Necati Çalışkan

Kriterlere uygun kayıtlı bir acente yok

Bu haftaki yazımı facebooktan arkadaşım olan bir kişinin bana gönderdiği özel bir mesaj üzerine kaleme aldım.

Mesaj  aynen şöyle: ‘’TÜRSAB Başkanı Sayın Başaran Ulusoy, her seferinde tüketicilere ‘’Tatil satın alırken TÜRSAB’a üye seyahat acentesi olup olmadığını mutlaka kontrol edin’’ diye nasihat ediyor.  Bende.............isimli acenteden yaz tatilim için erken rezervasyon kampanyasından yararlanarak tatil satın almıştım. Geçen gün televizyon seyrederken yine TÜRSAB başkanı aynı sözleri ısrarla söyleyince içime bir kurt düştü. Olur ya başıma kötü birşey gelebilir dedim ve hemen  acentenin TÜRSAB’a üye olup olmadığını araştırmak için www.TÜRSAB.org.tr  adresinden ‘’Seyahat acentesi arama’’ sayfasına girdim acentenin adını yazdım aynen şu mesaj çıktı  ‘’Kriterlere uygun kayıtlı herhangi bir acente yok’’. Şok oldum.  Acaba kandırıldım mı diye bayağı panik oldum. Sonra acaba belge numarasını  yazsam bulabilir miyim dedim belge no’su kısmına acentenin belge numarasını yazdım fakat o da ne benim tatil satın aldığım şirketin adı yazmıyor. Bambaşka bir isimli şirket çıktı karşıma. ‘’Tamam dedim şimdi hapı yuttum gitti paralar’’ hemen  TÜRSAB’ı telefonla aradım durumu anlattım önce acenteyi isimle onlarda bulamadılar sonrasında belge numarasını sordular epey bir bekledikten sonra acente belgesinin doğru olduğunu  ve sorduğum acentenin o isimle satış yaptığını teyit ettiler merak edilecek bir durumun olmadığını belirttiler ben de biraz olsun rahatladım. Ancak bu arada kan ter içinde kaldım ve dolandırıldım mı diye çok korktum. Bu nasıl bir iştir? Biz tüketiciler acenteleri gazeteye verdikleri ilandaki  veya internetteki isimleriyle biliyoruz. Biz  onların belge adlarının farklı olduğunu nereden bilebiliriz. Bu işte sizce de bir terslik yok mu?...’’
 
Ben de maildeki o acenteyi yakından tanıdığım için mesaj gönderen kişiye  onu daha da rahatlatıcı bir cevap verdim.
 
Ancak bir seyahat acentesinden tatil satın alan bu tüketici arkadaşımızın  ‘’bu işte sizce de bir terslik yok mu’’  sorusu gerçekten sorgulanması gereken önemli bir sorudur diyerek ben de TÜRSAB’ın web adresine girdim başladım gazetede ve internette satış yapan bazı önemli acentelerin isimlerini aramaya. Bu araştırmada gördüm ki gerçekten de bana yazan arkadaş  çok haklıydı. TÜRSAB sitesinde isimle aradığım ve çok iyi tanıdığım birçok acenteyi maalesef ben de bulamadım. Belge numarası ile aradığımda da farklı acente isimleri çıktı karşıma. Ben sektörden olduğum için birçok acentenin satış yaptıkları markaları ile belge adlarının farklı olduğunu biliyorum. Ama bu derece yaygın olduğunu inanın bende bilmiyordum.  Bu durumun daha iyi anlaşılması için bir  örnekle açıklamak istiyorum. Örneğin acentenin gazeteye reklam verdiği markası  hayditatile.com (müşteri bunu biliyor)  Oysa bu acentenin Belge adı; Lale turizm seyahat acentesi (bir yerde yazmıyorsa müşteri bunu bilmiyor) Ticaret unvanı, Çemişkezek Turizm İnşaat ve Tic.LTD.Şti.( müşteri bunu da bilmiyor) Siz istediğiniz kadar belge numarası yazın müşteri sizin belge adınızı veya ticari unvanınızı bilmiyorsa sizi bulması çok zor.
 
