Prof. Dr. Tuncay Neyişçi

Pamukkale Tusan Motel ve Kapadokya Göreme Otel

Pamukkale Tusan Motel ve Kapadokya Göreme Otel

Biri Kapadokya diğeri Pamukkale de iki öncü turistik otel. İkisi de deniz kıyısında değildi. İkisi de yıllar önce kapandı. İkisi de UNESCO’nun hem doğal hem de kültürel miras listesine girmişti.

Pamukkale Tusan Motel ve Kapadokya Göreme Otel.

Pamukkale Tusan 1960’lı yılların başlarında turizmin bir sanayi olduğunu vurgulamak amacıyla art arda açılan oteller zincirinin bir halkası olarak Pamukkale’de açılan ilk konaklama tesislerinden biriydi.

Peribacalarına benzeyen mimarisiyle Göreme Otel 1970’li yılların başında Kapadokya’nın kartpostallara konu olan ilk oteli olarak hizmete girmiştir.

37320522-A3F1-4CC8-95EF-2D2084A4735B

Turizmin sanayi olduğu iddiasıyla inşa edilen Tusan (turizm-sanayi) Pamukkale’yi Pamukkale yapan kar beyazı traverten oluşumların tam da içine yapıldı (inşa edildi). Bunu diğer tesisler  izledi.

Aslında bu, Pamukkale değerlerine uymasa da, kitle turizmi olarak da adlandırılan güneş-deniz-kum temel ürününü pazarlama odaklı turizm anlayışının  bir uygulamasıdır. Bu anlayışta ürün (güneş-deniz-kum) araç (konaklama tesisi) aynı mekan içinde bulunur. Yani, konaklama tesisinin kapısından çıkar çıkmaz temel ürüne ulaşabilirsiniz. Sonraki yıllarda bunun bir hata olduğu anlaşılacak ve ürün (traverten teraslar) üzerindeki araçlar (konaklama tesisleri) 1990’lı yılların sonuna doğru yıkılarak üründen uzaklaştırıldı ve ürün koruma altına alındı.

Kapadokya’da yaşanan ise tamamen farklı. Göreme oteli 1970’li yılların başında ürünün (peri bacaları) uzağında Nevşehir kentinin içinde inşa edilmişti. Yetmişli yılların kitle turizminin (güneş-deniz-kum) cazibesini kaybetmeye bireysel turizmin yaygınlaşmaya başladığı yıllar olduğu hatırlandığında bunun çok yerinde bir karar olduğu anlaşılır. Kent içindeki konaklama tesisinizde kalacak ve seyahat nedeniniz olan ürüne/ürünlere ulaşmak için belirli bir yol kat etmeniz gerekecek. Bu anlayışta konaklama tesisi ile ürün farklı mekanlarda bulunmaktadır. Göreme oteli , 1973-1990 yılları arasında hizmet verdi ve ürünün (peribacaları) hemen içine yapılan konaklama tesislerinin rekabetine dayanamayarak kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Kapadokya’da konaklama tesisi , peribacaları arasındaki sarmaş-dolaş ilişki meydanda . Bu nedenle midir bilinmez, tüm özgünlüğüne karşın  Kapadokya Çağımızın 7 Harikası listesine bile girememiştir. Seçilen Petra/’da (Ürdün) ürün alanında tek bir tesis görmediğimi itiraf etmeliyim.  Kapadokya nire, Petra nire!

Birbirinin tam tersi iki olaya da tanık oldum. Tursan motelde odamdan çıkıp traverten havuza girdiğimi anımsıyorum. Göreme otelinin kapısına kilit vurulmuş fotoğrafı arşivimde. Bir dünya markası olan Büyük Kanyon’u (ABD)  gezmek için Las Vegas’a gitmek ve 8 (4+4) saatlik bir otobüs (tur)  yolculuğu yapmak zorunda kaldığımı söylemek zorundayım.

Evet, sıkıntılı yıllardan sonra, turizmde rekorlar yılı yaşıyoruz, yaşadığımız iddia ediliyor. Antalya’da turist sayısı 15 milyona ulaşabilecek mi? Sektör bu konuya kilitlenmiş durumda. Ulaşırsak turizm patlamış olacak. Öyle ise Kime ne Pamukkale’den, Kapadokya’dan., Tursan Motelden, Göreme Otelden, bunların niye açılıp niye kapandığından.

Dedim ya, turizm buysa ben patlıcan musakkayım.


