Emir Hepoğlu

İNOVASYON EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ

Türk Turizminin tamamlaması gereken eksikleri üzerine kaleme alınmış yoruma ve eleştiriye açık bir tespit yazısıdır bu okumakta olduğunuz makale.



İKİ ADAM BİR FİKİR

Uzun süredir kafa yorduğum ve ziyadesi ile zihnimi meşgul eden bir konu hakkında geçtiğimiz günlerde ilginç, bir tesadüf eseri, yalnız olmadığımı anladım. İkisi de kendi alanlarında Nirvana’ya ulaşmış ancak farklı sektörlerde uzmanlaşmış Duayen isimler, aynı günün sabahında ve akşamında farklı yerlerde, aynı konu üzerine konuşmaları arasında gayet uzun bir şekilde vurgu yaptılar.

Bu değerli isimlerden biri sektörün yakından tanıdığı başarılı turizmci İrfan DEMİROK, diğeri ise Tiyatro dünyasının mihenk taşlarından sevgili Ali POYRAZOĞLU. İrfan bey ofisinde yaptığımız bir sohbet esnasında,  Ali POYRAZOĞLU ise TV 8 ‘de yayınlanan programında konukları ile gerçekleştirdiği hoş muhabbet sırasında aynı konuya değindiler, ‘’ Türk Turizminde İNOVATİF Düşünce eksik’’.

Ali POYRAZOĞLU’nun çıkış noktası, yurtdışında her yıl onlarcası yapılan Tiyatro Festivalleri üzerine oldu. İngiltere’nin bir küçük kasabasının on binlerce ziyaretçi alarak, nerede ise dünyanın hemen her ülkesinden oyunların sergilendiği, yarışmaların yapıldığı bir organizasyona ev sahipliği yapması ve bundan milyonlarca avro kazanç elde etmesinden dem vurdu. Bizde ise bu tür organizasyonların zayıflığından ya da hiç olmamasından ve dolayısı ile bu ve benzeri turizm konularında ilgililerin İNOVATİF bir çalışma yapmadığından hayıflandı. Son derece haklı bir çıkıştı bu; zira ağzımızı her açtığımızda on iki ay turizmden bahsederken, deniz, kum, güneş haricinde termal, ya da kış turizmini sürekli dillendiren bizlerin alternatif turizm arayışlarımıza gayet güzel bir örnek teşkil etmekteydi.

İrfan DEMİROK ise uzmanlık alanına yönelik yaptığı yorumda, Türk turizminin geleceğinin gayet parlak olduğuna, ancak özellikle oteller açısından bir tekdüzeci tavrın ve kopyacılığın benimsendiğini, dolayısı ile İNOVASYON yapılmadığını, yatırımcı ve yöneticilerin genelde başarılı modelleri kopya ettiğine değindi. Oldukça haklıydı da, zira verdiği hizmet açısından iyi bir seviyeyi yakalamış herhangi bir tesisin, ne, neden, niçin, nasılına bakılmadan yüzeysel bir şekilde taklit edilmesi, genelde kopyacı taraf için hüsranla sonuçlanmaktaydı. Her sezon bu ve benzeri örnekleri onlarcası ile görmek nerede ise rutin bir hal almaya başladı.

İNOVATİF DENEMELER

İNOVASYON NEDİR : En basit tanımıyla inovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Bu fikirler, daha önce çözülmemiş sorunları çözmek veya daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla geliştirilebilir. Ya da zaten var olan pek çok ürün ve hizmeti daha güzel, daha kullanışlı, daha çok insanın işine yarayacak hale getirmeyi amaçlayabilir. Bu fikirlerin hayata geçirilmesi ve ortaya ürün, hizmet veya iş yapış yöntemlerinin çıkarılmasıyla ve ardından bu ürün ve hizmetlerin satılmaya veya iş yapış yöntemlerinin uygulanmaya başlanmasıyla inovasyon yapılmış olur. ( KAYNAK: internet münevverleri )


