Savaş Daş

2023 yılında Almanya turizm pazarı nasıl olacak?

2023 yılında Almanya turizm pazarı nasıl olacak?

Dünyanın en büyük turizm Fuarı ITB Berlin, 7-9 Şubat tarihleri arasında yapıldı. Fuar, 2023’te iyi bir turizm sezonu yaşanacağına ilişkin güçlü sinyaller verdi.

Dünya turizminde trendlerin belirlendiği, sezonun şekillendiği ITB Berlin, 3 yıl aranın ardından sadece B2B olarak yapıldı. Tüm ülke stantlarının yoğun ilgi gördüğü, katılımın son derece yüksek olduğu fuarda görüştüğümüz turizm sektörü temsilcileri, şubat ayında gerileyen rezervasyonların mart ayı ile birlikte yeniden yükselişe geçtiğini ve kısa süre içinde yeniden eski seviyelerine ulaşacağını belirtiyor. Satışlar iyi gitse de, Türkiye’nin 2023 sezonuna ilişkin bazı soru işaretleri şimdiden belirmiş durumda. Fuarda turizmcilerle yaptığımız görüşmelerde edindiğimiz belli başlı gözlemler şöyle:

* Türkiye’nin deprem felaketini yaşadığı şubat ayında satışlar haliyle dibe vurdu. Ancak görüştüğümüz tur operatörleri, satışların düşmesinin tek nedeninin deprem olmadığının altını çiziyor.

* Yapılan yorumlara göre, ocak ayında olağanüstü bir erken rezervasyon dönemi yaşayan otellerin, bu güvenle şubat ayında EB indirimlerini geri çekmeleri satışlarda büyük bir düşüşe neden oldu. Yüksek fiyatları gören Almanlar bekleme pozisyonuna geçti.

* Rezervasyonlarda yaşanan bu aksamanın, özellikle ön sezonda boşluklar oluşmasına ve bazı uçuşların iptal edilmesine neden olabileceği düşünülüyor.

* Ön sezonda oluşacak boşluk, yüksek sezonda yine bir yığılmayı beraberinde getireceği için kapasite sorunları yaşanması da olası.

* Deprem ve EB indirimlerinin geri çekilmesi nedeniyle şubatta satışların dibe vurmasının, 2023 yılında da son dakika ağırlıklı bir turizm operasyonuna neden olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

* Türk turizmciler, şubat ayında Türkiye konusunda bekleme pozisyonuna geçen Alman misafirlerin başka destinasyonlara rezervasyon yapmadığını, bu misafirin er-geç Türkiye’ye geleceğini düşünüyor.

* Ülkenin önde gelen tur operatörleri, Almanya’daki tatil satışlarında Türkiye’nin İspanya ile kafa kafaya gittiğinin altını çiziyor.

* Ülkede 4 markasıyla faaliyet gösteren ANEX Grubunun, Ferien markasıyla faaliyet gösteren Coral Travel ve Bentour’un Türkiye programlarını genişlettiği, özellikle seyahat acenteleri ile iş birliklerini yoğunlaştırdığı dikkatlerden kaçmadı.

* Fuara katılan Türk turizmcilerin muhatap olduğu bir diğer konu ise elbette deprem oldu. Alman turizmciler Türk meslektaşlarına depremzedelerin otellerde kalış süreleri, tesislerin depreme dayanıklılığı, otellerde hizmetin aksayıp aksamayacağına dair sorular sorduğu öğrenildi.

* Diğer taraftan, Almanların, yaşanan depremde büyük yara alan Türkiye’ye rezervasyon yaparak bu yaraların sarılmasına destek olma eğiliminde olduğu ifade ediliyor.

* Her şeye rağmen Almanya turizm pazarında Türkiye’nin son derece iyi bir sezon geçireceği düşünülüyor. Türkiye’ye tatile gelecek Alman sayısının 5 milyonu aşacağı öngörülüyor.

* ITB Fuarında Türkiye standının yer değiştirdiği ve daha da küçüldüğü görüldü. Önceki yıllarda Türkiye’nin bulunduğu alan bu yıl Suudi Arabistan’a verilirken, Türkiye standı ise aşağı kaydırıldı. Salonun üst kapısına “Orta Doğu”, alt giriş kapısına ise “Avrupa” yazılmıştı. Türkiye standına üst kapıdan girdiğinizde “Orta Doğu” kapısından giriş yapıyordunuz. Bu durum bazı katılımcılar tarafından tepkiyle karşılandı.

* İlk defa ITB’ye katılan Suudi Arabistan hem stantları hem de kapladığı alanlarla katılımcıların dikkatini çekti. 2030 yılına kadar turizm sektörüne 500 milyar dolar yatırım yapmayı planlayan Suudi Arabistan, tatil ve eğlence turizminde yeni ve iddialı bir oyuncu olacağının sinyalini verdi.


Bu Makale 10.03.2023 - 10:52:42 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.