Dr. Serdar Baş

Güle güle gerçek duayen!

Dün sabahı öğlene devir ederken telefonum çaldı, bir meslek büyüğüm, kardeşim, rahatsız etmiyorum umarım ama Yaşar SOBUTAY’ ı kaybettik, yarın (bu gün) ikindi namazından sonra Muratpaşa’ dan defin edeceğiz, dedi.
 
 
Adeta çok yakın bir akrabamı yitirmişçesine boynum büküldü, içim burkuldu, yüce yaratanın emri karşısında kendimi bir kez daha çaresizce eğilirken buldum.
 
Muhterem beyefendi bu dünyanın geçici olduğuna iman etmişçe, topluma faydalı, hayırsever, örnek bir hayat sürdü.
 
Gözümde hayalini canlandırdım ve canlandırdığım resme isimler takmaya çalıştım, kral, prens, ağabey, vs.vs.
 
En yakışanı Duayen tabi ki;
 
Ama bu kelimeyi de herkes için kullanmaya başladılar, ne yapsam diye düşündüm ve aklıma geldi;
 
Duayen turizmci ve turizm yazarı K.Ünsal Barış bir yazısında, duayen tabirinin doğru kullanılması yönünde bizleri aydınlatmıştı, ben de bu başarılı yazıdan alıntı yapmaya karar verdim;
“Duayen tabiri Fransızca’ dan dilimize geçmiş bir kelime ve kavramdır. Kelime olarak dekan anlamına gelirmiş. Türk Dil Kurumu'na göre; "Kıdem bakımından başta gelen, bir konuda, bir meslekte yaşça ve kıdemce kuvvetli olan kimse" olarak tarif ediliyor. 
 
Yine, TDK’ da Türkçe kelime karşılığı olarak "Aksakal" tanımı verilmiş. Eski Türk örf ve ananelerine göre "aksakal" tanımı; Olgun yaşlı, bilge, görüşü alınan, danışılan büyüklere verilen bir sıfattır.
 
Duayen; Halk arasında ve günlük hayatımızda, her hangi bir alanda ilk olmuş, en donanımlı, en deneyimli, en örnek, lider, öncü kişi, usta insan anlamında kullanılmaktadır. 
 
Bu anlatımlardan sonra, duayenliğin kolay edinilen, kolay hak kazanılan bir sıfat olmadığını hepiniz de kabul edersiniz umarım.”
 
Ne güzel bağlamış üstadım;
 
İşte bence de bu unvanı ender olarak hak eden ve her daim taşıyabilen birisi vardıysa o da kıymetli Yaşar SOBUTAY beyefendi idi.
 
Yine K.Ünsal BARIŞ’ ın karşılıksız sevmek ile ilgili yazısı aklıma geldi.
 
Evet, ben Yaşar Bey’ i temsil ettiği değerler, nazik selamı, içten tebessümü, hatırşinaslığı nedeni ile sevmiş ve saymıştım.
Kalan ömrümde Kıymetli Duayenimin “bâki kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş” mantığı ile hayatımı sürdürmeye gayret edeceğim.
 
Allah rahmet eylesin.
 
Yüce Allah hepimize iyi anılmayı nasip etsin.
 

Bu Makale 01.07.2012 - 12:53:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • K. Ünsal Barış 07.11.2018 - 08:34

    Sevgili meslektaşım Dr. Serdar Baş Beye beni ve yazılarımı anması nedeniyle çok teşekkür eder, güzel yazılarının devamını dilerim...

  • K. Ünsal BARIŞ 07.11.2012 - 11:27

    Turizimci büyüğümüz, sektörün duayenlerinden Yaşar SOBUTAY beyefeniye Allahtan rahmet dilerim. Bu vesile ile geçmiş bir yazımdan güzel alıntılar yaparak yazısında değerleniren Sayın Dr.Serdar BAŞ kardeşim ve meslekdaşıma da en samimi teşekkürlerimi iletirim.

  • Zekeriya Can 02.07.2012 - 07:16

    Rahmetlinin, şahsına uygun asaletle kaleme alınmış bir veda yazısı....Ancak bu kadar güzel ifade edilebilirdi...

  • Önder Dinler 02.07.2012 - 07:03

    Camiamıza başsağlığı diliyorum.Turizmimizin gerçek değerlerindeni. geride kalanlar sabırlar diliyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.