Emir Hepoğlu

Goç ne la? ( Yeni çağın trendy mesleği koçluk)

Hayatı ve Yaşamı çözdüğünü iddia eden sahtekar modern zaman evliyalarına gelsin.

GOÇ NE LA ?

K-Mahmut amca selam, ne var ne yok nasılsın ?

M-Oooo Kazım oğlum gelmiş, eyvallah goccum, sağol Varol, sen nassan, anan nasııı, baban nassıı ?

K- Allah razı olsun abi her kes bomba kıvamında çok şükür. İşlerde tıkırında, yuvarlanıp gidiyoruz işte.

M-İş derkene ne iş yapıyon olum sen, babangiller geçen GOÇ oldu felan didi emme anlamadım gari.

K-Doğru söylemişler Mahmut amcacığım yaşam koçu oldum ben. Akredite oldum, 100 saatin üzerinde pratik yaptım, ciddi bir bütçe ayırdım sırf bu iş için, tüm belgelerim, sertifikam tamam, çok şükür hakkını verdim sonunda.



M-O ne la, yaşam goçu da neymiş ?

K-Aaa sana nasıl anlatsam Mahmut amcam bilmem ki, okey o zaman şöyle söyleyeyim bir çeşit yol arkadaşlığı. Bir hayalin, hedefin yoksa; hayattan tatmin olman, mutlu olman için ne istediğini bulmana yardımcı oluyorum yani. Senin belirlediğin gerçekçi hedeflere stratejik bir plan dahilinde ulaşılmanı sağlayacak eylem odaklı profesyonel bir disiplin aslında bu, ve daha çok çözüm odaklı, interaktif bir süreç.

M-Türkçe gonuş oolum anlameyyom. Ne hayali, ne hedefi la, yaş yetmüüş iş bitmüş bizde evladım. Hedef derisen eeeçocuğları evlendürdük, torun torba sahibiyiz çoh şükur, bana lazım deel GOÇ MOÇ.

K-Kendine haksızlık etme Mahmut amcacığım, bir kere yaşyetmiş falan değil, daha altmışlarında seyretmektesin, günümüzde bu orta yaşa tekabül etmekte. Erkenden kontağı kapatmanın manası yok, daha dur sende çok iş var ( ha ha hamanalı pis bir kahkaha ). KOÇ’luk dediğimiz olay çağımızda herkese lazım aslında. Tıpkı psikologlar gibi dönem dönemdestek alınması gereken kişi ya da kurumlar bunlar.

M-Püsükolojik delümüyüm la ben, ne düyon sen evladım ?

K-Yo yo tamamen farklı, estafirullah öyle der miyim hiç Mahmut amcam, ayıpsın vallahi. Ben senin koçun olsam yol arkadaşın olarak kendi potansiyelini keşfetmeni ve ortaya çıkarmanı destekler ve sağlarım. Seni motive ederim.  Hedeflerine giden yolda kendine inşa ettiğin duvarları,  güçlü sorular sorarak görmeni sağlarım.  Farkındalığını artırırım. Olaylara, kişilere bazı teknikler kullanarak farklı açılardan bakman için yardımcı olurum. Böyle işte gayet faydalı bir şeysenin anlayacağın.

M-Yemin billah gafa gitti oğlum bende, devreler yandı, balatalar sıyırdı, hatta trigger gayışım goptu. Heç bişeyanlamadım vallaha. Peki ne deyicez seni soranlara, ne iş yapıyo deyenlere, gurbanlıh GOÇ satıyo disek olurmu aha ha ha ha .

K-Senin canın sağ olsun amcam, sen ne istersen onu de. ( içinden ) Ulan yıllarını harca, binlerce Avro para yatır bu işe, KOÇ olacağım diye kafayı patlat, hatta yırtın, parçalan, ardından gördüğün muameleye bak mahallede. Bende birazdestek alsam iyi olacak !

 BİREYSEL KOÇ OLMAYA KARAR VERDİM

O-Alooo Emiiiir merhaba şekerim nasılsın bakiiim ?

E-Ooo Okşan sağol canım, bomba gibiyim çok şükür, sen nasılsın bakayım, neler yapıyorsun kız ?

O-Sen hep bombasın zaateen, enerjine hayranım vallahi, formülünü söyle de bizde uygulayalım yani

E-İyi bal, taze kaymak, sabahları bir avuç ceviz, sigara yok, alkol yok formül bu, ha unutmadan birde hala bekarım ha haha hayt.

O-Bak o yediklerin haricinde söylediğin şeyde haklısın bebeğim, vallahi bende aynı fikirdeyim senle.

E-Anlat bakalım Okşan neler yapıyorsun son olarak ?. En son hatırladığım ZORT holding de yönetici asistanıydın, doğru değil mi ?

O-Evet Emirciğim ama bıraktım o işi, çok sıkıldım orada. Zaten ofis ortamı bana göre değilmiş onu anladım, kapalı kutu, hep aynı yüzler, muhabbetler bile klişe biliyor musun.

E-İyi güzel şekerimde bunu on yıl sonramı anladın, sen hep benzer işler yapmadın mı daha önce, ben mi yanlış hatırlıyorum ?.

O-Yok haklısın tabiî ki ama zararın neresinden dönsem kardır şeklinde düşünüyorum artıkım.

E-Okey o zaman şimdi neler yapmayı planlıyorsun bakim ?

O-Valla bebeğim Bireysel Koç olmaya karar verdim. Çok araştırdım, çok da ilgi duyuyorum böyle şeylere, yakın çevremde yapan dostlarımda var, gayette başarılılar ve iyi kazanıyorlar yaaanııı.

