Necati Çalışkan

Seçim tarihinin turizmdeki önemi...

Referandumu bayram tatilinden sonraki ilk güne koymak siyasi olarak doğru bir karar olabilir.
 Ancak ekonomik ve etik olarak doğru bir karar değildi. Belirlenen tarih sıkıntılar yarattı. Bunu en iyi hissedenlerin başında turizmciler olduğunu sanıyorum. Özellikle yerli müşteriye hizmet verenlerin referandum tarihinden memnun olmadıklarını görüyoruz.

Üzerinde mutabakat sağlanmadan tesbit edilen seçim tarihleri hem insanlara hemde bazı sektörlere olumsuzluklar yaratıyor.

    
Seyahatte olan insanlar Cumartesi ve Pazar günleri oy kullanacağı yerlere olan dönüşlerinde büyük sıkıntılar yaşamışlar. Kimi  oy kullanmaya son anda yetişmiş kimi ise olası eziyeti çekmemek için yola bile çıkmamış. İstanbul’da oy kullanmayanların oranının % 27 çıkması belli ki belirlenen tarihin öneminin bu konuda çok yüksek olduğunu gösteriyor.

    
Karadeniz’de çok kullanılan bir söz vardır  ‘’köküne kıran mı girdi’’ diye. Bende ‘’Diğer günlerin köküne kıran mı girdi de referandum için bu günü seçtiniz’’ diyecek oluyorum ama ‘’Dikilen ceketin davası olmaz’’sözü aklıma geliyor.  Olan oldu geçti bitti. Önemli olan bundan sonraki seçim tarihleri. Artık önümüze bakmak lazım. Gelecek yıl önümüzde çok önemli bir seçim tarihi var...

 
2011 Genel Seçimlerinin tarihi turizmciler açısından ayrı bir önem taşıyor.

    
Önceki yazımda Ramazanın Ağustos ayını kapsaması ve eğer değiştirilmezse genel seçimlerin temmuz ayında yapılacak olması 2011 yazının turizm açısından oldukça sıkıntılı geçmesine sağlayacak demiştim. Yazıma turizmci arkadaşlarımdan gelen gerek yazılı gerekse sözlü destek gösteriyor ki turizmciler seçim tarihini çok önemsiyorlar.


Temmuz ayında seçim olması yazı bitirir...Tavrınızı şimdiden ortaya koymalısınız...

 
Turizmci olarak seçimlerin Temmuz'da yapılmasının turizm sektöründe yaratacağı olumsuz etkiyi en aza indirmek için yol gösterici ve uyarıcı etkinizi göstermelisiniz. Çocuk kucağınıza konulduktan sonra göstereceğiniz tepkinin ne kadar anlamsız olacağını hepiniz çok iyi biliyorsunuz…O nedenle bu önemli konu için biran önce turizmciler olarak harekete geçmelisiniz…Hemde fazla zaman kaybetmeden ve yarını beklemeden bugün.

    
Tüm turizmcilere bugünden itibaren seslerini çıkarmaları gerektiğini bir kez daha yineliyerek turizmciler için seçimin yapılacağı en iyi aylar olarak Nisan ve Mayıs ayları en uygun aylar olabilir diye düşündüğümü söylemek istiyorum…Mesela Mayıs sonu ideal. İlkbahar mevsimi seçim çalışmaları için süper. Ne sıcak ne de soğuk. Turizm içinse yaz hazırlıklarının başladığı ve erken rezrvasyon satışlarının olduğu tarihler. Böylece Haziran ve Temmuz ayını kurtarabilirsiniz. Bu benim kişisel düşüncem...

  
Hükümet seçim tarihini belirlemeden ve oldu bittiye gelmeden Turizm Bakanlığını da arkanıza alarak gerekli çalışmalara hemen başlamalısınız. Başta Türsab ve Turob başkanları olmak üzere tarih konusunda  üyelerinin görüşünü alarak hükümete öneriler götürmeli. Baskı yapmalısınız. Belirlenecek tarih turizm için son derece önemli.

    
Sizin istediğiniz tarih olur veya olmaz ama en azından sektör olarak elinizden gelen gayreti göstermelisiniz. Sesinizi çıkartmalısınız. Ağlamayana meme verilmez bu ülkede siz daha iyi biliyorsunuz…

    
Turizmin Türkiye için çok önemli bir sektör olduğunu tekrar tekrar söylemeye gerek yok. Siyasiler bunu çok iyi biliyorlar. Konuyu gayet güzel kavramalarına rağmen oy uğruna yapılan siyasette bu fırsatlar ekonomik sonucu fazla düşünülmeden çok iyi kullanılıyor.