Bu Makale 20.11.2018 - 19:52:20 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • tuncay neyisci 03.01.2019 - 08:37

    ak isterim, Antalya da konuğum da olabilirsiniz. tel 5324083228

  • tuncay neyisci 03.01.2019 - 02:47

    Sevgili Ali bey, yazdıklarım olayın benim tarafımdan nasıl göründüğüyle ilgilidir. sizin başka deneyim ve düşüncede olmanız son derecede normal. ben de uzun yıllar (1980-2010) rehberlik yapmış, Pamukkaleyi, Alman, İngiliz, Amerikalı turuistlerle defalarca gezmiş bir kişiyim. buna tüm Türkiye'yide ekleyebilirsiniz. sizinle görüşmek, tartışm

  • Ali Aktürk 22.12.2018 - 09:03

    Tuncay bey yazılarınızı okuyorum.Pamukkale -Hierapolis konusunda sansürsüz olarak yaşananları sizlere anlatmak, sizin kanalınızla tüm turizmcilere ve Pamukkale hakkında yanlış bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve eksikliği tamamlamak isterseniz Denizli'ye beklerim.20 yıl Pamukkale ören yerinde yöneticilik ve uzun yıllar Pamukkale Turizm Derneği BAŞKANLIĞI yapmış biri olarak sizleri Denizli'ye bir öğle yemeğine davet ediyorum.YAŞAYAN TARİHİ KENTLER YARATAMADIKTAN SONRA HER ANTİK ALANI SABAH 07.00 AKŞAM ÜZERİ GEZMEYE KAPATTIĞIMIZ SÜRECE TURİZMDE BİR YERE VARAMAYIZ.GEÇMİŞTE PAMUKKALE YAŞAYAN BİR TARİHİ KENTTİ.OTELLERİN YIKILMASI, TRAVERTENLERİN KAPATILMASI İLE TÜRK TURİZMİ VE BÖLGE TURİZMİ BÜYÜK YARA ALDI.YUNANLI TURİZMCİLER SEVİNMİŞTİ 14.Mayıs.1997 TRAVERTENLERİN İNSAN ÖĞESİNE YASAKLANMASINA......İNŞALLAH GELİRSİNİZ DE SİZLERE HIERAPOLISI KARIŞ KARIŞ ANLATIRIM.05427257575 ali aktürk

  • tuncay neyişçi 24.11.2018 - 09:41

    Sayın Ser, içinde olsun olmasın (ki henüz yoktu) turizmde 1970 önemli bir değişim yılıdır. İstatitiklere bakınız sanayi sektöründe çalışanların azalmaya hizmet sektöründe çalışanların artmaya başladığı yıllara denk gelir. kitle turizminden bireysel turizme geçişin temel nedeni budur. kitle turizmi bedensel rekreasyon talebinin bir aracıdır. bireysel turizm ise beyinsel rekreasyonun. doğrudur. 1970li yıllarda ülkemizi ziyaret edenleraslında bireysel turizm talebinde olanlardı. o nedenle pamukkale, kapadokya'yı tercih ediyorlardı. o dönemlerin paket tur sayılarına, ören yerleri ve müzelerin ziyaretçi sayılarına bakın anlarsınız bunu. gelir seviyesi yüksek, güneş deniz kum dışındaki farklı coğrafyaların ve ürünlerin peşinde olan insanlardı. otele değil (ki otel kitle turizminin merkezini oluşturu) bu farklı ürünlere odaklı turistlerdi onlar. biz bunları anlayamadık ve kitle turizmini önplana çıkardık. bugün yaşadığımız yapısal sorunun kökünde bu var. yazımda da bu noktaya dikkat çekmeye çalıştım. biz turizm değil otelcilik konuşuyoruz

  • metin ser 22.11.2018 - 02:49

    sayin neyisci yaziniz ilgi ile okudum . Yzinizda -Yetmişli yılların kitle turizminin (güneş-deniz-kum) cazibesini kaybetmeye bireysel turizmin yaygınlaşmaya başladığı yıllar olduğu-nu belirtiyorsunuz. Bu dogru degil cunku o yillarda yabancilar icin Turkiyede tatil turizmi olusmamis, yapilan tesisler kültür turizmi hedef alinarak yapilmisti. Soyle ki Turizm Bakanliginin kurulus tarihi bile 1963 yilidir. 1961 yilinda ileri görüslü yatirimcilar Tusan Turizm sanayii AS yi kurdular ve 1962 yilindan itibaren Tusan oteller zinciri olusturuldu. Bu zincir otelleri soyle idi . Tusan Canakkale , Tusan Bergama, Tusan Kusadasi , Tusan Manavgat, Tusan, Pamukkale Tusan, Urgup Tusan, Avanos Tusan,Nevsehir Tusan. Bu oteller yegane avrupa standardinda ama dusuk oda kapasitesi ile hizmet veren tesislerdi. Istanbul Hilton nasil bir okul oldu ise , Tusan otelleri de iyi bir okul ve ornek olmuslardir Turkiye otelciliginde. Bugun sadece Tusan Canakkale ve Tusan Kusadasi kimliklerini devam ettirmekte olup diger tesisler kiraya verilmis veya kimlik degistirmislerdir. Urgup Tusan da Saffet Bey, Canakkale Tusan da Zekai bey , allah rahmet eylesin ikisine de cok iyi otelcilerdi, örnek insanlardi. 1960 li 1970 yillarda hatta 1980 li yillarda yabanci gruplari konaklatacak dogru durust bir tesis bulmak cok zordu, asil zorlu yillar o yillardi . o yillarin sikintilarini duayen olan acenteler ve duayen acenteler bilir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.