05:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.