Necati Çalışkan

Yerli turist gol attı!

Nedenini ister Avrupa'daki ekonomik krize, ister Rusya’daki devalüasyona, ister Uzakdoğunun atağına, ister Avrupa kupası maçlarına, ister Arap Baharı'na isterseniz başka şeylere bağlayın; ortada bir gerçek var: Başta Rus ve Almanlar olmak üzere, bu sene ülkemize daha az turist gelecek. Bu artık net olarak görünmeye başladı.

Turizmciler yapılan toplantılarda  sıkıntılara çare aramaya çalışıyor bu sezonu en az kayıpla atlatmanın yollarını arıyorlar.
 
Şimdi sorulan soru şu: Acaba İç pazar otelcilerin ve acentecilerin bu sıkıntısına merhem olacak mı.?
 
Acentecilere sordum kimilerine göre olacak kimilerine göre de olmayacak. Olmayacak diyenler geç gelen yaz'ı, hala devam eden sınavları, yeni değişen öğrenim sistemine göre kapı kapı dolaşarak çocuğuna okul arayan velileri, yazın tam ortasında olan ramazan ayını, kredi kart limitlerinin  sonuna kadar dolu olması gibi sebepleri sayıyor. Hepsi doğrudur. Mutlaka bunların etkisi vardır. Ancak çuvaldızı kendine batıran çok az. Biz turizmciler olarak şuralarda hatalıyız diyen yok gibi.
 
Bu sene erken rezervasyon kampanyasında birkaç büyük acenta hariç hiç kimse umduğunu bulamamış. Kestirme yoldan buna bakarak şunu söylemek çok zor olmasa gerek. Yurt dışından gelmeyen turistin boşluğunu yerli turistle doldurmada pek başarılı olacağımızı sanmıyorum. İçinizi karartmak istemiyorum ama dertli aylardan  bu sene kaçış pek mümkün gözükmüyor gibi. Acı ama şimdilik gerçek bu gözüküyor.Yani işin yerli tarafıda sıkıntılı...
 
Ben bu yazımda Erken Rezervasyon kampanyasının bu sene iyi geçmemesinin altında yatan gerçekleri, turizmcilerin yaptıkları hatalar tarafı ile dile getireceğim ve bazı önerilerde bulunacağım.
 
Neden Erken rezervasyon kampanyası bekleneni vermemiştir.?Hangi yanlışlar yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir.
 
Mesela bu yanlışlardan bir tanesi ile başlayayım söze; yurt dışından gelecek turistlerin bu sene azalacak haberlerinin senenin ilk aylarında fazlaca medyada çıkması,  iç turizmde yapılan Erken rezervasyon kampanyalarını olumsuz etkilemiştir. Bir çoğunuzun bu nasıl bir cümledir dediğini duyar gibiyim. Haklısınız bende cümleyi kurarken zorlandım. Ama söylediklerimin yanlış olduğunu sanmıyorum. Bu işin normali yurt dışından turist gelmesi azalınca yerli turist daha fazla yer bulacağından dolayısıyla iç turizmde rezervasyonlarda artış olmalıdır. Bu da son derece olağandır. Ama öyle olmamıştır. Peki ne olmuştur? Yerli turist,  mademki yabancılar gelmiyor o zaman erken rezervasyona da gerek yok demiştir. Haksız da değilllerdir. Sizler hergün öldük bittik oteller boş kalacak diye feryat figan ederseniz birileri bunu size karşı kullanacaktır. Yani bu sene sizin sızlanmalarınız sayesinde yerli turist gücün kendine geçtiğinin bilincinde olmuştur ve size minnettardır. Yerli turist ilk golü atmıştır. İster katılın ister katılmayın gerçeklerden biridir. 
 
Bir başka gerçekte; erken rezervasyon kampanyalarının resmi olarak bittiği ilan edilse de realitede bu kampanyalar hiç bitmemektedir. İlanları incelerseniz hala yüzde 40 indirim yapan acenteler mevcuttur. Bunu engellemek acentelerin yaşadığı gerçekler karşısında pek mümkün olmamaktadır. Herkesin bir haklı sebebi vardır. Ancak bu hareket tüketici nezdinde sektöre olan güvensizliği arttırmaktadır. Tüketici nasıl olsa sistemi bozanlar çıkar önceden parayı bağlamanın bir alemi yok diye düşünmektedir. Çünkü geçmişte de hep böyle olmuştur. Tüketiciyi bu kampanyalar hiçbir zaman bitmeze alıştıran yine turizmcilerdir. Bu da ikinci bir gerçektir.
 
