Ferzan Çelikkanat: Markalı şehir otellerimizi Avrupa’ya yaymayı planlıyoruz

Ferzan Çelikkanat: Markalı şehir otellerimizi Avrupa’ya yaymayı planlıyoruz

Şirketin yeni otel yatırımları hakkında bilgi veren Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, Türkiye’deki şehir otellerini artıracaklarını ve hali hazırda faaliyet gösteren markalı şehir otellerini Avrupa’ya yaymayı planladıklarını açıkladı.


Türkiye’deki turizm ve otel yatırımlarını değerlendiren Er Yatırım Genel Müdürü ve Marriott EMEA Danışma Kurulu Üyesi Ferzan Çelikkanat, şirketin yeni otel yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“En büyük 10 otel zincirinden 9’u Türkiye’de faaliyet göstermeye başladı”

Türkiye’deki turizm yatırımlarını Fortune Türkiye’ye değerlendiren Çelikkanat, “Son üç yıl dünya için zor geçti. Pandemi, savaşlar, ekonomik kriz, deprem, enflasyonist yapı… Yine de bütün bunlara rağmen turizm sektörü, kendini toparlamayı başardı. Doğal ve tarihi güzelliklerinin yarattığı çekim bir yana sağlık ve iş turizmine yönelik potansiyeliyle de Türkiye turizm sektörü, her geçen yıl daha da büyüyor. Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young’ın Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023 raporuna göre, 2023 yılının ilk yarısında Türkiye’yi 746 bin 290 kişi, sağlık hizmeti amacıyla ziyaret etti. Sağlık turizminden elde edilen gelir ise, 1 milyar 33 milyon ABD dolarına ulaştı. 2022 yılında sağlık turizminde 2021’e göre yüzde 88 artış yaşandı. 2022’de 2,12 milyar ABD doları gelir elde edilirken, 1 milyon 258 bin 382 ziyaretçi Türkiye’de sağlık hizmeti almıştı. Türkiye’nin turizmdeki çekim gücü, yatırımlara da yansıyor. Son 10 yılda dünyadaki en büyük 10 otel zincirinden 9’u Türkiye’de faaliyet göstermeye başladı.” ifadelerini kullandı.

“Otel yatırımlarında İstanbul ve Antalya öne çıkıyor”

Türkiye’de otel yatırımlarının da arttığına dikkat çeken Çelikkanat şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’ verilerinden hareketle hazırladığı yatırım raporuna göre, 2023’ün ilk 6 ayında 131 yeni otel projesi 17 milyar TL’lik yatırım teşvikine bağlandı. 82 otel için ise 6,1 milyar TL’lik yenileme başvurusu yapıldı. Rapor, Ocak-Haziran 2023 döneminde yeni yatırımlarda yine İstanbul’un zirvede yer aldığını gösteriyor. Buna göre, proje sayısında İstanbul 28 projeyle birinci, Antalya 18 projeyle ikinci Muğla 10 projeyle üçüncü oldu. Karadeniz’de en fazla yatırım çeken il olan Trabzon, 8 projeyle dördüncü sırayı alırken, Van 7 projeyle beşinci oldu.

“10 yılda 20 otel yapmayı hedefledik”

Raporun da gösterdiği gibi Türkiye’de konaklama sektörü yatırımcılar için cazip bir alan. Biz de bu potansiyeli çok daha öncesinden tespit eden bir firma olarak, 2005’ten beri turizm yatırımlarında bulunuyoruz. “Markalı şehir içi otel yatırımcısı” olma ve uluslararası fon değerine sahip bir gayrimenkul portföyü yaratma hedefiyle hareket ediyoruz. 300 milyon dolarlık bir yatırımla 10 yılda 20 otel yapmayı hedefledik. 2014’te dünyanın en büyük otel gruplarından Marriott Grubu’yla anlaşma yaparak Four Points by Sheraton markasının franchise hakkını aldık. 2015 yılı itibarıyla, otel yatırımlarımıza start verdik. İstanbul Kağıthane, Kartal, Ataşehir, Eminönü, İzmir Bayraklı ve Gebze’de aynı anda altı projeye başladık. İlk otelimiz, 2017 Haziran’ında İzmir’de hizmete girdi. 2021 yılında da İstanbul Kağıthane otelimizin açılışını yaptık.”

