Emir Hepoğlu

Kalifiye personeli elde tutma klavuzu

‘’Nasıl olsa çalıştıracak taze kan bulamıyoruz, bari elimizdekini kaybetmeyelim hocam’’ kıvamında kaleme alınmış, kılavuz niteliğinde uçuk, kaçık az biraz da fantastik makaledir.

Sektör genelinde, başta Almanlar olmak üzere, Avrupa pazarının geri dönüşü adına ılık rüzgarlar eserken, elbette nevi şahsına münhasır basınımız en genişinden bu ve benzeri iç açıcı haberlere sıklıkla yer veriyor haklı olarak.

Haklılar diyorum zira kötü haber duymaktan toplum olarak gına geldi hepimize.

Bu bağlamda benim de siz değerli turizm sektörü temsilcilerine bir iyi bir de kötü haberim olduğunu bildirmekten tarifsiz bir mutluluk duyarım.

Hangisini önce istersiniz?

Her neyse ben önce kötü olanı söylüyorum iyi dinleyin;

Bundan gayrı otellerinizde çalıştıracak doğru, dürüst, donanımlı, sadık ve profesyonel personel bulamayacaksınız. Sektör ve beraberinde meslek artık o kadar da cazip değil birçokları için.

Zaten bu emekçi tayfa zaman içerisinde ezildi, ötelendi, örselendi, kandırıldı ve en nihayetinde küstürüldü.

Bu kadar insan nereye gitti şeklinde soran mabadından bihaber ağalara söyleyin beklemesinler. Zira herkes ‘’beni köyümün yağmurlarında yıkasınlar’’ naraları atarak ilk otobüsle memleketine döndü.

Bu esnada, koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler hesabı çevremiz sonradan olma bir dolu çakma duayen (!) ile doldu taştı ki o da apayrı enteresan bir mevzu.

İyi haber ise şu: Not alınız lütfen. Kaçıp kaybolma konusunda henüz karar vermemiş ya da kafası karışık ama işinde gücünde, gayet randımanlı çalışan emekçi tayfayı bir süre daha elde tutmanız mümkün olabilir.

NASIL MI ?

Vallahi bence çok cinyıs bir fikre ihtiyaç yok.

Cebinizdeki akrebi bir süreliğine çıkarıp kavanoza koyun. Unutmayın ki onlar için 150 TL maaş farkı bile çok değerli bu aralar. Empati yapın yahu.

Lojmanlarınızın konforu, temizliği vs. ile otel odası kıvamına ivedi olarak getirin. İnsana insanla hizmet verdiğimiz gerçeğinden yola çıkarak, insana ve yattığı yere değer verdiğinizi gösterin.

Çok zor olmasa gerek, yemek kalitesini artırın, personel yemekhanesini a la carte restorana çevresini ise gerçek bir yaşam alanına dönüştürün. Zıtarbaks muadili bir cafe yapın ki çalışanlarınız her daim ve en badavasından vayt çaklıt moka grande içebilsin.

Çalışanlarınıza kötü davranan, aşağılayan ego-manyak yöneticileriniz varsa hiç geciktirmeden personel girişine darağacı kurun ve ölmeyecekleri şekilde, beyinlerine kan dolana kadar baş aşağı asın onları. Hatta ibreti alem olsun diye günlerce orada bırakın. Emin olun çalışanlarınız bundan çok hoşlanacaktır.

Her 15 güne bir, başta kendiniz olmak üzere, tüm yönetim kadrosuna dansöz kıyafeti giyerek öğle ve akşam yemeklerinde gerdan kırın, göbek atın. Bu çalışanlarınızı çok acayip şekilde pozitif olarak etkileyecektir.

Kazan dairesi civarında boş alan ayarlayıp bir stres atma odası meydana getirin. Burada birbiriyle anlaşamayan çalışanların boş vakitlerinde dövüşerek rahatlamalarını sağlayın. Hatta bahis oynanmasına ve tavuk dövüşüne bile göz yumun.

Durak harici indirmeyen servis şoförünü, puantajı eksik tutan ik görevlisini, kepçeyi inatla az dolduran yemekhane çalışanını, soyunma dolaplarını ve duşları iyi temizlemeyen engelli kadrosunda ki meydancıyı herkesin gözü önünde paintball tabancasıyla kurşuna dizin. Boya toplarını kafasına, gözüne Allah ne verdiyse yapıştırın. Bu çalışanlarınızın gözünde sizi büyütecek ve size olan güvenlerini artıracaktır.

Barmaid kıza açılamayan garson delikanlıya ağabeylik, oğlunun sünnetine kirve arayan stewart a ise babalık yapın. Housekeeperınız hanımefendiye yanına muhasebe ve ik müdürü hanımları da alarak maidlerin altın günlerine kısır yaparak katılmalarını mutlaka sağlayın. Çalışanlarla yönetici kadronun kaynaşmasını sağlayacak birebir hareket olarak tarihe geçecektir bu.

Tüm bu önerilerim daha önce Antalya belek, kundu bölgesinde 5 yıldız ve üzeri lakşıri resortlarda denenmiş ve müthiş başarıya ulaşmış ödüllü çalışmalardır. Başarısız olma imkan ve ihtimali katiyetle yoktur. Denemesi bedava ve çözüm garantilidir.

Şaka la şaka.

Bundan böyle bırakın yemekleri, lojmanı düzeltmeyi, hasbelkader iş görüşmesine gelen zavallıyı bikini ile karşılasanız yine de istediğiniz kalitede çalışan bulamayacaksınız.

İnanın Asya bozkırlarından getirdiğimiz uzak akrabalarımız da kesin çözüm olmayacak.

Tek çözüm CEPDEKİ AKREBİ çıkartmak.

Hem de bir an önce!

Bu Makale 12.01.2018 - 10:50:35 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Gökhan Erkan 27.03.2018 - 01:03

    Keşke şakanızdaki hiciv harici tavsiyeleri anlayacak donanımda insanlarımız olsa. Bu güzel ve öz bakışınızı " ne deyo,len bu hıy*r" diyerek anırarak gülenler yüzünden yazınız ulaşması gereken kitlelere ulaşamayacak herhalde. Bin yıl sonra anlaşılacağınızdan yana ümitliyim. Eğitimin dahi ne olduğunu bilmeyenlerin, insana değer verebileceğini düşünmek yalnızca bir hayal.

  • Vedat 16.01.2018 - 12:11

    Kimsenin umurunda değilki donanımlı nitelikli personel , sonuçta all inc. sistemde her iş bir şekilde yürüyor ve bu kadar genç nüfus 1-2 sezon tatil bölglerine takılıp kaçıyor.kasa doluyorsa problem yoktur.tabi Kerem bey in problemi odaları gerçek değerinde satmak neden satılmadığının cevabını kendi çooook iyi biliyor ama burası siyasi arena değil.Herkese Selmalar.Sektörden ayrılan Küskün VEDAT

  • Kerem 13.01.2018 - 10:07

    Odaları nasıl gerçek değerinde satabiliriz asıl onu söyleyin siz! Gerisi kolay!

  • Kaya Gürlersan 13.01.2018 - 12:01

    AFERİN KOCA YÜREKLİ ADAM. Ne çare okuyan bırak patronu sana hak veren yöneticiyi mumla adrasan bulumazsın

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.