E-Eyvallah iyi güzelde o kadar kolay mı kızım bu işler, her isteyen KOÇ olabiliyor mu yani ?

O-A aa tabıkı olabiliyor. Kurs var bizim mahallede oraya gidicem, sahibi arkadaşım bana indirimde yapıcak hem naaber.

E-Ooo süper sen ayarlamışsın olayını, hadi bakalım. Peki bu kurs dediğin yer akreditemi, sertifika filan veriyor mu, nasıl çalışıyorlar, yabancı firmamı ?

O-Ay yok be buranın firması, yabancı filan değil, ortak çalıştığı kimsede yok bildiğim kadarıyla. Belki sende tanırsın sahibinin adı Canan, çok sosyal kızdır. Abidicus GubidicusFull Luxury Resort & Spa’da Wellness müdürüydü zaten geçen sene bıraktı o işleri, sektör değiştirdi yani canım.

E-Spa yöneticiliği ve bireysel koçluk hizmetleri ha, temelde çok uzak sayılmazlar ha ha ha hoyt.

O-Ay öyle deme bu işlerde çok para var. Geçen yılda Cavidan diye bir arkadaşım vardı, onunda butiği vardı kapattı, oda Handan abladan el aldı, şimdi şifacılık yapıyor ve Allah seni inandırsın deli kazanıyor. Kız bir senede arabayı yeniledi, bütün sosyete onda, her gün seansı var naaber.

E-Kahve falı da bakıyor mu bari bu zilli ha ha ha , hatta şimdi senin cadı tanıdığında vardır kız ha ha ha  aman neyse ne canım banane, alan memnun satan memnun, bize profiterol yemek düşer. Anlat bakalım gülüm bülbülüm ben senin için ne yapabilirim ?

O-Emirciğim senin çevren geniş, herkesi tanıyorsun neredeyse, açıkçası bundan faydalanmak istiyorum, yardımın lazım yani. Turizm camiası ile tanıştır, otellere girmemi sağla, hatta birlikte kazanalım bebeğim.

E-Canım arkadaşım elbette tanıştırayım, hatta vakit buldukça randevulara bizzat bende katılayım, insan kaynakları derneği yöneticilerinden senin için randevu alayım, hiç sorun değil.

O-ah canım çok tatlısın, biliyordum yardımcı olacağını, süpersin valla.

E-Ama olmaz, olamaz imkansız, çok üzgünüm.

O-A aa o niye be deli, nooldu şimdi anlamadım ki.

E-Şekerim talip olduğun meslek gurubu gayet ciddi bir olay. Ben çok araştırdım, gayet donanımlı ve bu işi hakkıyla çok iyi bir şekilde yapan birkaç da tanıdığım var. Öyle Ayşe bacı, Fatma abla, Muazzez yenge ile olacak iş değil. Yok o kurs açmış, öbürü elini vermiş, sırtını dayamış böyle olmaz bu işler. Sonuçta sen bu iş için yeterli misin, karakter ve donanım olarak uygun musun bunu bile iyice bir irdelemek lazım, öyle değil mi Okşancığım ?

O-Allah belanı versin Emir, bende seni adam sandımdı, uyuz şımardın sen şımardın, demişlerdi zaten de ben konduramamıştım. Neysssse bir gün seninde bana işin düşer, gün ola devran döne, baay ( küüüt sertçe kapatılan telefon efekti )

 İşini hakkıyla yapanları tenzih etmekle birlikte; Görüntüde ‘’hayatı ve yaşamı çözmüş’’ bir çeşit modern zaman evliyası kılığında dolaşan üçkağıtçılar konusunda tedbir almakta fayda var. İnsanlara yol gösterme bahanesi ile ki o anlayışın Koç'luk tanımı bu, akıl, fikir vermeye çabalayan (  kendinde bile kıt olanı nasıl verecek o da meçhul ) şifacı ile falcı arasında bir yere kendini konumlandırmış RUH hırsızlarına dikkat. Ucuz olsun diye bu tür insanlardan alacağınız hizmet HİÇ kıvamındada olabilir, yanlış yönlendirmeleri ile ciddi zararlarada yol açabilir aman deyim !.

Gayet ciddi, gerekli ve bilhassa aydınlanma yaşayan modern zaman insanı için destekleyici niteliği olan bu hizmeti alırken dikkat edilmesi gereken hususları mizahi unsurlar da ekleyerek satır aralarına yerleştirdik. Konuyla ilgili iseniz şimdi size düşen gerçek ve donanımlı bir KOÇ       ( Coach ) bulup hayatınızı renklendirmek !

Koçluğun tarihçesi

Kökeni spora dayanan koçluk mesleği, ismini de spordan almaktadır. Timothy Gallway’in1974’te yayımlanan “The Inner Game of Tennis” kitabı kişisel performansa dair yeni bir yaklaşımın doğduğunun işaretini vermektedir. Hümanistik ve transpersonal psikoloji prensiplerine dayanan bu yeni koçluk yaklaşımı, performansın odağını sporcunun fiziksel aksiyonlarından zihinsel yapısına kaydırmıştır. Bu felsefeye göre sporcu, zihin kontrolünü ve oyunu zihinde oynamayı öğrendiği zaman uygun fiziksel hareket bu süreci takip eder. Bu yaklaşım zamanla sadece sporcuların performansını artırmak için kullanılmaktan çıkıp her alanda kişilerin performanslarını geliştirmek için kullanılmaya başlanmıştır.



Bu Makale 13.06.2015 - 12:48:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.