Savaş Daş

İlklerin genel kurulu ve Ulusoy'un vedası

Başaran Ulusoy 'ilklerin kongresi' ile TÜRSAB başkanlığına veda etti. Sancılı ve gergin geçen 23. genel kurul, çok sayıda 'ilk'e de sahne oldu.

24-25 Şubat tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen 23. TÜRSAB genel kurulu, kurumun tarihinde ilklerin yaşandığı bir kongre olarak tarihe geçti.

23. genel kurulla birlikte 18 yıldır kesintisiz olarak devam eden Başaran Ulusoy dönemi resmen kapandı.

4 bin 63 delegenin kayıt yaptırdığı, hazirunu 3 bin 668 delegenin oluşturduğu genel kurulda, Firuz Bağlıkaya'nın önderliğindeki Değişim Hareketi oyların 2 bin 200'ünü aldı. Çetin Gürcün 1057, Emin Çakmak ise 357 oy aldı.

KONGRENİN İLKLERİ

1. TÜRSAB tarihinde ilk defa bir yönetim ibra olamadı. Gizli yapılan ibra oylamasına katılan delegelerin yüzde 66.5'i Ulusoy liderliğindeki yönetimi aklamadı.

2. TÜRSAB tarihinde ilk defa bir aday bu kadar yüksek bir oyla genel kurul kazandı.

3. TÜRSAB tarihinde ilk defa bir genel kurul nedeni anlaşılamayan bir şekilde ertelendi.
 
4. TÜRSAB tarihinde ilk defa bir genel kurul bakanlık tarafından atanan heyet tarafından yapıldı.

5. TÜRSAB tarihinde ilk defa genel kurul salonunda bu kadar çok sayıda polis ve güvenlik görevlisinin olduğu görüldü.



Gelelim detaylara...

BAĞLIKAYA VE EKİBİ BAŞARIYI ADIM ADIM ÖRDÜ

Firuz Bağlıkaya ve ekibi, gerek sosyal medyayı kullanımı, gerekse etkinlikleri ve örgütlenmesi ile başarıyı adım adım ördü. Sadece seçim için kiralanan merkezde, neredeyse 24 saat esasına göre çalışma yapıldı. Tüm kampanya videoları ve görselleri profesyonelce hazırlandı. İletişim ayağı son derece başarılı yürütüldü.

Ertelenen genel kurul sonrası TÜRSAB'ın delegelere ulaşım ve konaklama sağlamayacağını açıklamasının ardından bu organizasyonu bizzat kendileri üstlenerek yüzlerce delegeye bu imkanı sundu. Bu adım, dengelerin tutum belirlemesinde önemli rol oynadı.

Bağlıkaya'nın salonda yaptığı son konuşma ise delege üzerinde ciddi etki oluşturdu.



ÇETİN GÜRCÜN'ÜN TALİHSİZLİĞİ

Adaylardan Çetin Gürcün'ün talihsizliği ise, Başaran Ulusoy'un gölgesinde kalması oldu. Ulusoy, son bir hafta kalana kadar adayını açıklamadı. Son bir haftada ise Çetin Gürcün'ün yapacak çok fazla şeyi kalmamıştı.

Genel kurul salonunda bu gölge çok daha ağır hissedildi. Başkan adayı olarak salona gelen Çetin Gürcün, sadece bir defa kürsüye çıkma şansı buldu. Ulusoy orada da Gürcün'ü gölgesinde bıraktı.

18 yıldır yıpranmış, delegenin büyük bir kısmının tepkisini toplamış Ulusoy'un salonda da hakimiyeti elden bırakmaması, Gürcün için lehte değil aleyhte sonuç doğurdu.

Üstelik Ulusoy'un, muhalefetin eleştiilerine yanıt vermek yerine, daha önce yaptığı yüzlerce konuşmayı tekrar eden konuşması delege üzerinde etki yaratmadı. Başaran Ulusoy'un stratejisini, ''Firuz Bağlıkaya TÜRSAB'ı ele geçiriyor, sahip çıkın'' üzerine kurduğu anlaşılıyor.



EMİN ÇAKMAK SON GENEL KURULUNA KATILDI

Adaylardan Emin Çakmak'ın ise, neredeyse kendisini sıfırladığı görüldü. Bazı anketlerde! açık ara seçimi kazanacağı belirtilen Emin Çakmak, sadece 357 delegenin oyunu alabildi. Bir önceki genel kurulda 1060 oy alan Emin Çakmak'ın oyları bu genel kurulda 3'te bire düştü.

Çakmak'ın salondaki talihsiz açıklaması ise, Başaran Ulusoy'a onursal başkanlık verilmesini teklif etmesi oldu. Bir gün önce diğer muhalefetle ile birlikte ibra oylamasının gizli yapılmasını teklif eden Çakmak'ın, oylama sonucu ibra olamayan mevcut yönetimin başkanına onursal başkanlık teklif etmesi salonda gerilime neden oldu, Emin Çakmak rol çalmakla suçlandı.



ULUSOY'UN VEDASI

23. genel kurul, 18 yıldır kurumun yönetim kurulu başkanlığını yapan Başaran Ulusoy için de veda kongresi oldu. Pek çok genel kurul öncesi 'aday olmayacağım, gidip köyüme yerleşeceğim' diyen Ulusoy, daha sonra acentelerin kendini bırakmadığını söyleyip hep yeniden aday oldu.

Her genel kurulda salonda hakimiyet kuran, uzun uzun konuşan Ulusoy, bu genel kurulda da aynısını yapmak istedi. Ancak konu dışı konuşunca divan tarafından önce uyarıldı, ısrar edince de mikrofonu kapatıldı. Üstelik, ibra oylamasıyla gündem konuşmalarının yer değiştirilmesi (ibra oylamasının sonraya alınması) için yapılan öneri kabul edilince, diğer adaylar da acentelere hitap etme imkanı buldu.

Genel kurulda muhalefetin verdiği 5 önerinin de kabul edilmesi, salonda hakimiyetin muhalefet lehine değişmesini de beraberinde getirdi. Sonuç itibariyle Ulusoy, 18 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevinin son genel kurulunda ibra olamadan TÜRSAB'a veda etti.



DİVAN İYİ YÖNETTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından TÜRSAB'ı genel kurula götürmekle görevlendirilen Talha Çamaş, Nedim Öztürk ve Mustafa Kutluoğlu ise, zaman zaman sükuneti sağlamakta zorlansalar da, 23. genel kurulu başarıyla yönetti. Adayların tümüne karşı sabırlı ve eşit mesafedeki tutumları, genel kurulun sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasında önemli rol oynadı.

BU SEFER HORONLAR TEPİLMEDİ

Bir TÜRSAB genel kurulu daha sona erdi ancak bu sefer horonlar tepilmedi. Ulusoy, oylama sonrası salona girmedi. Çetin Gürcün ise kürsüye çıkarak yapıcı bir konuşma yaptı.

Yeni yönetimin neler yapacağı, acentelerin adeta kangren haline gelen sorunlarına nasıl çözüm bulunacağı TÜRSAB'ın içinde bulunduğu mali durumun nasıl düzeltileceği önümüzdeki sürecin sancılı konuları olacak. 


 

Bu Makale 07.03.2018 - 20:42:58 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.