Araştırmam sırasında çoğu acentenin TÜRSAB belge numarasını bile web sayfalarında ve gazete reklamlarında bulamadım. Birçoğunun sitesinde sabit telefonları bile yok cep numarası yayınlamışlar. Bazılarının iletişim adresleri yok. Belge adı ile ticaret unvanları hiç olmayanlar çoğunlukta. Yani neresinden baksanız insanların kafalarında soru işaretleri bırakacak eksiklikler var birçoğunda. Bu markalar kimlere aittir, belgeleri var mı, kaçak faaliyet mi yapıyorlar ben bile tereddüde düştüm.
 
O nedenle bu durumda olanlar için  bazı önerilerim var.

Önce acentelerin yapması gerekenden başlamak istiyorum. Böyle marka adı ile  belge adı farklı olan acentelere tavsiyem; gazete ilanlarında ve internet sayfalarında TÜRSAB logosu ve  belge numarasının yanında acente belge adı ile ticari unvanlarını da yazmaları. Aksi halde onları TÜRSAB’dan marka adıyla araştıran tatilcilerin karşısına ‘’Kriterlere uygun kayıtlı herhangi bir acente yok’’ mesajı çıkacak belki de tatilci sizden tatil satın almaktan vazgeçecek bundan da sizin kesinlikle haberiniz olmayacaktır. Hatta  web sayfanızda vergi daireniz vergi numaranız ticaret sicil numaranız sabit telefonlarınız gibi bilgileri yayınlamanızda sizin için fayda var.
 
TÜRSAB yetkililerine de bir tavsiyem olacak. Bu bilgileri  gazete reklamlarında ve web sayfalarında belirtmeyen acentelere kaçak acente muamelesi yapılacağı söylenirse hem tüketici bu acentelerle ilgili bilgi ve belgelere kolayca ulaşmış olur hem de illegal faaliyetlerin bir nebzede olsa önüne geçersiniz.
 
Gördüğünüz gibi tatilciler artık her şeye dikkat ediyorlar. Eğer siz tüketicinin, sizin hakkınızdaki bilgileri açık açık öğrenmesini, kaçak acente olmadığınızı bilmesini, TÜRSAB ve Bakanlık nezdindeki bilgilerinize kolayca ulaşmasını istiyorsanız bunu size birilerinin söylemesine gerek olmadan yapmanızı tavsiye ediyorum. Mutlaka yararını göreceksiniz bundan eminim.
 

Bu Makale 06.06.2012 - 15:43:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • nesrin 24.02.2014 - 08:44

    merhaba turon 9 tarafında iptal ettiğim tatilin parsını ödemekteyim.yani dolandırıldım.mahkemeye verdim ama firmanın sahibinin ismini istiyorlar nasıl bulabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.

  • Fahrettin ÇİÇEK 16.05.2012 - 07:05

    Tur operatörleri belgede yazılı ünvanlarının dışında ticari faaliyetlerini farklı marka veya markalar altında sürdürebilmelidirler. Belgenin sahibi tüzel kişilik aynı belge ile birden çok marka yaratabilir. Bunda hiç bir sakınca yoktur. Lisanslama sürecinde hangi markalarla sektörde faaliyette bulunacağınızı belirtirsiniz veya ileride herhangi bir marka yaratmak istediğinizde de bu markayı TÜRSAB a bildirirsiniz, TÜRSAB ta bu marka veya markaları belgeye bağlayabilir. Tüketici markayı sorgularken bu markanın hangi belgeye bağlı olduğu bilgisine rahatlıkla ulaşabilir. TÜRSAB sadece lisansbelge sorgulama işlemini buna göre düzenlesin yeterli olur. İngiltere deki uygulama da bu şekildedir. Tekbir ATOL lisansına sahip bir tüzel kişilik bu lisans altında onlarca marka ile faaliyet gösterebilmektedir. CAA web sitesine girip markayı sorgularsanız, o markanın hangi tüzel kişiliğe ve hangi ATOL lisansına bağlı olduğunu ve bu tüzel kişiliğin ilgili ATOL lisansı altında daha başka hangi markaları barındırdığı bilgisine rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yeni 1618 sayılı yasa ve turoperatörlüğü ile ilgili ek yönetmeliklerle bu sorunun çözülecektir.