Sizler turizmciler olarak ; Bu ülkenin  ekonomisine sağladığınız yüksek katkının verdiği gücü kullanarak siyasilere Temmuz ayının ekonomik olarak yanlış olduğunu anlatmalısınız.

    
Sizler Siyasiler olarak ; Seçim tarihi için toplumsal bir konsensüs sağlamalı,  bazı sektörler için hayati önem taşıyan ay ve tarihlerin dayatılmasını kesinlikle bu topluma yapmamalısınız.

    
 ''Şimdiye kadar bizim dediklerimize değer vermeyenlere sayfalarca yazı yazsak günlerce konuşsak, önerilerde bulunsak hiçbir şey değişmez'' diyenleri duyar gibiyim. Haklı olabilirsiniz çoğu zaman siyasilere söz geçirmek çok zor bu ülkede biliyorum...

   
Yine de siz ''mesleğinize ve ekmek teknenize sahip çıkmak uğruna bunu yapın'' derim...

    

    

    

    

    




--


Bu Makale 01.10.2010 - 14:25:33 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Yılgör Demirtaş 15.09.2010 - 04:05

    Malesef size katılamıyorum. Bu seçimde 12 eylül özellikle seçildi. Çünkü öncek anayasa 12 eylül darbesinden dolayı kölevari bir anayasa oluşturulduğu için bir sembolik bir cevap niteliğindeydi. O da bayrama denk geldi. Fakat çok da turizmi etkilediğini sanmıyorum. Oteller gene de doluydu.

  • Refik GÜMÜŞ 15.09.2010 - 12:39

    Sayın ÇALIŞKAN’ın bu önerisine Sayın Adil ÇULHAOĞLU’nun bir makalesinden yaptığım alıntı ile katılmak istiyorum. Avrupa’da başta Almanya, Fransa, Hollanda olmak üzere birçok ülkesine mensup insanlar için yıl boyunca çalışıp tatile çıkmak ‘Yılın en güzel günleri’ olarak nitelendirile gelmiştir. Eylül’ün 12’sinde yapılan referandum daha önce 20 TEMMUZ seçimlerinde olduğu gibi turizm sektöründe ve tatilciler arasında belli ki, bir telaşa yol açmış görünüyor. Daha sonraki yıllarda yine vatandaşlık görevlerimizi de yerine getirmek zorunda kalacağımız dönemlerde tatil için rezervasyonlarını yaptırmış olan tatilcilerin oylarını rahatlıkla kullanıp tatillerine kaldıkları yerden devam edebilmelerini sağlayacak formüller üzerinde acente ve otel yöneticileri ve meslek kuruluşları (TÜROFED, TÜRSAB) olarak çalışmak gerekiyor. Vatandaşlık görevini yerine getirmiş olmanın mutluluğu ile tatil yapma mutluluğunu birini diğerine tercih etmek zorunda kalmadan, beraber yaşayabilme imkanını rezervasyon yaptırmış insanımıza yaratmak çok da zor olmasa gerek. İşte bu nedenle, yılın en güzel günlerini sandıktan önce de tatil, sandıktan sonra da tatil formülü ile devam ettirmek mümkün… Buraya eklemek istediğim bir husus da yaz aylarında, yani yılın en güzel günlerinde, çok uzun süren sınavlar, tercihler ve kayıtlar maratonu. Seçimler 4 yılda bir yapılıyor ama sınavlar ve kayıtlar her yıl devam edecek.

  • Mustafa Kartopu 14.09.2010 - 04:13

    Necati Bey, bir turizmci olarak bu isteğinize katılmamam mümkün değil. Sizi destekliyorum. Kesinlikle katılıyorum. Yalnız seçim tarihleri belirlenirken, Anadolu genelinde öncelikle ekim ve hasat zamanları dikkate alınır. Buna göre ortalama bir tarihte karar kılınır. O da genelde eylul - ekim dönemine denk geliyor. Yaz aylarında nüfusta hareketlilik oluyor. Çoğu insan köyüne, yazlığına, tatile gidiyor. Nüfusa kayıtlı olduğu yerlerden başka bir yerde bulunuyor. Daha gecikince de Doğu'da kar ve kötü hava koşulları hakim oluyor. Seçim tarihlerini belirlemede turizmin önceliği pek başlarda değil sanıyorum.

