Emir Hepoğlu

TRT'nin turizm kanalı neden Antalya değilde İzmir'de?

17.20.2009 tarihi itibari ile yayın hayatına başlayan TRT Turizm ve Belgesel kanalı kendisine hedef olarak Türkiye’nin turizm pazarlama yelpazesindeki bölgeleri belirlemiş ve bu hedefe istinaden 5 ayrı dilde yayın yapacağını açıklamıştı.

Kanal Türkiye’yi dünyaya tanıtacak, belgesel meraklılarını da nitelikli yayınlarla buluşturacaktı. Asya, Avrupa ve Afrika kıtasındaki ülkelerde izleyicilerine ilk aşamada uydudan merhaba demek üzere hazırlıklarını tamamlayan kanal 24 saat yayın yapacak ve internet üzerinden tüm dünya ile buluşacaktı. Ülke için gecikmiş ancak geç de olsa akıllıca atılmış bir adım.

Memlekette birkaç kuşak uzun yıllar çoğu Avrupa ve Amerikan yapımı belgeselleri izleyerek dünyayı tanımaya çalışmış, ancak gezmeyi ve okumayı sevmeyen bir milletin fertleri olarak kendimizi ve ülkemizi tanımaktan mahrum kalmıştık. TRT Turizm ve Belgesel kanalı, bizleri yerli malı yurdun malı misali bir dolu kaliteli belgesel ile buluşturdu. Bu bağlamda ciddi bir boşluğu doldurduğuna inandığım kanal, turizm bölgelerinden yaptığı canlı yayınlar vesilesi ile de bizi bize tanıtmaya ve ülkemize gelen konuklarla ecnebice ‘’Türkiye’yi beğendiniz mi ?’’ sohbetleri yapmayı sürdürdü. Turizm adına birde ‘’Turizm Meclisi’’ programı gerçekleştirildi ki bence sektör adına ciddi bir boşluğu doldurdu bu program. Yapımcılığını Erhan TAŞDEMİR’in üstlendiği programın moderatörlüğünü sektörün duayenlerinden Hüseyin BARANER yapıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam bir sezon boyunca yayında kalan program, birçok tatil destinasyonu nu dolaşmış ve oradaki yerel idare yetkilileri ile sektörün profesyonellerini buluşturmuştu. Sonra nedendir bilinmez, program devam ettirilmedi.

Hedeflerin ve planlananların bazıları gerçekleşti, bazıları ise tam manası ile hayat bulamadı. Bir şeyler eksik kaldı. Önce Turizm kanalı, ardından Turizm ve Belgesel kanalı olarak lanse edilen kanal, şimdilerde yayınına sadece TRT Belgesel adı altında devam ediyor. Gerçekten çok kaliteli iş çıkartılmasına rağmen turizm adına çok bir şey izleyemiyoruz ne yazık ki bu güzide tv kanalında. Bu da haliyle, bize ait bir kanalımız olacak, hem de devlet desteği ile diye sevinip göbek atan turizmciler açısından tam bir hayal kırıklığı yaratmış durumda. Geçtiğimiz günlerde görüştüğüm TRT belgesel kanalı yetkililerinden bir hanımefendi, sohbetimiz esnasında kanal adına turizmcilerden pek bir destek göremediklerinden yakınıyordu. Aklıma hemen geçen yıl TRT  İzmir’de, üst düzey yönetici bir hanımefendi ile aramızda geçen diyalog geldi. Aynı şekilde bu hanımefendi de yayın hayatına yeni başlayan genç TRT Turizm ve Belgesel kanalı için turizm dünyasının destek vermesini istiyordu. Ancak anladığım kadarı ile bu konuyu kendi içlerinde de çok netleştirememiş ve destek den kasıtlarının ne olduğunu ben de anlayamamıştım. Fakat kendilerine bir eleştiride bulunmuş, birde öneri sunmuştum. Eleştiri Turizm kanalı olarak yayın hayatına başlandığı, ancak buna rağmen aralarında tek bir turizm kökenli çalışanlarının olmayışı idi. Öneri ise bazı önde gelen isimlerden danışmanlık babında yardım alabilecekleri idi.

TRT TURİZM VE BELGESEL KANALI NEDEN İZMİR’DE?

Bu eleştiri ve önerilerin pek bir işe yaramadığı aşina, zira TRT bir devlet kurumu ve birtakım kararların alınması ciddi vakit alabiliyor. Aynı hanımefendiye sohbetimiz esnasında sorduğum diğer bir soru da, kanalın neden Türk turizminin başkenti konumundaki Antalya’da değil de,  kıyaslandığında daha az iddialı bir ilimiz olan İzmir’de kurulduğu oldu. Doğruya doğru, turizm eğer bacasız sanayi diye anılıyorsa bunun yegane sebebi nevi şahsına münhasır şehir Antalya sebebiyledir. Kimse aklından bile geçirmesin zira İstanbul bile bu konunun muhatabı değildir. Aldığım cevap mantık sınırları içerisinde her ne kadar tatmin edici olsa da, açık söyleyeyim hiç işime gelmemişti doğrusu. TRT İzmir televizyonu gerek, yetişmiş kadro, ekipman, donanım, gerekse stüdyoları dahilinde hazır bir halde olduğu ve buna bağlı olarak TRT’nin güneydeki en büyük istasyonu olduğu gerçeğinden yola çıkılarak bu karar alınmıştı. TRT Antalya ise halen ciddi yatırım gerektiren bir yapıya sahip bulunmakta. Hatta bir dönem kapatılması söz konusu olmuş ve bu konuda kent ahalisinden ciddi tepkiler alınmıştı. Uzun lafın kısası, TRT birçok konuda yenilikler yaparak başarılı bir şekilde büyümeye, sesimizi dünyaya daha fazla duyurmamıza aracı oluyor. Elbette tüm bunlar gerçekleşirken ciddi yatırımlarda söz konusu oluyor. Bu yatırımların bir kısmı da Antalya’ya yapılsa Lara’daki plato büyütülse, TRT Turizm ayrı bir kanal olsa, sektörün önde gelenlerinden danışmanlıklar alınsa, turizmcilerden destek alamamak söz konusu olmasa, daha iyi olmaz mı?



Bu Makale 28.11.2011 - 12:11:44 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.