  • Fırsatçı Kamil 15.05.2012 - 08:13

    Kappa Tur diye bir acenta bene goremedim , bir fırsat sitesindede tatil grup diye ilan veriyolar. Bizim de kafamız karıştı, fırsat siteleri guvenlimi degilmi, kappa tur diye bi acenta varmı , acentanın gerçek ismi nedir. Aydınlanmak istiyoruz

  • acente sahibi 14.05.2012 - 08:10

    belge farklı marka farklı olabilir ama bunun disiplin altına alınması lazım.türsab sitesinde bu acentelerin olmaması çok acaip.türsab derhal bilgi vermeli ve bu konuyu halletmeli.

  • turizm üstadı 14.05.2012 - 07:55

    bu konu çok çok önemli.mutlaka bir çaresi bulunmalı.sağolun necati bey önemli birşeyi kamuoyunun dikkatine sunmuşsunuz.

  • Ahmet Mesut Kalener 14.05.2012 - 07:52

    Gerçekten çok doğru söylüyorsunuz türsab.org.tr adresinden isimle aradığım şu acenteleri bulamadım. KAPPATUR, TURON9, TATİLBUDUR, TATİL.COM, TATİLVİTRİNİ.COM, GEZİSİTESİ.COM, TATİLSEPETİ, TATİLPANOSU, TATİLSEVİNCİ.COM, KOLAYTATİL, TATİLHATTI, TATİLGROUP, ETATİL,TATİMERKEZİ, VİPEKONOMİK ben bu acentelerin belge isimlerini bilmek veya aramak zorunda değilim. Belliki bu acentelerin belgelerinin adları farklı veya bsşka birşey var.bu sorun çözülmeli.bu acenteler gerçekte varlar ve faaliyetlerini biliyoruz. ama türsab sitesindeki listede çıkmıyorlar. türsab ne yapmak istiyor.

  • Misafir. 14.05.2012 - 03:44

    Bildiğim kadar TUSAB a A grubu seyahat acentası açılışı için başvuru ücreti olarak 35bin TL ödemek gerekiyor. Bu bedelin yanında şube açmak için de 7bin TL ödemek gerekiyor. Parayı verdin acenta açılış belgesini aldın, fiziki olarak ofisini açtın. Bu acenta adı ile internet üzerinden faaliyet ve pazarlama yapmaya kalktığında TURSA a hiçbir bedel ödemeden kolaylıkla iş yapabiliyorsun. Ayrıca bir tane web sitesi yetmeyip 10 tane farklı isim altında da faaliyet göstersen TURSAB bir bedel almıyor, üstüne Turizim Bakanlığı ÜLKE TURİZİMİNİN TANITIMINA KATKI SAĞLIYOR gerekçesi ile websitesinin giderlerinin bir kısmını karşılıyor. Buradaki tezat, ana belge parası alınıyor, 10larca websitesi adı altında faaliyet beleş, fiziki şube açışılışı paralı. Sanırsam burda TURSAB teknolojiye ayak uydurup, bu tür websitesi üzerinden faaliyette bulunmak isteyenlere her DOMAİN için ödenecek bedel belirlemeli ve uyulması gereken kriterler koymalı.

  • Tunca ÜÇER 14.05.2012 - 01:57

    Necati Bey, çok önemli çözümü ise bir o kadar basit konuyu dile getirdiğiniz için teşekkürler.

  • canan ŞAHİN 14.05.2012 - 11:32

    Konu bu kadar basit. Türsab neden düşünmez ve uygulamaz böyle şeyleri anlamakta zorlanıyorum.biz tüketiciler bunları nerden bilebiliriz.bilgilenirmeniz için sağolun necati bey.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.