Savaş Daş

Türkiye Almanya'daki iki zincirden birini kırdı

Tur operatörleri, hava yolu şirketleri ve otelciler bu yıl Almanya pazarında ciddi bir turist geri dönüşü yaşanacağını belirtiyor. Söz konusu haberler yeni olmasa da, bizzat ITB'de teyit edildi.

Otelcilerden Türk ve Alman tur operatörlerinden aldığımız verilere göre, pazardaki artış oranı yüzde 40-60 arasında değişiyor. Değerlendirme yapanların üzerinde en çok durduğu nokta ise, pazarın anahtarı olan Alman ailelerin Türkiye’ye dönmeye başlaması.

Bunlar kuşkusuz sektör için iyi haberler ancak Türkiye’nin genel olarak Avrupa pazarında girdiği fiyat odaklı destinasyon imajını kırıp kıramayacağı en önemli gündem maddesi.

2016 ve 2017 sezonlarında çok ciddi fiyat indirimleri pazarda tutunmaya çalışan Türkiye, şimdi fiyatları, en azından 2015 seviyesine, yükseltmenin mücadelesini veriyor. Türk otelciler, ''2016 ve 2017 sezonunda büyük fedakarlıklar yaparak pazarı ayakta tuttuk. Şimdi sıra, tur operatörlerine geldi. Yükselen Türkiye talebinin fiyatlara yansıması gerekiyor. Pastayı daha adil bir şekilde bölüşmenin zamanı geldi.'' diye düşünüyor.

Tur operatörleri ise fiyat konusunda son derece temkinli. Talebin artması ile birlikte fiyatları yükseltme arayışına giren Türk otelcilere sürekli ''Fiyat konusunda dikkatli olun. Fiyatları çok yükseltirseniz, artışa geçen rezervasyon eğilimleri  tehlikeye girer.'' telkininde bulunuyor.

Tur operatörlerinin  bu yaklaşımı, Almanya'daki Türkiye talebinin büyük oranda fiyatlar tarafından yönlendirildiğini gösteriyor. Türkiye söz konusu olduğunda telaffuz edilen ilk şeyin ''fiyat-kalite dengesi'' olması boşuna değil. Türkiye iyi hizmeti ucuza satıyor.

Almanya pazarında 2018 sayılarına ulaşılıp ulaşılamayacağı konusunda ise bakanlıkla sektör arasında görüş ayrılığı bulunuyor. Bakanlık bu yıl 5 milyon (2015 rakamı) ziyaretçiye ulaşılacağını söylese de, turizmcile bunun çok mümkün olmadığı görüşünde.

Bu yıl ve (muhtemelen) önümüzdeki yıl Türkiye, genel olarak Avrupa özelde ise Almanya pazarında fiyatları belirli bir noktaya yükseltmenin mücadelesini verecek gbi görünüyor.

FUARDAKİ CURCUNA

ITB Berlin Fuarında Türkiye standı bakanların gelmesi ile birlikte feci bir kaosa ve koşturmaya sahne oluyor. Bakanlar fuar alanını gezdiği sırada fotoğraf çektirmek için adeta birbirini ezen insalarlarla karşılaşılıyor. Bu artık öyle bir noktaya geldi ki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu kolundan tutarak standına çekmeye çalışan turizmciler oldu. Firmanızın itibarı bakanla çektirdiğiniz fotoğraf tarafından mı, yoksa verdiğiniz hizmet, servis ve piyasadaki iş yapış biçiminiz tarafından mı belirleniyor?

TÜRKİYE STANDI

Bu yıl ITB Berlin Fuarında Türkiye destinasyon odaklı bir stant düzenine geçti. Stant düzeni ve teması tüm turizmcilerin beğenisini toplarken, Türkiye'nin her bir köşesinden bir değerin yer alması stant alanını görsel olarak da etkileyici bir hale getirdi.

Bu Makale 27.03.2018 - 11:43:38 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.