Emir Hepoğlu

Resort Turizm Kongresi'nin ardından kulislerde konuşulanlar

Öncelikle kongreye 1000’in üzerine katılım gerçekleştiği için AKTOB yöneticilerini kutlamak gerekir. Zira bu yüksek katılım oranı kongrenin sektör tarafından sahiplenildiğinin en güzel kanıtıdır.

Başta otel patronları olmak üzere, koordinatörlerin, genel müdürlerin, havayolu şirketleri, acente sahibi ve yöneticilerinin yoğun katılımı tüm bu insanların ajandalarına kongreyi çok önceden kaydettikleri manasına gelmektedir. Kongrenin Kundu WOW Kremlin Palace’da yapılması ise ulaşılabilirlik konusunun Resort ve benzeri organizasyonlarda ne kadar mühim olduğunu bilhassa ön plana çıkartmaktadır.

Her şey bu kadar yolunda gittiyse 3. Resort Turizm Kongresi hakkında yazacak fazla bir şey yok diye düşünebilirsiniz. Aslına bakacak olursanız bir dolu konu var konuşulması gereken. Bunların çoğu da kongre esnasında ve sonrasında kulislerde konuşuldu zaten. Eleştiri dozu yüksek bu özel sohbetleri baştan sona sıralayacak olursak eğer;
 
• Açılışın çok uzun tutulması programın sarkmasına sebep oldu. Daha organize bir program akışı Resort Kongresine daha çok yakışırdı.

• Oturum kısmının öğleden sonraya bırakılması salonun o vakte kadar boşalmasına neden oldu. Bu akışın 4. Resort Kongresi için tekrar gözden geçirilmesi iyi olur.

• En büyük pazarlarımızdan Rusya neden yoktu ?. Davet ettik de gelmediler mi yoksa çağırmadık mı ?. Hadi onlar gelmedi peki ya Rus pazarı ağırlıklı çalışan tur operatörleri onlar neredeydi ?

• Çin, İran, Hindistan ve Amerika pazarları neden konuşulmadı. Bu ülkelerden neden yeterli sayıda turist alamadığımızı konuşmak üzere ilgili konuklar niçin davet edilmedi ?.

•Neden kongrenin bir ana TEMA’sı yoktu diyen çok oldu. Örneğin sürdürülebilir turizm !. Konuşmaların arasında çokça değinildi evet ama tema olarak işlenseydi daha önemli sonuçlara ulaşmaz mıydık ?.

• Sayın Akaydın kongreye gelmeyen Turizm bakanına çok sert çıkıştı. Haklımıydı haksız mı tartışılır ancak bu vesile ile hem geçtiğimiz yılın rövanşını almış hem de adet edindiği üzere iktidar partisini eleştirerek bir geleneği yerine getirmiş oldu. Ayrıca başkan Akaydın imar problemlerini ya da gelenek haline getirmiş olduğumuz muadil problemleri konuşacağımıza küresel iklim değişikliklerini ve bunun turizme olacak etkisini konuşalım derken sektörü çoğu turizmciden daha fazla ciddiye aldığını göstermiş oldu.

• Osman Ayık beyefendinin konuşmasında ki eğitim vurgusu çok kişi tarafından ilgi ve takdirle karşılandı. Ancak sektörün en büyük eksiklerinden biri olan bu mühim konuya daha fazla değinilmesi ortak kanıydı.

• Kruvaziyer turizmi konusundaki eksik yanlarımız bir kez daha vurgulanırken, konu yine durum tespitinden öteye gidemedi ne yazık ki. 

• Peter Long grafikler ile bezediği uzun sunumunda ülkemizin onca turizm profesyoneline bir sınıf öğretmeni edasında ders vermeye çalıştı. Tipik Avrupalı çok bilmişliği ile kendini bilen, salondakileri ise yeni öğrenen durumuna koydu. Hatta bir ara yanlış organizasyona geldiği ya da sunumu karıştırdığı konuşuldu konuklar arasında.

• Kongre sonrasında en çok merak edilen konulardan bir diğeri ise ‘’Sonuç Bildirgesinin’’ ne zaman açıklanacağı oldu. belki hazırlanıyor ve daha sonra yayınlanacaktır, kim bilir.

• Ayrıca kongrenin bir performans değerlendirmesi yapılmakta mı, geçmiş yıllara ait benzer çalışmalar var mı bunlarda çok konuşulanlar arasındaydı.

• Kongrenin akademik ayağının eksik olduğu da katılımcılar arasında yaygın bir kanı. Üniversitelerin eksikliği ziyadesi ile fark edildi ve konuşuldu.

• Sektör çalışanlarının sesini duyurmak, onları temsil etmek için hiçbir dernek, kuruluş vb organizasyon ne salonda ne de konuşmacılar arasında yoktu !.

• Ha unutmadan bizim ülkede turizm 30 yılla sınırlı değil. Her ne hikmetse hep böyle konuşuluyor. Çok daha önceleri geçmiş 30 yılın zeminini hazırlayacak çalışmalar ve hamleler yapılmış hatırlatmakta fayda var !.
 
Emir HEPOĞLU TRIO TO DO
 

Bu Makale 06.02.2014 - 15:34:10 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Kaya Gürlersan 07.12.2013 - 08:31

    Sevgili Emir Kardeşim Suya sabuna dokunmadan yaptığınız nazik yorumunuz için sizi kutlarım. Bu güne kadar bu tip bir yorum HİÇ YAPILMADI dersem abartmamış olurum. Ben, naçizane bu tip toplantısempozyumkongre ne derseniz organizasyonlara sayısız kere katıldım ama emin olun artık katılmıyorum sebebi ise yazdığınız başlıklardan. Bugüne kadar hiç sonuç belgesinin yayınlandığını, bir sonraki toplantıda bir evvelki toplantının gündeminde olan konuların NE YAPILDI ? NASIL AKSİYONLAR ALINDI ? gibi özeleştirinin yapıldığını hiç hatırlamıyorum. kısaca her organizasyonun iyi niyetle başlamasına rağmen laf ola torba dola dan öteye gitmemesine üzülüyorum. Ümit ederim siz bir ilki paylaşır, başkalarının yapamadığını yapmaya çalışır ve buda takdir edilirde ben BU SEFER YANILDIM BRAVO derim. Her zaman farklı yaklaşımlarınızın olduğunu biliyorum. HADİ KOLAY GELSİN Sevgilerimle

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.