  • Barış MELETLİOĞLU - BKM TURİZM 14.09.2010 - 02:18

    Necati Bey ellerinize sağlık. Yine biz turizmcileri gelecek aylarda bekleyen tehlikeler konusunda önceden uyardığınız için teşekkür ederiz. Hükümetin 2007 Temmuz tatil dönemine genel seçim koyması, 2010 Şeker Bayramı tatil dönemine referendum koyması karşısında nasıl herkes sessiz kaldıysa 2011 içinde herkesin sessiz kalacağından hiç şüphem yok. Sektörümüzde maalesef hiçbir zaman birlik olunamamış birilerinin dibe vuruşu birilerinin yükselişini sağladığı için kimse kimsenin iyiliğini istemez hale gelmiştir. Hasankeyf için yaptığımız girişimlere nasıl herkes sessiz kaldıysa, Allianoi için yaptığımız birlik çağrıları karşılıksız bırakıldıysa 2011 için görünen sıkıntı karşısında Türsab öncü olmadığı sürece birlik olunamayacağını düşünüyorum.

  • Zafer Cengiz 14.09.2010 - 11:34

    Teknik olarak KÜLTÜR Ağırlıklı Bakanımızın TURİZM'e böylesi bir DESTEK vermesi için- TÜM alışkanlıklarından vaz geçmesi- HATTA Huylarını değiştirmesi gerekmiyor mu...? Özellikle de- SEÇİM döneminde ÖNCELİK'lerin tamamen SİYASET olacağı GERÇEĞİ karşısında- Olmayacak DUA'ya AMİN demekte yine de YARAR VAR gibi..! AYRICA: Bugüne kadar HEP AĞLAYAN TURİZM'e Ne zaman MAMA veridi ki...? ÜVEY EVLAT konumunda kaldığı sürece- KADER'inde (Son 4-8-12 YILDIR Olduğu gibi) sürekli ağlaşan AMA varlığını ve (En BÜYÜK KOZU olan) EKONOMİK GÜCÜNÜ bir türlü ETKİN'leştirememiş olan bir TURİZM LOBİ'miz- Bakalım bu konuda YENİ bir ATAK yapabilecek mi...? ZATEN: İsteyenin BİR Yüzü & Vermeyenin İKİ Yüzü KARA değil mi...? Durum TESPİTİ ve TEŞHİS-TEDAVİ yönünde- Örnek ve SOMUT Önerileri için Necati Bey'i kutlarım...!

  • peri ildan 14.09.2010 - 11:23

    Sn.Çalışkan, Yazınızı okudum ancak suan kı sartlara baktığımızda sanmıyorum kı turızmcılerın bu ıstegıne kulak verileceğini. Bana göre ozellikle bu tarıhler seçiliyor neden mi; Çunku referandumda da gördüğümüz gibi kıyı kesiminden ve metropollerden zıyade oy kullananların cogu dogu halkı ve dogudakı halkın tümüyle destegını almıs bir yönetim kaldı kı dogudakı ınsanların bırakın tatıl yapmaya tatıl planlamayı bıle hayal edecek durumu yok ee bu durumda dogu halkı hukumet için tabir-i caizse cepte. Meramımızı anlatmak için düşünğümüz iktidar yada partililer bir şeylerin önüne geçmek yada karşısındakine oy kaybettirmek için metropollerde özellikle kıyı kesiminde kendisine yarar sağlayacak tarihleri kullanmaktan yana Referandumda da oldugu gıbı!!!! Tatilcilerin kimisi tatilini bırakıp,kimisi bir oydan bir şey olmaz mantıgıyla,kimisinin de ulaşım saatlerınden dolayı oy kullanamadıgına sahıt olduk.Ve belirtmeliyim ki bu bencillik ve hep bananecilik mecliste de kendini gösteriyor dolayısıyla seçimleri hükümet parti çıkarları dogrultusunda kullanmak ısteyeceklerdır ve bu anlayışa sahip bir hükümetle acıkca ve üzülürek ses getireceğini sanmıyorum. saygılarımla

  • cem polatoğlu 14.09.2010 - 09:30

    Umarım turizm bakanımız o güne kadar koltuğunda kalır ve seçim tarihini belirlemekde etkin olur. Bu işi bakan yerine Türsab'ın ele almasında fayda var.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.