“Markalı şehir otellerimizi Avrupa’ya yaymayı planlıyoruz”

2024 yılı için Er Yatırım olarak beklenti ve hedefleri hakkında bilgi veren Çelikkanat, “Er Yatırım olarak, İstanbul başta olmak üzere Türkiye çapında uluslararası zincir markalarla turizm yatırımlarımızı sürdüreceğiz. İzmir, Eskişehir, Konya, Mersin, Gaziantep, İzmit, Çanakkale, Adana, Mardin, Diyarbakır ve Trabzon; hizmet vermeyi hedeflediğimiz öncelikli şehirlerimizden sadece birkaçı. Şehir içi, orta ölçekli iş otelleri kurmayı amaçlıyoruz. Şehir merkezlerinde veya ana arterler üzerinde ulaşımı kolay, çalışan gruba yönelik üç ve dört yıldızlı oteller yapacağız. Ayrıca Türkiye’deki yatırımlarımızı devam ettirirken, markalı şehir otellerimizi Avrupa’ya yaymayı planlıyoruz. Bünyemizde yer alan markalı, şehir içi, iş otelleri portföyümüzü, başta Kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere Almanya, Hollanda, Norveç ve Danimarka gibi ülkelere genişletmek istiyoruz. Yeni yatırımlarda sürdürülebilir ve yeşil enerji yatırımlarına yöneleceğiz. Bu kapsamda 2024’te 3000 kw güneş enerjisi yatırımımızı devreye alacağız.”

“Türkiye’nin 2024’te Fransa’yı geride bırakacağı tahmin ediliyor”

Çeşitli turizm raporlarını karşılaştırarak Türkiye turizmini değerlendiren Ferzan Çelikkanat, “Ernst&Young Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023 raporu, turizm endüstrisi alanında değişen dinamiklerin; trendleri ve öncelikleri de etkilediğini gösteriyor. Artık sürdürülebilirlik, teknoloji, kültürel deneyimler, sağlık ve güvenlik trendleri küresel turizm alanında ön plana çıkıyor. Öte yandan Dünya Turizm Örgütü’nün ‘Turizm Barometresi Araştırması’na göre, uluslararası turizmin 2024 yılında pandemi öncesi seviyelere ulaşması bekleniyor. Olumlu görünüm, Dünya Turizm Örgütü’nün son Turizm Güven Endeksi anketine de yansıyor; turizm profesyonellerinin yüzde 67’si 2024 için 2023’e kıyasla daha iyi veya çok daha iyi beklentiler içinde olduğunu söylüyor. Uluslararası araştırmaların ortaya koyduğu analizler, Türkiye için çok daha parlak. Dünya Seyahat Pazarı’nın Küresel Seyahat Raporu’nda, 2019 ve 2023’te Avrupa’ya giden turist sayısı düştüğü halde, Türkiye ziyaretçi sayısında 2019’a göre yüzde 73’lük artış yaşandığı vurgulanıyor. Rapora göre, Türkiye’nin 2024 yılında Avrupa’da İspanya’dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci ülke olan Fransa’yı geçeceği tahmin ediliyor.” şeklinde konuştu.

“2024’te kongre merkezi yatırımlarının arttırılması gerekiyor”

Türkiye turizminin geldiği noktada henüz istenilen seviyede olmadığını ifade eden Çelikkanat, “Türkiye’nin turizm gelirlerinin GSYİH’ye katkısının son üç yılda yüzde 2,1’den yüzde 5,1’e yükseldiği düşünülürse, 2024’te de sektörümüz gelişerek büyüyecektir. Yine de Türkiye’de turizmin geldiği nokta henüz istenilen seviyede değil, çok daha iyi olabilir. Bunun için de özellikle doğru tanıtım ve pazarlama stratejileri belirlenmeye ve bu alanda yatırım yapılmaya devam edilmeli. Ayrıca Dünya Turizm Örgütü’nün açıklamalarına göre, en hızlı gelişme kaydeden turizm çeşidi kongre turizmi. Üstelik veriler, kongre turizmi katılımcılarının normal bir turiste göre, yaklaşık dört kat daha fazla harcama yaptığını gösteriyor. 2024’te kongre merkezi yatırımlarının arttırılması gerekiyor.” dedi.



Bu Haber 15.02.2024 - 10:17:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.