Bir başka konu ise; Erken rezervasyon kampanyası dediğimiz şeyin başladığı tarihle bitiş tarihi arasında indirim oranı bazında tüketiciyi almaya zorlayacak bir cazibesi olması gerekir. Diyelim ki aralık ayında başlayan kampanyada yüzde 50 indirim veriyorsak bunun haziran ayına gelene kadar her ay 5 puan indirilerek son olarak yüzde 10’lara veya 15’lere çekilmesi gerekir ve orada durulur. Peki öyle mi oluyor? Öyle oluyor gibi gözüküyor ama satışları iyi geçmeyen acenteler mecburen yüksek oranlara devam edince tüketicinin kafası karışıyor. Hatta bazı tesislerde aralık  ayında satın alanla haziran ayında satın alan arasında fark bile olmuyor. Üçüncü ama diğerlerinden daha baba gerçek budur.
 
Tüketiciler bunları gördükçe ve yaşadıkça sisteme güvenmemeye başlamıştır. Maalesef bu güvensizlik her sene katlanarak büyüyecektir. Böyle giderse bundan birkaç sene sonra erken rezervasyon kampanyaları tarihe kavuşursa kimse şaşırmamalıdır. Çünkü gidilen yol iyi bir yol değildir. Sağlanmaya çalışılan birlik beraberlik her yıl erezyona uğramaktadır. O nedenle dejenere olan bu sistemde bazı değişiklikler yapılması elzemdir.Bu da gelecekte olması kaçınılmaz  dördüncü gerçektir.
 
Sistemi devamlı bozanlar olduğu sürece tüketici gözünde yüzdelerin hiçbir anlamı kalmayacaktır ve kalmamıştır. Bence önümüzdeki yıl en önemli adım olarak acentelerin şu indirim yüzdeleriyle fiyat ilan etme işini bırakmaları olacaktır. Periyot periyot net fiyatlar yazılmalıdır. Bunu büyük bir acentemiz yapmaktadır ve doğru yoldadır.
 
Böylece yazının sonuna geldik.
 
Dost acı söyler misali bir çırpıda söyledim söyleyeceklerimi. Artık bundan sonrası sizin yapacaklarınızla ilgilidir.

Bu Makale 11.07.2012 - 12:01:29 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Antalya M.K.Altınkılıç 25.06.2012 - 09:50

    Doğru tesbit.kutluyorum.ders almak lazım diye düşünüyorum.mutlaka disipline etmek gerekir.sistem her sene zedeleniyor. Tur operatörleri yasası ne oldu necayi bey sorsanıza bakalım Sayın Başaran bey neler diyecek.

  • Cahide Türkmen 25.06.2012 - 09:05

    Çok doğru söylemişsiniz daha geçen gün bir arkadaşım bir acenteden rezervasyon yaptırmış aynen sizinki gibi olmuş yani önceden parayı yatırmanın bir alemi yok.keşke bizde öyle yapsaydık.

  • Mehmet Akkuş 22.06.2012 - 07:57

    Yine doğrular yine dobra dobra.ellerine beynine sağlık necati abim.

  • Cihan YILDIRIM Acenta 22.06.2012 - 06:58

    Necati Bey sizin yazılarınızı devamlı takip ediyorum. Yazılarınızdaki tespit ve bilgilenirmeler çok iyi ve çok doğru. Bu bilgiler bizleri aydınlatmaktadır. Geçen sene sezonda 1 haftalık tatile 2.500 TL ücret veren misafirimiz bu sene aynı otele 5 ay önceden erken rezervasyon yaptırma istediğinde karşısına çıkan indirimli ücret 3.500 TL dir. Burada 40 varan bir zam vardır. Özellikle Güneydeki otellerin 90 nına yakını bu oranda fiyatlarında zam yapmışlardır. Bu denli yüksek oradan yapılan zamları anlamış değilim. O yüzden yerli müşteride Erken Rezervasyon diye duyurulan kampanyalara artık güvenmiyor. Bir çok Türk misafir Türkiyedeki otellere yabancı İnternet siteleri üzerinden daha uygun fiyatlarla Türkiyeye tatil rezervasyonları yapıyorlar. Otellerin uyguladıkları fiyat politikalarını mutlaka değiştirmeleri gerekiyor. Ayrıca birçok yerli müşteri Herşey dahil yerine Tam Pansiyon Plus olmasından yanadır. Otellerdeki Herşey dahil sadece yanbancı turiste yaramaktadır. Saygılarımla

  • Acenteci 22.06.2012 - 06:04

    Sizin yazılarınızı pek tutmam ama bu yazınız için sizi tebrik ederim. Fiyatı şişirip şişirip 40 basan acenteler var hala? Nerde bakanlık? Tursab? ne iş yaparlar... Bu yapılan tek kelime ile ayıptır ayıp.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.