 
Ancak asıl soru, otelcilik sektöründe İNOVASYON tanımını ne şekilde kullanacağımız ve yaratıcı zekalara nasıl ulaşacağımız üzerine olmalı elbette. Bu ve benzeri çalışmalar yapılmıyor da değil aslına bakarsanız. Tam olarak İNOVASYON olarak adlandıramasak da hizmet kalitesini artırmaya yönelik, ve maliyetlerin düşmesini hedef alan bir çok farklı deneme halihazırda gerçekleştirilmekte zaten. Örneğin geçen seneler içerisinde bir otel zincirimiz gurup içerisinden Antalya’da, ki en büyük tesisini pilot seçerek ve kadrosuna yetenekli bir endüstri mühendisi katarak, tesis içerisindeki tüm Departmanların çalışma sistemlerini baştan aşağı değiştirecek, zaman tasarrufunu asıl hedef almış bir dizi çalışma gerçekleştirdi. Elbette bu yeniliğe ilk karşı çıkan yine tesisin kendi personeli oldu. Zira eski sistemin gayet güzel işlediğini ve bu şekilde devam etmesi gerektiğini düşünen Departman müdürleri dahil olmak üzere tüm otel çalışanları bir süre içinde olsa ayak dirediler. Uzun lafın kısası, başlarda gayet güzel amaçları hedefleyen çalışma maalesef hedefine ulaşamadı. HD sisteminin gerçeklerini iyi irdelememiş olmasından mı, yoksa hedef kitle olan personelin isteksizliğinden mi bilinmez, onca çaba boşa gitti.

İLAHİ KOMEDYA

Muhtelif hayvanlardan üretilmiş etleri, halis mulis danadır diye açık büfede yutturmaya çalışmak, ne idüğü belirsiz içecekleri sahte şişe ve etiketlerle markalı hale getirerek kaçak içki furyası yaratmak ve turist zehirlemek, kullanılmış misafir sabunlarını çamaşırhanede yine misafir malzemelerini yıkamak içi kullanmak da, Türk turizmi açısından İNOVATİF çalışmalar arasında gösterilebilir elbette.

Temalı otel yapmayı yenilikçilik sayan zihniyetler, tesislerinin içindeki hizmet kalitesinin yerlerde süründüğünü bilmiyor olsalar gerek. Binayı süslemekle, personeli konsepte uygun giydirmekle yenilikçilik akımını yakından takip ettiklerini düşünmeleri bile konunun ne kadar uzağında durduklarının bariz bir göstergesi. Yabancı basını ve özellikle Turizm Medyasını takip edenler bilirler, her nerede ise onlarca güzel fikir ortaya atılmakta ve bir çoğu çok geçmeden hayata geçirilmekte. Bu çalışmaların ardında elbette ARGE kadroları bulunmakta ve sadece sektöre yeni ürünler sunmak için yıl boyu tesisleri ve destinasyonları dolaşarak bilgi toplamakta, değerlendirme yapmaktalar. Tüm bunların haricinde sektöre yenilik getiren, değişimi hedef alan, modern yaklaşımlar yok maalesef. Başlarda heyecan ve büyük bir motivasyonla başlayan işlerde, sonrasında tükenmiş moraller ve kaynaklar yüzünden tamamlanamamakta. Dünya turizminde söz sahibi bir ülkenin sektör çalışanları olarak, icat edilmiş sistemler yerine, kendi sistemlerimizi ve konseptlerimizi yaratmanın ve bunları ihraç etmenin zamanı gelmedi mi sizce de.

Saygılarımla

Emir HEPOĞLU 


Bu Makale 09.02.2011 - 11:29:36 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • KURTULUŞ 25.01.2011 - 09:58

    Otel Satın Almacıları ile tanıştıkça, yakınlaştıkça Ahçısını yakından tanımadığım hiç bir otelde (Antalya çanağındaki) yemek yememeyi tercih ediyorum. Yaratıcılığı maliyet düşürmek olarak algılayan otel yönetim ve sahipleri olduğu sürece çok fazla ilerleyemeyiz diye düşünüyorum. Emir Bey bir rüyanın peşinde bütün iyiniyeti ile :)

  • ZAFER AVCI 25.01.2011 - 08:45

    EMİR BEYE KATILMAMAK MÜMKÜN DEĞİL İRFAN BEYİN KOPYALAMA KONUSUNA GELİNCE KOPYALAMA HEP KALİTESİZ OLAN ÜRÜNLERDE OLUYOR STADARTLARI YÜKSEK TUTTUĞUNUZ ZAMAN SİSZ İSTESENİZDE KOPYALAMAZLAR İNANIN EN BÜYÜK SIKINTI İSE UCUZA SATIP ÇOK ŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞMAMIZ ÜRÜNÜMÜZÜ DEĞERİNE SATITIĞIMIZDA İNANILMAZ YENİ FİRKİRLER OLUŞUR.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.