Prof. Dr. Tuncay Neyişçi

Termessos’un tiyatrosu 

Termessos’un tiyatrosu 
Antalya turizmi için kafa yormaktan henüz yorulmadığımız yıllardı. Devlet tiyatrosu, devlet senfoni orkestrası, opera ve bale, gibi sanat kurumlarının kazandırılmasında aktif rol almış Antalya Sanat Derneğinin kurucu üyelerinden biri olarak bir öneride bulunmuştum. Yanılmıyorsam Aspendos Opera ve Bale Festivalini gündeme getirdiğimiz yıllardı. Saygın orkestra şefimiz Rengin Gökmen’i de davet etmiştik. Alternatif önerimi ona da sunduğumu hatırlıyorum.


Aspendos Tiyatrosu
'nun muhteşem bir yapı olduğundan kuşku yok. Ancak yakın coğrafyamızda onunla yarışabilecek pek çok antik tiyatro var ve onların birçoğunda benzeri etkinlikler düzenleniyor. Atina Akropolü girişindeki Herodes Attikus Odeonu bunlardan biridir ve yaklaşık 30 yıl önce burada tuvaletli kadınlar ve smokinli beylerin katıldığı bir etkinliğe tanıklık etmiştim. Benzeri bir etkinliği 1983 yılında yaklaşık 2 ay kaldığım İspanya’nın Merida kentindeki Roma Tiyatrosu'nda da yaşamıştım.  Akustiği ile ünlü Epidauros tiyatrosunu ziyaret ettim ancak orda düzenlenen bir etkinliğe katılma imkanım olmamıştı. 

Öyle ya da böyle, Aspendos Opera ve Bale Festivali 30 yılı geride bıraktı.

Gelelim benim yaşama geçirilememiş alternatif önerime: Termessos Tiyatrosu. Küçük de olsa (3500 kişi) kolaylıkla onarılıp kullanılabilir hale getirilebilecek bir tiyatrodur. En ilginç özelliği deniz seviyesinden 900 m yükseklikte olmasıdır. Ancak bu konum Termessos Tiyatrosuna yaz aylarında doğal soğutucuya sahip olma imkanı da sunar ki, sıcak yaz günleri ve geceleri için hiç de yabana atılabilecek bir özellik değildir. 

Ziyaret etmiş olanlar bilirler, motorlu araçların götürebileceği noktadan Tiyatro ya da kent merkezine kadar yaklaşık 20-25 dakikalık bir patikanın tırmanılması gereklidir. Doğal iklimlendiricinin bazıları için en ağır bedeli belki de budur. Ancak kutsal Solimos Dağı eteklerine yerleştirilmiş Tiyatronun sunduğu muhteşem manzara bu yorgunluğu hafifletecek hatta unutturacak güzelliktedir.  

Yaklaşık 1 km uzunluğundaki tırmanma patikasının standardının yükseltilmesi ve ortamın ruhuyla uyumlu biçimde aydınlatılması her halükarda gerçekleştirilmelidir. 

Etkinliklerin hava kararmadan sona erecek biçimde düzenlenmesi yaya ulaşımını kolaylaştırsa da ben etkinliklerin kuşluk vakti ya da gece yapılmasının çok daha çekici olabileceğini düşünüyorum.  her sene en azından bir piyano eserinin seslendirilmesi de koşullarımdan biriydi. Neden mi? 

Piyanoyu oraya nasıl çıkaracaksınız? Bana göre işin can alıcı noktası buradaydı. Helikopterden başka çözüm yok. Piyanonun helikopterle Termessos Tiyatrosu'na taşınması başlı başına bir olay. Bir de buna piyano çalacak virtüözün ününü ekleyiniz ve bunu gelenekleştiriniz. 

Bu “çılgın” öneriye sadece o zamanlar Sabah Akdeniz’de turizm yazıları yayınlanan Antalya Tanıtım Vakfı başkanlığı yapmış saygıdeğer dostum Nizamettin Şen’den yanıt geldi. Köşesinden bu proje gerçekleşirse helikopter kirasını karşılayacağı sözünü verdi. Proje gerçekleşmedi aslında ciddiye alan da olmadı. Ancak Nizamettin dostumun sözü kayıt altında arşivde.  Bir gün bu proje gerçekleşirse sözü hala geçerli mi? bilmiyorum.

İşte öyle bir şey…

Bu Makale 20.01.2024 - 13:31:33 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Sözümden dönmem

    Nizamettin Şen 22.01.2024 - 04:43

    Değerli Dostum, Söz verdiğimde sözümden dönmem bilirsin. Senin güzel ifadenle “Antalya’yı gardorop gibi kullanan turizmciler” den değilim… sevgilerimle

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.